Sedavé zaměstnání v kombinaci se špatným složením stravy je moderní zabiják. V dnešní době máme k dispozici nepřeberné množství potravin, ze kterých si jídelníček můžeme sestavit přesně podle individuálních potřeb. Bohužel, opak je často pravdou a výsledkem jsou civilizační choroby, například v podobě infarktu či mrtvice. Co tedy jíst, abychom si zajistili dlouhodobě lepší kondici?
Nikoho asi nepřekvapí, když doporučíme jíst velké množství ovoce a zeleniny. Jedná se o skvělé a přirozené zdroje minerálů a vitamínů, navíc mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje i vlákninu důležitou pro naše zažívání. Salát místo nezdravé svačinky pomáhá snižovat množství spořádaných kalorií za den, a tím zmenšovat nápor na srdce a cévy.
Celozrnné potraviny jako pečivo či těstoviny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která je dobrá nejen při trávení, ale pomáhá i s regulací krevního tlaku. Nemusíte přitom zvýšit svou konzumaci pečiva či těstovin, stačí pouze nahradit všechny tyto typy potravin jejich celozrnnými variantami.
Tuky dělají v cévách neplechu a zatěžují naše srdce – není ovšem tuk jako tuk. Vyhýbat bychom se měli především těm nasyceným, jež najdeme v másle, sádle a stovkách produktů, které se vyrábí za pomoci palmového, kokosového či lněného oleje. Množství nasycených tuků lze omezit také konzumací pouze libového masa (méně než 10 % tuku).
Neznamená to ale, že bychom se tukům měli vyhýbat úplně – naopak, některé z nich naše tělo potřebuje a nedostává se mu jich. Patří mezi ně především omega-3 nenasycené mastné kyseliny. A zdroje těchto blahodárných tuků kolem nás přitom doslova plavou. Tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák jsou omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami narvané k prasknutí a měli bychom je do svého jídelníčku zařazovat pravidelně.
Neměli bychom si dávat pozor pouze na to, co jíme, nýbrž také na velikost našich porcí. Talíř, který při každém jídle přetéká, a ještě si pak jdeme přidat, skoro zaručuje, že se časem potkáme s jednou z civilizačních chorob. Kontrolujte se proto používáním menší misky či talíře a raději snězte několik velmi malých porcí napříč celým dnem.