Z balkónu do tepla. Je nejvyšší čas zazimovat truhlíkové rostliny. Jednejte rychle!

Žena ve svetru si čte na balkoně Mariia Korneeva / Shutterstock.com

Mrazíky už leckde udeřily, a tak je nejvyšší čas věnovat pozornost zazimování vašich balkónových rostlin. Jestli chcete, aby vám dělaly radost i napřesrok, bude třeba je nyní uložit k zimnímu spánku. Které druhy přesunout do tepla? A jak je vyživit, aby se dočkaly příští sezóny?

Přečtěte si také

Akční leták BILLA, platný 2. 10. – 8. 10. Kuřecí řízky za 109,90 Kč, mléko za 11,90 Kč

Kdy a jak zazimovat?

Většině truhlíkových rostlin ublíží už první mrazíky, proto bedlivě sledujte předpověď počasí. Nestihli jste je uklidit a mráz se už na balkón vkradl? Možná ještě není nic ztraceno! Na nic ale nečekejte a jednejte rychle.

Balkónové rostliny na přezimování připravíte tak, že jim pomalu snížíte zálivku a přestanete dávat hnojivo. Z kvetoucích rostlin odstraníte poupata, květy a oschlé listy. Díky tomu zamezíte případné plísni, která by mohla celou rostlinu zahubit. Aby se rostliny přes zimu nevysilovaly, ustřihněte jim letošní výhonky.

Oleandry, durmany, olivovníky, citrusy a palmy

Velká část balkónových rostlin v květináči pochází z jižních krajů a českou zimu by nepřežily. To se týká oleandrů, durmanů, olivovníků, citrusů i palem. Květináče s rostlinami umístěte do vhodné části bytu nebo domu.

Každé rostlině vyhovuje trochu jiná teplota. Obecně se ale dá říct, že vhodné je zvolit nevytápěnou a větranou místnost, kde na rostliny nebude foukat. U starších domů můžete využít prostor mezi okny nebo půdu. Vhodná je též chladná chodba a garáž.

Světlo a teplota

Každá rostlina má na svoje zimní obydlí trochu jiné nároky. Některým je nejlépe v chladu, jiné potřebují světlo a mírnější teploty. Pnoucí muškáty dobře přezimují na světle při teplotě okolo 10 °C, stejně tak fuchsie. Vzpřímené pelargonie zase preferují tmu sklepa. Pro oleandry vyberte světlé místo, kde teploty nepřesáhnou 12 °C. Durman sice v létě světlo miluje, přezimuje ale klidně i ve sklepě. Ve tmě shodí listy, na jaře ale zase rychle obrazí.

Zimní zahrada plná balkonových rostlin v truhlících NMC2S / Shutterstock.com

Ochrana před mrazy

Některé rostliny je možné nechat na balkóně celoročně. Mezi tyto odolné kusy patří třeba cesmíny, zakrslé jehličnany, vřesy nebo zimostráz. I přesto, že zimu venku přečkají, věnujte jim péči. Přece jen jsou jejich kořeny v květináčích více vystaveny mrazu. Zvlášť pokud stojí na betonovém podkladu, podložte je např. polystyrenem. Ze stran pak květináče ochráníte tkaninou z juty, kterou seženete v hobby marketu.

Dobře fungují také bublinkové fólie, které můžete s jutovou plstí kombinovat. K sehnání jsou i speciální zazimovací pytle, do kterých rostliny zabalíte. Tím je chráníte před silným větrem i předčasným rašením. Nezapomeňte ale vždy ponechat přístup k rostlině, abyste ji mohli zalévat a vzduch mohl proudit k půdě.

Zálivka a hnojení

Mohlo by se zdát, že v zimě rostliny spí, a nepotřebují tedy zalévat. Nenechte se ale mýlit! Aby vám rostliny přes zimu neuschly, musíte jim dopřát zálivku. Ty, které nyní bydlí v chladnějších místnostech, zalévejte tak, aby půda nevyschla a zároveň nebyla přemokřená. Pokud jste jim již dříve pořídili samozavlažovací květináče, budete mít o to méně práce.

Těmto rostlinám též můžete dopřát trochu hnojiva. Zvolte některé s obsahem draslíku, který je důležitý pro růst stonků a celkovou vitalitu rostlin. Ideální jsou tekutá hnojiva, jež přidáte do zálivky, nebo praktické hnojicí tyčinky, které zapíchnete do půdy.

Vyvýšený květináč na balkoně Ashley-Belle Burns / Shutterstock.com

Také stromky, které zůstaly přes zimu na balkóně, potřebují napít. Jednou za čas jim dopřejte vlažnou vodu. Zalévejte je hlavně přes den, když jsou teploty nejvyšší. S jejich hnojením si dejte v zimě pohov a začněte zase až na jaře.

Zdroj: Kupi