Nevíte, co svačit během dne za počítačem? 6 zdravých tipů pro lidi se sedavými zaměstnáním

Chia puding s ovocem homydesign / Shutterstock.com

Mnoho z nás tráví většinu dne za stolem v kanceláři, a je proto jasné, že příliš kalorií během dne nespálíme. To však neznamená, že bychom měli zapomínat na svačinky během dne, které nám zajistí dostatek energie. Co tedy vybrat?

Přečtěte si také

Domácí gumoví medvídci z Aperolu se stanou hitem každé pořádné party

Dýňová semínka

Halloween je sice teprve před námi, už nyní si ale můžete naplánovat, kde sehnat dýni, kterou si vydlabete, abyste získali velmi prospěšná dýňová semínka. Ta můžete nakoupit ale i v sekci se zdravou výživou nebo oříšky.

Pokud si je doma opečete s olivovým olejem a trochou mořské soli, budou vám velmi chutnat a dostanou do vašeho těla zdravé nenasycené tuky i zinek, který pomůže vaší imunitě.

Svačinky z mořských řas

V asijské sekci mnoha obchodů dnes narazíte na korejskou specialitu v podobě sušených plátků mořských řas. Jedná se o křupavou a slanou svačinku s příchutí mořských plodů, která potěší jak vaše tělo, tak chuťové buňky. Mořské řasy obsahují pouze velmi malé množství tuku, zato v nich najdete spoustu prospěšného jódu, který je důležitý pro zdraví vaší štítné žlázy.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Mandlový pudink s chia semínky
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Mandlový pudink s chia semínky

Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.

Mandlový pudink s chia semínky

Ořechy v hořké čokoládě

Malá odměna za kancelářskou práci vždy potěší a ořechy v čokoládě jsou skvělým způsobem, jak do těla dostat důležité látky. Kvalitní hořká čokoláda (alespoň 60 % kakaa) bez přidaných cukrů obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají tělu bránit se proti chronickým nemocem a dalším neduhům. Oříšky pak fungují jako zdroj proteinů i zdravých tuků.

Zelené smoothie

Smoothies jsou hitem posledních let a můžete si je v klidu připravit doma dopředu. Zelená smoothies jsou většinou složená ze směsi proteinového prášku, ve kterém se objevuje velké množství prospěšných látek. K tomuto prášku přidejte banány nebo špenát, menší dávku oříškového másla a vše promíchejte s kravským nebo rostlinným mlékem dle vaší chuti. Takový nápoj je doslova nabitý energií a nakopne i před náročnou schůzkou.

Zelené smoothie Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Chia puding

Další z oblíbených novinek na trhu se zdravou výživou. Chia puding je skvělá a zdravá sladká tečka nebo ideální svačinka pro lidi, kteří se snaží dodržovat správnou životosprávu. Vyrobíte ho ze zakoupených chia semínek (dnes k dostání prakticky v každém supermarketu). Příprava probíhá ze semínek, trochy vanilky (extrakt nebo lusk), mléka, čerstvého ovoce a sladidla, nejlépe medu.

Samotná chia semínka se mohou po právu pyšnit označením superpotravina. Najdete v nich omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, železo a pořádnou dávku vápníku.

Domácí proteinové tyčinky

I když se proteinové tyčinky ze sekce sportovní výživy nezřídka snaží tvářit jako extrémně zdravá potravina, k pravdě to má většinou hodně daleko. Bývají plné přidaných cukrů, které při pravidelné konzumaci vašemu tělu škodí. Místo toho si můžete z několika ingrediencí snadno připravit vlastní zásobu proteinových tyčinek.

Záleží jenom na vás, které chutné a prospěšné potraviny spojíte dohromady. Velmi oblíbená je například verze s ořechy, sušeným ovocem, kokosem a oříškovým máslem. Dohromady pak vše spojte přírodním sladidlem v podobě medu či pravého javorového sirupu.

Zdroj: Kupi, MyNutriWeb, UC David Health