Pečení není vaše hobby, a tak jste už teď nervózní z toho, že zase budete muset připravit hromadu vánočního cukroví? Přinášíme 6 jednoduchých receptů, které zvládnete rychle a bez námahy. A na výsledku si přesto pochutná celá rodina.
Perníčky chutnají snad všem, avšak práce s těstem není zrovna jednoduchá. A zdobit je? To je jen pro ty nejtrpělivější povahy. Linecké je snadnější, ale závěrečné slepování marmeládou také není zrovna zábavná práce. Máme pro vás rychlejší recepty.
Potřebovat budete:
Postup:
Tatranky rozemelte nebo nastrouhejte. Smíchejte je s moukou a cukrem a poté s vejcem a změklým máslem. Důkladně zpracované těsto dejte odpočinout do lednice. Mezitím vymažte formičky a později do nich vtlačujte odpočaté těsto. Pečte je na 180 °C zhruba 10 minut. Ještě teplé pracny vyklopte a obalte ve vanilkovém cukru.
Potřebovat budete:
Postup:
Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a mleté mandle. Poté přidejte změklé máslo a mléko. Z vypracovaného těsta uválejte válečky o průměru cca 3 cm, z nichž po krátkém odpočinku v ledničce ukrajujte tenké plátky a pokládejte je na plech. Pečte při 180 °C 10–15 minut. Hotové sušenky můžete ozdobit čokoládovou polevou.
Crinkles jsou chutí i strukturou podobné brownies. Pod křupavou popraskanou kůrkou, která vypadá jako zasněžená, se ukrývá vláčné měkké těsto rozplývající se na jazyku. Tento čím dál tím populárnější druh vánočního cukroví si zamilujete a budete je chtít péct celoročně.
Potřebovat budete:
Postup:
Ušlehejte sníh a smíchejte jej s cukrem. Lžičkou tvořte hrudky a pokládejte je na plech. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C zhruba 15 minut. Poté snižte teplotu na 50 °C a nechejte pusinky ještě cca 10 minut dosušit. Díky snížení teploty zůstanou bílé.
Úplně nejjednodušší je cukroví nepečené. Stačí si trochu pohrát s těstem a máte vyhráno, nečeká vás žádné kontrolování trouby.
Potřebovat budete:
Postup:
Piškoty rozemelte a poté smíchejte s kakaem, kávou a máslem. Z vypracovaného těsta vytvořte drobné oválky ve tvaru kávových zrn. Nožem nebo špejlí udělejte do každého oválku rýhu. Hotové cukroví nechejte vyschnout při pokojové teplotě.
Potřebovat budete:
Postup:
Čokoládu rozpusťte v lázni. Nechejte ji trochu zchladnout, přitom občas míchejte. Na silikonové podložce z ní tvořte malé placičky, které ozdobte ořechy nebo ovocem a nechejte ztuhnout.
Potřebovat budete:
Postup:
Utřete bílek s moučkovým cukrem do pěny. Přimíchejte ořechy a kakao. Z těsta válejte drobné kuličky a ty poté obalujte dle chuti v moučkovém cukru či mletém kokosu.
Zdroj: kupi.cz, magazin.recepty.cz, idnes.cz