Langoš je legenda! Ultimátní fast food, na který člověk dostává chuť zrovna v těch nejnevhodnějších chvílích. Zároveň jde o jedno z nejúspornějších jídel, které si můžete připravit v pohodlí domova. Pokud se rozhodnete následovat náš recept a věnujete langošům trochu práce, máte zaručeno, že vaši strávníci budou nadšení. Tato legendární dobrota prostě nikdy nezklame!
Klasika, kterou milují snad všichni. Langoše se dochucují česnekovou pastou, kterou si jednoduše vyrobíte smícháním utřeného česneku se solí a trochou oleje.
Samozřejmě se doporučuje použít česnek ideálně z vlastní zahrádky. Jedná se o nenáročnou cibulovinu, kterou si na zahradě může pěstovat každý, ale dá se pořídit také na zelných trzích.
Díky zájmu zákazníků ho zařazují do nabídky už i hypermarkety, které poptávka po tuzemském česneku nutí vytlačovat z pultů zahraniční palice, dovážené především z Číny a Španělska.
Česnek má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví, jako lék se používal už ve starověku. Pomáhá proti chřipce a nachlazení a dá se použít i jako přírodní náhrada antibiotik při méně závažných infekcích. Obsahuje vitamíny B a C a z minerálů například vápník, železo, zinek, hořčík, sodík nebo draslík.
Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.
Langoše jsou velmi oblíbeným jídlem zejména v letních měsících na festivalech, u vody nebo jen tak při prázdninové procházce. Připravit si je můžete i doma, stačí vám jen mouka, mléko, cukr, sůl a droždí.
Neporazitelná klasika. Buď s česnekovou pastou v základu, nebo bez. Nahoře strouhaný eidam a kečup.
Pod rajčata dejte do základu klidně i česnek. S bazalkou, mořskou solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.
Tvaroh, nejlépe tučný, vložte do mísy, osolte a pořádně promíchejte. Poté již můžete servírovat. Výborně langoš funguje také s řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.
Zdroj: Cuketka, WebMD