Horký vánoční punč s alkoholem i bez něj vás zahřeje a provoní domov

Sklenice vánočního punče s jablkem a kořením AnikonaAnn / Shutterstock.com

Punč je oblíbený především v období zimy a Vánoc. Tento výborný sladký nápoj nám pomáhá zahřát se a rozproudit krev v organismu. Vy si ho můžete dopřát i v pohodlí domova, a to hned v několika provedeních. Které pro vás bude to pravé?

Přečtěte si také

Seznam potravin, které můžete bezpečně jíst i prošlé

Kde se punč vzal?

Punč má své kořeny v Indii. V hindštině znamená jeho název číslovku pět, která značí počet tehdy používaných ingrediencí pro jeho zhotovení. Z Asie se v 17. století dostal do Anglie, z které jej postupně převzaly i ostatní národy.

Tradičně se podává ve velké míse, z které se nalévá do skleniček či hrnečků naběračkou. Na základě toho vznikl i jeho další název – „bowl“.

Nakupte si ovoce na jeho přípravu i dozdobení

Na jakých punčích si můžete pochutnat?

Punčů existuje celá řada. Jednotlivé druhy se liší především použitými ingrediencemi a vyrobit lze jak ten alkoholický, tak i ten bez alkoholu. Na punči si tak mohou pochutnat dospělí, děti i abstinenti. Můžete vybírat z celé řady ovoce i dalších přísad, se zcela odlišným složením se navíc setkáte i v různých koutech světa. V Karibiku punč slouží jako aperitiv, v Koreji se skládá ze sušeného kaki a zázvoru a v Mexiku byste v nápoji našli tequilu.

Žena ve svetru držící hrnek punče s ovocem a kořením Rabusta / Shutterstock.com

Recept na nealkoholický punč

Vyhýbáte se alkoholu nebo chcete tuto sladkou lahůdku dopřát i svým ratolestem? Pak vám přinášíme recept na nealkoholický punč.

Co budete potřebovat?

  • 2 sklenice vody
  • 3 sklenice jablečného džusu
  • 3 sklenice pomerančového džusu
  • 5 lžic pomerančové šťávy
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 jablko
  • 2 lžíce punčového koření
Se zásobou džusu můžete vařit punč po celou zimu

Kupte se slevou Džus Relax.

Porovnat slevy

Jak postupovat?

Výše uvedené množství vystačí na 6 porcí. Na plotnu si připravte hrnec a nalijte do něj vodu i oba druhy džusů. Vymačkejte dostatečné množství šťávy z citronu a pomeranče a přidejte na malé kostičky nakrájené jablko. Nakonec přisypte dvě lžíce koření a směs přiveďte k varu. Vařte zhruba 15 minut, poté můžete podávat.

Dvě sklenice bílého punče s plátky citronu, hruškou a kořením Sunny Forest / Shutterstock.com

Recept na punč z bílého vína a rumu

Chcete si dopřát ten opravdu nefalšovaný punč? Připravte si ingredience a můžete se pustit do práce.

Co budete potřebovat?

  • 0,5 l vody
  • 0,5 l bílého vína
  • 0,15 l rumu
  • 150 g cukru
  • citronovou a pomerančovou šťávu dle chuti
  • skořici
Zahřejte se ještě o něco více

Jak postupovat?

Množství ingrediencí vám vystačí na 6 porcí. Do hrnce nalijte vodu, přisypte cukr a podle potřeby vymačkejte citron a pomeranč. Obsah hrnce přiveďte k varu a postupně dolijte rum i bílé víno. Nezapomeňte vsypat skořici. Vařte zhruba 10 minut, následně můžete servírovat. Pro ještě lepší chuť můžete sklenice dopředu ozdobit ovocem.

Hrnec punče s ovocem a kořením GoncharukMaks / Shutterstock.com

V čem připravovat punč

  • Obyčejný hrnec – Klasika, kterou znaly už naše babičky, se běžně používá dodnes.
  • Zavařovací hrnec – Jeho výhoda je, že v něm připravíte velké množství punče, takže se oslava může konat i v sychravých podzimních a zimních dnech.
  • Konvice – Dnešní konvice jsou ze žáruvzdorného borosilikátového skla, a některé z nich dokonce můžete použít na plynový, elektrický i sklokeramický ohřev. Zkuste třeba konvici Tescoma Monte Carlo 1,5 l, která je nyní k dostání v prodejnách této značky za 499 Kč, s prostorným vyluhovacím sítkem pro přípravu a podávání horkých i chlazených nápojů.
  • Rychlovarná konvice – Ano, i v elektrické konvici na čaj se dá připravit punč nebo svařák, nebojte se proto investovat do kvalitního spotřebiče, který má více funkcí. Základem je skleněné tělo a skryté topné těleso.

Recept na jablečný punč pro milovníky jablek

Milujete jablka? Pak si jistě pochutnáte i na jablečném punči, který je naprosto výborný. Jeho příprava trvá jen pár minut, takže si jej vychutnáte téměř hned.

Co budete potřebovat?

  • 1 l jablečného džusu
  • 100 ml vody
  • 100 ml rumu (třtinového)
  • 1 jablko
  • 4 lžíce cukru
  • skořici a hřebíček
  • 4 hrnečky
Správné koření by nemělo chybět

Jak postupovat?

Nejprve omyjte a nakrájejte jablko na osminky a ty rozdělte do připravených hrnečků. Odstraňte jádřinec, slupku ponechte dle vlastního uvážení. Do hrnce nalijte a nasypte ostatní suroviny a dejte na plotnu. Cílem je nápoj zahřát, ale nesmí dojít k bodu varu. Jakmile se var blíží, sundejte hrnec z plotny a zalijte jím připravené hrnečky.

Dva půllitry punče s kořením Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

K dostání jsou také již hotové punče

Nechce se vám ztrácet čas s vařením domácího punče? Nakoupit si můžete i již hotový.

  • Royal Červený punč 0,5 l je tradiční ovocný likér, jehož základem je révové víno doplněné přírodním punčovým aromatem. V akci ho seženete od 79,90 Kč.
  • Zvolit můžete i jablečný Gerstacker punč, který se navíc prodává i v nealkoholické variantě. Vyjde vás na zhruba 85 Kč a koupit jej mimo jiné můžete i přes online supermarket Košík.cz.
  • A pokud se nechcete trápit s ovocem a kořením, vsaďte na bio ovocný punč značky dm Bio, který stačí doplnit v hrnci o vybraný alkohol (případně ponechat bez něj). V nabídce ho má drogerie dm, a to za 60 Kč.