Ačkoliv je recept na kapra načerno údajně starý více než 100 let, v dnešní době ho na Vánoce připravuje jen málokdo. Většina lidí dává přednost dnes už tradičnímu smaženému kapru s bramborovým salátem. Kapr načerno je ale pochoutka. Největší delikatesa je pak sladká omáčka se sušeným ovocem a oříšky, která se k němu servíruje. Oprášili jsme pro vás recept od Magdaleny Dobromily Rettigové, která ho popsala ve své kuchařce.
Kapr se jakožto vánoční jídlo u nás rozšířil až začátkem 20. století. Mezi první recepty, které si měšťané s oblibou připravovali, patřily kapr namodro, a právě kapr načerno. V rodinách se údajně tento pokrm připravoval 2 až 3 dny před Štědrým dnem, aby se stihl krásně odležet.
Oproti smaženému kapru je příprava kapra načerno složitější. Vyžaduje totiž poměrně pracnou omáčku, vaření kapra, a nakonec ještě přílohu. Alespoň jednou za život se ale vyplatí kapra načerno ochutnat.
Kupte se slevou Kapr obecný.
Pro kapra se můžete vypravit do venkovních stánků, kde vám jej prodají buď živého, nebo mrtvého a vykuchaného. Za kapra ze sádek zaplatíte 100–110 Kč za 1 kg masa. Pokud se pro něj vypravíte do supermarketu, připravte si 20–30 Kč za 100 gramů připravených filet. Pro tento recept se vám budou hodit právě tyto filety. Odpadne vám tak starost s vykosťováním ryby a budete mít více času na přípravu lahodné omáčky.
Základ:
Omáčka:
Kupte se slevou Knedlík houskový Svoboda Blučina.
Jako přílohu můžete zvolit obyčejné vařené brambory, klasický knedlík nebo bramborové noky. Stejně tak můžete kapra načerno podávat s chlebem.
Dobrou chuť a krásné Vánoce!