Omezení klasického pečiva v jídelníčku je pro mnoho lidí jednou z nejobtížnějších výzev při hubnutí. Pokud i vy tápete, čím ho během snídaně nebo svačiny nahradit zdravěji, na co si namazat pomazánky a co zvolit jako přílohu k jídlům, máme pro vás pár tipů na alternativy, které vaší postavě nijak neublíží a jejichž chuť si určitě zamilujete.
Pečivo by mělo tvořit součást každého jídelníčku, i toho redukčního. Je ovšem nutné vybírat pouze vhodné druhy: celozrnné, z žitné nebo špaldové mouky apod. A s množstvím to nepřehánět.
Pokud si tedy dopřejete kousek pečiva na snídani nebo svačinu, v ostatních jídlech byste jej měli nahradit nějakou zdravější variantou, která vás více zasytí a má nižší glykemický index. Inspirovat se můžete našimi tipy níže.
Výhodou zeleniny je, že se dá kombinovat takřka se vším. Křupavé druhy jako mrkev, papriku nebo okurky můžete nakrájet na hranolky a namáčet do pomazánek, čerstvých sýrů nebo různých dipů. Výborná je také kombinace s cizrnovým hummusem.
Okurky nebo kedlubny nakrájené na kolečka lze zase použít jako podklad pro „chlebíčkové“ zdobení. Doporučujeme kombinaci osvěžující okurky a česnekovo-sýrové nebo nivové pomazánky. Dozdobíte šunkou, sýrem, ořechy nebo jinou zeleninou a máte zdravou variaci na chlebíčky nebo jednohubky.
A pokud si i tak chcete smlsnout na oblíbených burgerech, místo housky použijte například tlustší kolečka grilovaného lilku nebo osmažené kloboučky žampionů portobello.
Výroba domácích placek je jedním z nejlepších (i nejchutnějších) způsobů, jak nahradit pečivo. Hodí se jako příloha k omáčkám (zejména k těm exotickým, například místo indického chleba) a polévkám, míchaným vajíčkům na snídani, k salátům nebo ke klasickému obložení.
Na jejich přípravu můžete použít vajíčko, tvaroh, bylinky a koření podle chuti a to nejdůležitější – něco na zahuštění a spojení, co bude zároveň plné vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny apod. Například:
Množství surovin upravujte vždy tak, aby vám vznikla hustší konzistence, kterou opečte na pánvi nebo v troubě (při 180 °C cca 15–20 minut). Ze začátku to možná bude více o zkoušení a experimentování, jakmile si ale najdete ideální poměr a kombinaci chutí podle vlastních preferencí, uvidíte, že takto vytvoříte různé variace chutných placek.
Připravené těsto na placky lze nalít i do speciálních sendvičovačů 3 v 1, které mají vyměnitelné plotýnky na vafle. Slané vafle budete mít za chvíli hotové a propečené, pouze nezapomeňte před přípravou plotýnky vymazat trochou tuku nebo postříkat olejem ve spreji.
Tyto alternativy nejsou vždy ideální náhradou pečiva, ač to výrobci na obalech a v reklamách slibují. Nevýhodou mnoha z nich je, že obsahují bílou mouku nebo pufovanou rýži, případně kukuřici, které mají vysoký podíl sacharidů i glykemický index. To zjednodušeně znamená, že vás tyto chlebíčky nezasytí na dlouho a nedodají vašemu tělu všechny potřebné živiny.
Jsou proto ideální jako příležitostná rychlá svačinka (například pro doplnění energie, po sportu nebo jiné namáhavé aktivitě), nicméně jako dlouhodobá a pravidelná náhrada pečiva nejsou při hubnutí úplně vhodné.