Úplně nejlepší svatomartinská husa se upeče sama. Přes noc a bez dozoru

Husa, červené zelí a knedlíky na talíři AS Foodstudio / Shutterstock.com

Svátek svatého Martina se rychle blíží, a tak je načase začít přemýšlet nad přípravou toho nejtradičnějšího jídla – svatomartinské husy. Názory se v tomto případě často rozcházejí při stanovení správné délky pečení. A proto vám přinášíme pár osvědčených rad a tipů týkajících se právě pečení, ale i předcházejícího zpracování či marinování.

Přečtěte si také

Prádlo z pračky nevoní tak, jak byste chtěli? Luxusní a intenzivní vůni vykouzlí parfémy na praní, stačí jen pár kapek

Příprava

Ještě předtím, než začnete samotnou husu kořenit, či dokonce péct, je důležité ji oškubat. Větší brka vám půjdou odstranit velmi snadno, ale co s jemným peřím? Použijte zapalovač a jednoduše ho opalte.

Následně vyndejte z husy droby a také odstraňte krk i část křídel před prvním záhybem. Hlavně nic nevyhazujte, vše se dá použít na skvělý vývar. Pak už jen okrájejte přebytečný tuk, maso opláchněte, osušte papírovou utěrkou a máte hotovo.

Jaké koření a ingredience?

Vše samozřejmě záleží na vašich preferencích, klasická svatomartinská husa se ale určitě neobejde bez soli a kmínu. Použít je možné i drhnutý rozmarýn, majoránku nebo pelyněk, který navíc usnadní trávení tučnějšího husího masa. A nezapomeňte okořenit drůbež i zevnitř.

Husu můžete naplnit třeba jablky, hruškami, švestkami (i sušenými), případně směsí tohoto ovoce – maso ochutí a budou udržovat správnou vlhkost během pečení. K náplni přihoďte i badyán, hřebíček a skořici, budou se dít divy.

Marinovat ji dejte alespoň den nebo dva dny předem – koření ji krásně provoní a maso zkřehne. A rovněž ji lze zalít mlékem, čímž předejdete případné pachuti masa. Následně ji opláchněte teplou vodou (případně naplňte ovocem) a nechte dvě až tři hodinky odpočinout při pokojové teplotě. Teprve pak můžete přistoupit k samotnému pečení.

Muž připravuje sváteční husu KarepaStock / Shutterstock.com

V čem ji nejlépe péct?

Husu pečte v pekáči nebo na hlubším plechu, nejvhodnější je na ni však litinový hrnec s poklicí. Také je možné ji opékat rovnou na roštu v troubě. Zpravidla se peče s poklicí, ale pokud umístíte pod rošt v troubě nádobu s vodou, stoupající pára zajistí, že maso nebude suché. Navíc ji v takovém případě není nutné otáčet – na roštu se krásně udělá ze všech stran.

  • Tip: Křupavé kůrčičky dosáhnete, když před koncem pečení naříznete husu pod křídly, rozpálíte troubu na 200 °C a necháte 20 minut péct bez poklice.

Pro svatomartinskou pečínku je typické pečení v pekáči s poklicí, kam se husa pokládá prsy dolů a podlévá vodou, jež by měla sahat přibližně do čtvrtiny nádoby. Délka samotného pečení masa se odvíjí od hmotnosti – na 1 kilogram váhy připadá asi 1 hodina pečení.

Pravděpodobně nejlépe připravíte pečeni, když ji necháte v troubě přes noc 12 až 15 hodin při konstantní teplotě 70–80 °C. A určitě se nemusíte bát, že by se maso připeklo, jelikož bude postupně pouštět tuk. Jestliže teplotu zvýšíte na 100 °C, budete mít hotový oběd přibližně za 7 hodin. A pokud více spěcháte, rozpalte troubu na 160 °C a pečte husu hřbetem nahoru asi 1,5 hodiny, pak ji otočte a při stejné teplotě pečte další hodinu a půl.

Pečená husa v pekáči Alexander Raths / Shutterstock.com

Konfitovaná husa

Konfitování je velmi pomalé pečení masa v tuku, které vymysleli Francouzi. Pro husu bude nejvhodnější zvolit sádlo husí nebo alespoň to kachní. Poté už stačí troubu předehřát na 70 až 90 °C a péct, dokud maso nebude hezky měkké a šťavnaté. Při tomto způsobu přípravy husí pečínky platí, že pečení přes noc je tou správnou volbou. A přílišné mastnoty se bát nemusíte, protože maso tuk neabsorbuje.

Připravte si konfitovanou husí pečínku podle našeho videoreceptu.

Rady a tipy

  • Pro maso není dobré, pokud se často střídají teploty.
  • Čím je pečení pomalejší a pozvolnější, tím je pokrm šťavnatější.
  • Pozor si dejte na novější trouby, které mohou mít bezpečnostní pojistku – tudíž se může stát, že se během přípravy husy přes noc po několika hodinách přístroj sám vypne.
Svatomartinská husa
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Náročný

Svatomartinská husa

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Upečte si takovou husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Svatomartinská husa
Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
  • Před koncem pečení husu propíchejte vidličkou, aby pustila tuk. Ten posléze odeberte a uschovejte – bude se hodit na smažení, na chleba, opékané brambory nebo na přípravu jíšky. V chladu nebo v lednici vám nějaký čas v pohodě vydrží.
  • K huse se hodí mladá svatomartinská vína s vyšší kyselinkou, která podporují trávení.
  • Kromě knedlíků můžete zkusit jako přílohu třeba bramborové lokše potřené husím sádlem.

Zdroj: Kupi