Bramboračka je skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí jsou jedlé houby, polévka se zpravidla připravuje z hub čerstvých, bát se ale nemusíte ani těch sušených, protože nejvíce zvýrazní chuť.
Bramboračka s houbami podle Cuketky – recept
Suroviny
- 500 g brambor
- 125 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce majoránky
- 1 hrst sušených hub
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
chriscasey / Shutterstock.com
Postup
- Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.
- Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.
- Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo!
- Tip: Pokud si k polévce dáte pečivo, nemusíte už připravovat hlavní chod k obědu, polévka zasytí celou rodinu.
Zdroj: Cuketka, Kupi