Nejčastější chyby při přípravě kávy doma: Jak se jim vyhnout a připravit si dokonalý šálek

Žena drží hrnek a usmívá se goffkein.pro / Shutterstock.com

Chcete si vychutnat dokonalý šálek kávy jako z vaší oblíbené kavárny, ale v pohodlí domova? Možná děláte některé z častých chyb, které mohou negativně ovlivnit chuť vaší kávy, aniž byste si to uvědomovali. Odhalte, co by mohlo kazit váš kávový zážitek, a naučte se tyto chyby napravit. S našimi tipy budete mít lahodnou kávu pokaždé.

Přečtěte si také

Topná sezóna je tady! Jak ušetřit? Zapomeňte na trenýrkovou teplotu a zjistěte si nízký tarif

1. Špatná hrubost mletí kávy

Jen málo lidí tuší, že každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletých zrn. Obecně platí, že čím déle je káva louhovaná v horké vodě, tím větší velikost by měla namletá zrnka mít.

U espressa, kde příprava probíhá za vysokého tlaku během několika málo vteřin, by měla být zrnková káva namletá najemno. Pokud by byla hrubost větší, nestihla by se z nich za krátkou dobu extrahovat všechna chuť, a káva by tak byla slabší.

Naopak u frenchpressu, kde je káva vystavena horké vodě delší dobu, doporučujeme hrubost zrn větší.

Muž mele kávu v mlýnku Photo Smoothies / Shutterstock.com

Stručný průvodce hrubostí mletí kávy:

  • Espresso – Jemná hrubost namletých zrn, konzistence by měla připomínat hrubou mouku.
  • Moka konvička – Ideální je obdobná jemnost jako u espressa.
  • Překapávaná káva, dripper – Střední hrubost, konzistence by měla připomínat kuchyňskou sůl.
  • Frenchpress – Hrubě namletá zrna, konzistence by měla připomínat krystalky mořské soli a velikost zrn by měla být taková, aby neprošla sítkem na stlačení kávy.
  • Turek – I v tomto případě zvolte hrubší strukturu namletých zrn, protože díky své velikosti zůstanou lépe usazená na dně šálku.

2. Příliš horká voda

Pokud patříte k těm, kteří kávu zalévají vodou ihned poté, co se dovaří, zbystřete. Káva by se totiž nikdy vroucí vodou zalévat neměla. Jednoduše ji totiž přepálíte, což neprospěje chuti (může být trpká a nahořklá), ale ani vašemu zdraví. Ideální teplota vody by měla být okolo 92 °C. Jak jí docílit? Pořídit si můžete speciální rychlovarnou konvici s ukazatelem teploty vody, případně jednoduše po uvaření vody asi 1–2 minuty počkejte.

  • Tip: Pokud si nedokážete svou kávu představit bez mléka, i zde platí jedno pravidlo – vždy dejte přednost tomu plnotučnému s obsahem 3,5 % tuku. Kávě dodá lahodnější chuť a díky vyššímu obsahu tuku je vhodnější i pro napěnění.
Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč
Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

3. Špinavý kávovar

Na chuti kávy se může výrazně podepsat i stav přístroje a příslušenství, ve kterém ji připravujete. Kávovar byste proto měli pravidelně čistit a odvápňovat. Důkladné čištění si zaslouží i moka konvička, sítko frenchpressu nebo mlýnek na kávu. Kávová zrna totiž obsahují olejnaté částice, které se mletím uvolňují a po nějaké době žluknou.

Pokud si kávu děláte v dripperu nebo ji necháváte překapávat, určitě věnujte pozornost i samotným papírovým kávovým filtrům. Ty byste vždy měli nejprve propláchnout horkou vodou, aby se z nich uvolnila jejich papírová chuť.

Příprava kávy v dripperu ChViroj / Shutterstock.com

4. Špatné skladování kávy

Zrnkovou kávu doma vždy skladujte na suchém a tmavém místě, ideálně v původním obalu a v uzavíratelné nádobě. Při dlouhodobějším skladování se z ní vytrácí aroma i chuť. Proto je lepší nekupovat do zásoby velké množství kávy, zvláště pokud si ji nepřipravujete každý den. Kávu si vždy melte až těsně před její přípravou, aby si co nejdéle udržela svou kvalitu.

Zdroj: Kupi, Gourmet káva