Listopad je tu a s ním i svátek sv. Martina, ideální čas pro ochutnávku svatomartinských vín. Nevíte, jak se v nich vyznat? Připravili jsme pro vás jednoduchý tahák, díky kterému budete mít jasno, po jakém víně sáhnout. Ať už preferujete bílé, červené nebo růžové, náš průvodce vám pomůže najít to pravé svatomartinské víno pro vás!
Svatý Martin každoročně přiváží nejen ochlazení a mnohde i sněhovou nadílku, ale také první várku vín. Jedná se o vína mladá, která proto nejsou určena k archivaci, nýbrž ke konzumaci.
Aby mohla být jako svatomartinská označena, musí splnit několik podmínek. Tou hlavní je, že mají být vypěstována v České republice. Další podmínkou je „správná“ odrůda. Zatímco mezi bílým vínem hledejte Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, u červených vín se zaměřte na Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Na lahvi vždy musíte najít logo sv. Martina a také sklenku v národních barvách, která garantuje jeho původ.
Müller Thurgau – středně velké, kulaté bobule zelenožluté barvy mají jemně muškátovou chuť. Víno je na pití příjemné a hladké, s jen malým množstvím kyselinek a zpravidla nižším obsahem alkoholu.
Muškát moravský – žlutozelené bobule s měkkou slupkou a polomasitou dužinou ukrývají výraznou muškátovou chuť s tóny meruňky, broskve, černého rybízu či citrusů.
Veltlínské červené rané – středně velké, světle červené bobule (odtud název červené rané) nesou jemnou chuť ovocného charakteru, díky které bývá víno lehčí.
Modrý Portugal – tmavě modré bobule s tenkou a měkkou slupkou a řidší dužinou toto víno předurčují stát se zajímavým, i když lehčím typem nápoje s nižší intenzitou barvy. Milovníky této odrůdy potěší květinová vůně (nebo vůně čerstvého sena), kterou doprovází chuť červeného ovoce.
Svatovavřinecké – mírně oválné bobule modročerné barvy vytvářejí harmonické víno rubínového odstínu s vyšším obsahem kyselin a tříslovin. Citlivější jedinci ucítí švestky nebo černý rybíz.
Zweigeltrebe – malé, tmavě modré bobule s pevnou slupkou a rozplývavou dužinou slibují plnější víno s jemnou tříslovinou, ve kterém lze najít tóny borůvek či ostružin. Pochutnat si můžete i na růžové variantě.
Abychom vám pomohli ještě více proniknout do světa svatomartinských vín, je zajímavé si uvědomit, že tradice těchto mladých vín sahá až do 18. století. Ve dvacátém století poněkud zájem opadl a oficiální značka Svatomartinské byla obnovena a uvedena na trh až v roce 2005. Tato vína se otevírají vždy 11. listopadu přesně v 11 hodin, což symbolicky značí začátek nové vinařské sezóny.
Navíc, pokud se rozhodnete navštívit některou z vinařských oblastí na Moravě či v Čechách, můžete se těšit na různé svatomartinské slavnosti, kde ochutnáte nejen vína, ale i tradiční pokrmy spojené s tímto svátkem. Tato událost tedy není jen o víně, ale i o kultuře a tradicích, které se kolem svátku sv. Martina rozvíjejí.
Pokud chcete ochutnat skvělá svatomartinská vína (včetně růžového), poohlédněte se ve vašem supermarketu, vinotéce, ale i na internetu.
Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.
Samotné víno je sice dobré, v takto sváteční den si nicméně nemůžete nechat ujít příležitost připravit si k němu i pořádně luxusní, svátečně prostřený stůl. A čím jiným si rozkmitat chuťové pohárky nežli absolutní klasikou – svatomartinskou husou se zelím a knedlíkem.
Zdroj: Vína z Moravy, vína z Čech, Kupi