Každá rodina bramborový salát připravuje podle vlastního receptu, a jeho složení se tak může lišit. Někde vede uzenina, jinde jablka, čerstvý celer či vajíčka. A podobné je to i s pojivem salátu. Zapomeňte tentokrát na tradiční majonézu a vyzkoušejte zdravější verzi.
Dokáže avokádo nahradit majonézu?
Představujeme vám recept na vánoční bramborový salát, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, ze zeleniny pak nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, dále vajíčka a rozmačkané avokádo.
Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Nádherně ho spojí, takže drží pohromadě, a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, mangan, zinek, železo a spoustu dalších vitamínů. Vyzkoušejte letos náš recept na vánoční bramborový salát a uvidíte, že budete spokojení.
Bez brambor se v salátu rozhodně neobejdete
Vánoční bramborový salát s avokádem
Ingredience:
Anna Kolásková
Příprava zeleniny na salát:
- Připravíme si 13 středních brambor a uvaříme je ve slupce. Necháme vychladnout, oškrábeme a odložíme stranou.
- Poté natvrdo uvaříme pět vajec a oloupeme je.
- Větší mrkev omyjeme, oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno.
- Sterilovaný hrášek slijeme a dáme stranou – potřebujeme jej 130 gramů.
- Dále nakrájíme nadrobno tři velké nakládané okurky a nakonec také středně velkou cibulku.
- Avokádo ještě v tuto chvíli nebudeme potřebovat.
Příprava salátu:
- Oloupané brambory pomocí kráječe na brambory propasírujeme na pěkné salátové kousky, případně je nakrájíme nožem na zhruba centimetrové kostičky.
- Následně je lehce osolíme a přidáme k nim najemno nakrájenou cibulku, kterou zalijeme asi třemi lžícemi nálevu z okurek. Poté do mísy přihodíme jemně nastrouhanou mrkev, nakrájené okurky a vše dobře promícháme.
- Nyní do salátu přidáme vejce, která můžeme protlačit speciálním kráječem, případně nakrájet ručně na asi centimetrové kousky. Salát promícháme.
- Jako poslední vsypeme do salátu sterilovaný hrášek. Mícháme jen velmi opatrně, abychom z hrášku neměli kaši. Bramborový salát necháme odležet v chladu (ideálně několik hodin). Pokud se nám zdá málo slaný, ještě dosolíme.
Alice Day / Shutterstock.com
Těsně před podáváním: Čas na avokádo
Zhruba 10 minut před servírováním si podélně rozkrojíme avokáda, vydlabeme dužinu a vidličkou ji rozmačkáme na kaši. Lehce posolíme, pokapeme šťávou z poloviny citrónu a přidáme na salát. A vánoční bramborový salát je hotový!