Jestliže existuje nějaký opravdu snadný recept, který nikdy nezklame, neomrzí a vždy hosty nadchne, pak vězte, že domácí paštika z kuřecích jater je ta pravá volba. Paštiku si doma dělá málokdo, a to je velká škoda. Příprava je neskutečně jednoduchá, a navíc si ji můžete připravit na nekonečno způsobů. Garantujeme, že miska s paštikou se u vás doma dlouho neohřeje.
Paštika se dá udělat na víně, na pivě nebo whisky s vinným želé nahoře, s brusinkami, borůvkami, hruškami, se smetanou na šlehání, zakysanou smetanou, s máslem, sádlem či pomazánkovým máslem. Prostě na co si vzpomenete – vždy bude za hvězdu slavnostního stolu.
Recept na paštiku z kuřecích jater, který najdete níže, je osvědčený, a nemusíte se tedy bát, že byste něco pokazili. Jednodušší už být nemůže.
Spousta lidí si paradoxně bude myslet, že udělat paštiku je náročné – i proto si ji raději koupí v obchodě. Kupovaná však nebude nikdy tak dobrá jako ta domácí. Ba co víc, v obchodech by vás mohla přijít opravdu draho, paštika podle tohoto receptu vás ale vyjde jen na pár desítek korun. Půl kila čerstvých jater seženete v obchodech za cenu pohybující se okolo 45 Kč.
Na přípravu jater je ideální vyšší hrnec, neboť je v něm budete poté mixovat. Preventivně si také můžete okolo mixéru a hrnce omotat utěrku, aby zachytila kousky rozmixovaných jater, a ty tak neskončily všude kolem.
Tip: Pokud chcete mít paštiku nadýchanou, vyšlehejte ji zastudena šlehačem.
Nejprve paštika bývá poměrně dost tekutá, jelikož je ještě teplá. Bude se vám však díky tomu skvěle přemisťovat do misek a snadno ji vyškrábnete stěrkou. Až vychladne, bude dokonale tuhá a půjde skvěle roztírat. Po zchladnutí paštiky umístěte misku do mikrotenového sáčku nebo ji přikryjte potravinářskou fólií. Pokud ji totiž nezakryjete, paštika nevzhledně zhnědne.
Cena záleží na mnoha okolnostech. Určují ji především základní suroviny, tedy játra, máslo a smetana. Koření či cibule už tak velkou roli nehrají, protože na dochucení potřebujete opravdu nepatrné množství, přičemž úplně bohatě stačí paštiku opepřit, osolit a případně přidat trochu česneku.
Pokud tedy sečtete hlavní suroviny – játra, smetanu a máslo – vyjdou vás na 100 Kč, což za domácí poctivou paštiku vůbec není špatné. A pokud pořídíte suroviny za akční ceny, budou vás stát ještě méně. Více než cena paštiky vás ale jistě nadchne její chuť – ta je totiž jednoduše dokonalá!
Zdroj: Kupi