Jak vybrat ovoce a zeleninu, která do druhého dne nezplesniví? U většiny to poznáte už v obchodě

Různá zelenina a ovoce v košíku a okolo něj monticello / Shutterstock.com

Nákup ovoce a zeleniny v supermarketu může být ošemetný. Prodejci často využívají různé triky, aby své zboží prodali, i když není v nejlepší kondici. Jak se vyhnout nákupu nekvalitních plodů a vybrat ty nejčerstvější a nejchutnější kousky? Přinášíme vám 5 rad, které vám pomohou zorientovat se a nakoupit jako profík.

Přečtěte si také

Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

1) Zapojte zrak, hmat i čich

Zapojte při výběru zrak, čich i hmat. Nemyslíme to tak, že byste měli každé jablko ohmatat a pro jistotu s ním ještě dvakrát praštit o bedýnku. Plody vybírejte s citem a úctou – předtím, než kilo jablek zvážíte a dáte do košíku, přivoňte k plodům, podívejte se, zda nemají viditelné poškození a jemně je uchopte, zda nejsou měkké. Mezi nejčastější varovné signály patří plíseň, hniloba, hnědé skvrny, otlačení, povadlost, nulová vůně a „gumovitost“.

Jak poznat, zda je ovoce kvalitní a čerstvé?

  • Hroznové víno: Stopka by měla být zelená, nikoliv suchá (značí to stáří plodu). Stejně tak by hrozny neměly mít hnědá místa okolo kuliček.
  • Jahody: Neměly by být otlačené a plesnivé, ale naopak zralé a bez zelených míst.
  • Jablka: Jablka by neměla být otlačená. To může být způsobeno mechanickým poškozením jak ze strany prodejců, tak zákazníků.
  • Ananas: Na omak by ananas neměl být měkký a neměl by mít viditelné plísně. Naopak by měl vonět a pokud vytáhnete z prostřední části košťálu list, měl by být zelený.
  • Citrusy: Pokud používáte v receptech citrusovou kůru, měli byste vždy sáhnout po citrusech v bio kvalitě (bez pesticidů v ní). Bio citrony jsou zpravidla větší a mají méně pravidelné tvary.
  • Maliny, borůvky, ostružiny: Bobulovité ovoce se většinou prodává v krabičce, která snadno skryje plíseň. Krabičku proto opatrně otevřete a přesvědčte se, že ovoce není plesnivé.
  • Kiwi: Mělo by být pevné, nikoliv měkké na omak. Kupujte jen neotlačené plody.
  • Banány: Měly by být bez hnědých skvrn, dozrát vám mohou i doma.
Jahodový crumble
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodový crumble

Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.

Jahodový crumble
Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě

Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě

Jak poznat, zda je zelenina kvalitní a čerstvá?

  • Rajčata: Stopka u rajčat by měla být zelená a na pohled vitální. Rajče by nemělo být příliš měkké.
  • Paprika: Na omak by měla být paprika tvrdá, pevná a stopka by měla být zelená, nikoliv hnědá.
  • Salátová okurka: Okurku raději kupujte bez obalu, který snadno skryje hnilobu. Navíc by měla být pevná, nikoliv gumová.
  • Salát: Čerstvost zjistíte dvojím způsobem. Za prvé podle řezu naspod salátu – čím bělejší řez je, tím je i salát čerstvější. A za druhé podle vitality listů (bez hnědých skvrn).
  • Brokolice: Neměla by jít do květu a měla by být krásně zelená a bez žlutých míst.
  • Lilek a cuketa: Jak lilek, tak i cuketa by měly být pevné a bez známek hniloby.
  • Česnek: Měl by být tvrdý, nikoliv měkký a měl by aromaticky vonět.
  • Bílý a zelený chřest: Neměl by mít hnědé konce, musí vonět a být pevný.
Regály se zeleninou v supermarketu William Perugini / Shutterstock.com

2) Čtěte cedulky a cedule

Ještě než se necháte unést cenou potraviny, přečtěte si ceduli. Zaměřte se na to, odkud ovoce či zelenina je. Pokud pochází z České republiky či Slovenska, dvakrát hurá – koupí podpoříte místní pěstitele a máte zaručeno, že z pole do obchodu to měla plodina maximálně pár hodin.

Naopak u plodin z Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, Afriky, Asie a podobně zbystřete. Ovoce a zelenina se sem totiž nejčastěji posílají lodí, což znamená změny teplot, dlouhé hodiny na cestách a většinou také absenci příjemné vůně.

3) Nekupujte balené ovoce a zeleninu

Pozornost věnujte také balení. Pokud můžete, vždy kupujte nebalené ovoce a zeleninu. Jednak domů nebudete tahat zbytečné obaly a jednak si budete jistí, jak plodina vypadá. Plastové balení totiž velmi dobře skryje plíseň, která vzniká např. srážením vody pod ním.

V obalu si tak domů často odnesete ovoce či zeleninu, které byste jinak nekoupili. Ze zeleniny se to týká zejména salátových okurek, brokolice, rajčat a mrkve. U ovoce si dávejte pozor hlavně na bobulovité plody a jahody.

Dívka v obchodě vybírá rajčata MNStudio / Shutterstock.com

4) Cena není všechno

Vidíte krabičku malin za 20 korun a už se po ní vrháte, aniž byste se zamysleli nad tím, proč je její cena tak nízká? Ano, i zlevněné ovoce může mít vysokou kvalitu. Stejně tak se ale může jednat i o snahu obchodníků prodat zbylé kusy.

Proto ještě než vložíte krabičku malin do košíku, přesvědčte se, že plody nejsou plesnivé, shnilé nebo jinak závadné. Pokud byste jich polovinu z krabičky doma vyhodili, jejich cena by se vám nakonec pěkně prodražila.

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty jsou velmi jednoduché, ale zároveň absolutně plné chuti. Na přípravu tohoto receptu vám bude stačit pouhých 5 minut. Poté stačí počkat cca 20 minut, než se feta upeče, vše smíchat a máte hotovo. Ideální recept pro studenty, notorické nestíhače a milovníky rychlých večeří.

Těstoviny s fetou a cherry rajčaty
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

5) Řiďte se sezónou

V březnu ředkvičky, v dubnu chřest, v květnu květák... na podzim dýně a řepu a v zimě nic? Jistě, pokud by se člověk radikálně řídil sezónou české zeleniny, jedl by v zimě pravděpodobně jen nakládané zelí, jablka, brambory a kořenovou zeleninu.

Přesto se ale vyplatí při nákupu přemýšlet a nekupovat potraviny zcela mimo sezónu. Ovoce a zelenina vypěstovaná mimo ni totiž zpravidla pochází skleníku – tedy často bez slunce –, a proto nevoní. Jen sami zvažte rozdíl mezi rajčetem vypěstovaným v červenci a v únoru.

Doufáme, že jsme vám pomohli zorientovat se v labyrintu supermarketů a přejeme vám šťastnou ruku při výběru!

Zdroj: Akademie kvality, Kupi