O síle imunity a pevnosti zdraví rozhoduje především střevní mikroflóra – tím, co jíme, ji buďto vyživujeme, nebo oslabujeme. Vyvážená strava střevní mikroorganismy posiluje, naopak rychlé stravování, nadměrné množství kofeinu a další nešvary ji vychylují z rovnováhy, což se v konečném důsledku odráží nejen na našem fyzickém zdraví, ale i psychické pohodě. Jakým nápojům a potravinám je proto lepší se vyhnout?
Mikroorganismy a probiotika v našich střevech plní řadu důležitých funkcí pro naše tělo. Střevní mikroflóra je důležitým faktorem celkového zdraví – i proto se říká, že obranyschopnost organismu pochází především ze střev.
Existuje však řada potravin, které důležitým bakteriím ve střevech škodí, a přesto je mnohdy konzumujeme denně.
Mikrobům, úplně stejně jako nám, prospívají základní, kvalitní potraviny, které nejsou průmyslově upraveny a doslazeny či dochuceny aditivy – náhradními sladidly. Potravina, kterou konzumujeme, by měla být nejen zdrojem živin pro nás, nýbrž také pro naše střevní bakterie.
Některé typy potravin ale tyto bakterie nepodporují a mohou je i zabíjet, čímž pak škodí našemu fyzickému a psychickému zdraví. Které to jsou?
Kromě toho, že konzumaci špatných potravin omezíte, v nejlepším zcela vyloučíte, existuje ještě řada věcí, které můžete pro střevní mikrobiom udělat, a tím jej obnovit nebo alespoň stabilizovat a udržovat ve zdraví.
Obecně lze tedy říci, že bychom neměli jíst často potraviny, které obsahují umělé konzervanty a příliš mnoho cukru. Průmyslově upravené potraviny proto raději nahraďte čerstvými.
Tip: Výbornými zdroji probiotik jsou jogurty, kefíry, acidofilní mléka či kysané zelí.
Zdroje: archiv.szu.cz, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, medicalnewstoday.com