Co k snídani, až o Vánocích zavřou obchody? Máme pro vás 3 tipy na domácí pečivo

Nakrájená vánočka na podnose pessak / Shutterstock.com

Na první a druhý svátek vánoční mají obchody zavřeno. Pokud si vy i vaše rodina rádi dopřejete každý den k snídani čerstvé pečivo, nezoufejte. Nemusíte si zmrazovat kupované rohlíky do zásoby – naučíme vás totiž tři rychlé a snadné recepty na čerstvé a výtečné domácí pečivo.

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

24. prosince: Vánočka na Štědrý den

Na Štědrý den ráno nemusíte pečivo k snídani ještě příliš řešit. Pokud vaše rodina nedrží půst, spokojí se s vánočkou, kterou můžete připravit doma.

Jestli si na její přípravu nevěříte, nemusíte nic řešit a jednoduše ji můžete koupit, protože obchody budou mít dopoledne ještě otevřeno.

25. prosince: Domácí housky

Další den, tedy 25. prosince na první svátek vánoční, už ale na snídani přijde k chuti čerstvé pečivo – a proto vás naučíme ty nejlepší domácí housky. Budete na ně potřebovat jen polohrubou mouku, vejce a droždí.

  • Kostku droždí koupíte ve slevě už za 6 Kč.
  • Koupit lze i sušené droždí, které vyjde zhruba na 11 Kč, ale zase se nemusíte strachovat o datum spotřeby.

Na tento recept budete potřebovat domácí pekárnu, jen tak se bude jednat o opravdu bleskovou záležitost. Pekárna za vás totiž umíchá těsto a vy jen zapletete housky a upečete je. Hotovo budete mít za hodinku.

Detail na upečené malé housky Anna Kolásková / Kupi.cz

Ingredience (na šest housek):

  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 120 ml vlažné vody
  • 25 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • mák na posypání

Postup:

Nechte domácí pekárnu, ať za vás umíchá těsto, které následně mokrýma rukama rozdělte na šest částí. Z každé udělejte další tři části a vyválejte z nich tenké prameny. Housky zaplétejte ze tří pramenů stejně, jako když pletete cop. Nakonec je posypejte mákem a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů zhruba 20 minut.

26. prosince: Houstičky kynuté přes noc

Ani 26. prosince ráno nezůstane vaše rodina hladová. Stačí si den předem připravit těsto a ráno už jen housky upéct v troubě. Po 20 minutách pečení budete mít hotovo.

Ingredience (na čtyři housky):

  • 170 g hladké pšeničné mouky (můžete použít i celozrnnou)
  • 150 ml vlažné vody
  • 1/6 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • olivový olej
Kynuté housky na plechu Oleanda / Shutterstock.com

Postup:

Do velké mísy odvažte mouku, přidejte sůl, sušené droždí a dobře promíchejte. Potom do misky postupně nalijte vodu, zamíchejte, poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte přes noc stát (asi 12 hodin).

Druhý den ráno si mokrýma rukama vytvarujte z těsta čtyři bochánky, položte je na plech, pomažte olejem a pečte v předem předehřáté troubě 20 minut na 220 stupňů. Po upečení potřete housky vodou, aby natáhly vlhkost.

27. prosince: Skořicové šneky

Sice už 27. prosince někteří vyrážejí do práce a také obchody už budou mít opět otevřeno, ale i tak se hodí začít den něčím dobrým. Vyzkoušet můžete jednoduché skořicové šneky, na které budete potřebovat jen hotové listové těsto, skořici, trošku másla, cukr a vejce.

Šneky lze připravovat z chlazeného i mrazeného těsta – v případě toho mrazeného si jej však dejte předem rozmrazit. V obchodech můžete koupit i listové těsto, které už je rozválené. Stačí ho položit na plech, posypat dobrotami, zatočit, rozkrájet a máte hotovo.

Skořicové šneky na plechu před upečením Barnaby Staniland / Shutterstock.com

Ingredience:

  • 1 listové těsto (rozválené)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 kávové lžičky skořice
  • 2 kávové lžičky kakaa
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu

Postup:

Rozválené těsto posypejte cukrem, skořicí i kakaem a zamotejte do ruličky. Tu poté nakrájejte na 12 dílů a pokládejte na plech. Pomažte rozšlehaným vejcem, polijte medem a pečte na 180 stupňů 15 minut.