Zapomeňte letos na těžký bramborový salát s majonézou a vyzkoušejte odlehčenou verzi, po které vám nebude těžko. Základem tohoto receptu jsou tradiční ingredience, ale místo majonézy salát spojí avokádo, které mu dodá jemnou chuť a spoustu zdraví prospěšných látek. Připravte si tento svěží vánoční bramborový salát a překvapte rodinu zdravější alternativou, která si zachovává skvělou chuť!
Dokáže avokádo nahradit majonézu?
Představujeme vám recept na vánoční bramborový salát, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, ze zeleniny pak nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, dále vajíčka a rozmačkané avokádo.
Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Nádherně ho spojí, takže drží pohromadě, a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, mangan, zinek, železo a spoustu dalších vitamínů. Vyzkoušejte letos náš recept na vánoční bramborový salát a uvidíte, že budete spokojení.
Vánoční bramborový salát s avokádem – recept
Ingredience:
- 13 středních brambor salátového typu
- 5 vajec z volného chovu
- 1 větší mrkev (syrová)
- 130 g sterilovaného hrášku
- 3 velké nakládané okurky (+ trošku nálevu)
- 1 střední bílá cibule
- 2 zralá avokáda
- polovina citrónu
- sůl a pepř
Anna Kolásková
Příprava zeleniny na salát:
- Připravíme si 13 středních brambor a uvaříme je ve slupce. Necháme vychladnout, oškrábeme a odložíme stranou.
- Poté natvrdo uvaříme pět vajec a oloupeme je.
- Větší mrkev omyjeme, oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno.
- Sterilovaný hrášek slijeme a dáme stranou – potřebujeme jej 130 gramů.
- Dále nakrájíme nadrobno tři velké nakládané okurky a nakonec také středně velkou cibulku.
- Avokádo ještě v tuto chvíli nebudeme potřebovat.
Bramborový salát s avokádem
Pojďte si s námi připravit bramborový salát s avokádem, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, vajíčka a nakonec rozmačkané avokádo. Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Krásně ho spojí a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, zinek, mangan, železo a spoustu dalších vitamínů.
Bramborový salát s avokádem
Lehký bramborový salát bez majonézy
Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Příprava salátu:
- Oloupané brambory pomocí kráječe na brambory propasírujeme na pěkné salátové kousky, případně je nakrájíme nožem na zhruba centimetrové kostičky.
- Následně je lehce osolíme a přidáme k nim najemno nakrájenou cibulku, kterou zalijeme asi třemi lžícemi nálevu z okurek. Poté do mísy přihodíme jemně nastrouhanou mrkev, nakrájené okurky a vše dobře promícháme.
- Nyní do salátu přidáme vejce, která můžeme protlačit speciálním kráječem, případně nakrájet ručně na asi centimetrové kousky. Salát promícháme.
- Jako poslední vsypeme do salátu sterilovaný hrášek. Mícháme jen velmi opatrně, abychom z hrášku neměli kaši. Bramborový salát necháme odležet v chladu (ideálně několik hodin). Pokud se nám zdá málo slaný, ještě dosolíme.
Alice Day / Shutterstock.com
Těsně před podáváním: Čas na avokádo
Zhruba 10 minut před servírováním si podélně rozkrojíme avokáda, vydlabeme dužinu a vidličkou ji rozmačkáme na kaši. Lehce posolíme, pokapeme šťávou z poloviny citrónu a přidáme na salát. A vánoční bramborový salát je hotový!
Zdroj: Kupi.cz