Na první a druhý svátek vánoční mají obchody zavřeno. Pokud si vy i vaše rodina rádi dopřejete každý den k snídani čerstvé pečivo, nezoufejte. Nemusíte si zmrazovat kupované rohlíky do zásoby – naučíme vás totiž tři rychlé a snadné recepty na čerstvé a výtečné domácí pečivo.
Na Štědrý den ráno nemusíte pečivo k snídani ještě příliš řešit. Pokud vaše rodina nedrží půst, spokojí se s vánočkou, kterou můžete připravit doma.
Jestli si na její přípravu nevěříte, nemusíte nic řešit a jednoduše ji můžete koupit, protože obchody budou mít dopoledne ještě otevřeno.
Další den, tedy 25. prosince na první svátek vánoční, už ale na snídani přijde k chuti čerstvé pečivo – a proto vás naučíme ty nejlepší domácí housky. Budete na ně potřebovat jen polohrubou mouku, vejce a droždí.
Na tento recept budete potřebovat domácí pekárnu, jen tak se bude jednat o opravdu bleskovou záležitost. Pekárna za vás totiž umíchá těsto a vy jen zapletete housky a upečete je. Hotovo budete mít za hodinku.
Nechte domácí pekárnu, ať za vás umíchá těsto, které následně mokrýma rukama rozdělte na šest částí. Z každé udělejte další tři části a vyválejte z nich tenké prameny. Housky zaplétejte ze tří pramenů stejně, jako když pletete cop. Nakonec je posypejte mákem a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů zhruba 20 minut.
Ani 26. prosince ráno nezůstane vaše rodina hladová. Stačí si den předem připravit těsto a ráno už jen housky upéct v troubě. Po 20 minutách pečení budete mít hotovo.
Do velké mísy odvažte mouku, přidejte sůl, sušené droždí a dobře promíchejte. Potom do misky postupně nalijte vodu, zamíchejte, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte přes noc stát (asi 12 hodin).
Druhý den ráno si mokrýma rukama vytvarujte z těsta čtyři bochánky, položte je na plech, pomažte olejem a pečte v předem předehřáté troubě 20 minut na 220 stupňů. Po upečení potřete housky vodou, aby natáhly vlhkost.
Sice už 27. prosince někteří vyrážejí do práce a také obchody už budou mít opět otevřeno, ale i tak se hodí začít den něčím dobrým. Vyzkoušet můžete jednoduché skořicové šneky, na které budete potřebovat jen hotové listové těsto, skořici, trošku másla, cukr a vejce.
Šneky lze připravovat z chlazeného i mrazeného těsta – v případě toho mrazeného si jej však dejte předem rozmrazit. V obchodech můžete koupit i listové těsto, které už je rozválené. Stačí ho položit na plech, posypat dobrotami, zatočit, rozkrájet a máte hotovo.
Rozválené těsto posypejte cukrem, skořicí i kakaem a zamotejte do ruličky. Tu poté nakrájejte na 12 dílů a pokládejte na plech. Pomažte rozšlehaným vejcem, polijte medem a pečte na 180 stupňů 15 minut.