Halloween je téměř za dveřmi a s ním i příprava strašidelných oslav. Ať už plánujete párty pro děti nebo pro dospělé, muffiny jsou ideálním a univerzálním způsobem, jak hosty překvapit sladkým pohoštěním mnoha nejrůznějších podob. Máme pro vás jednoduchý univerzální recept a jako bonus 4 tipy, jak dortíky hrůzostrašně ozdobit.
Receptů na muffiny existuje opravdu nekonečné množství. Každý má ten svůj oblíbený nebo léty odzkoušený. Těsto je zkrátka potřeba si časem vychytat. Ale pokud se vám přeci jenom bude před zdobením samotným jeden recept hodit, můžete se inspirovat tím naším níže.
Na cca 12–14 kousků budete potřebovat:
Nejprve v míse smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl). V druhé míse zase zvlášť smíchejte všechny tekuté přísady (mléko, vejce, rozpuštěné máslo nebo olej). Nyní přelijte tekutou směs do sypké a vše společně důkladně promíchejte vidličkou.
Těsto přelijte do formy na muffiny (vždy do cca 2/3 jednoho košíčku). Troubu nechte asi 10–15 minut předehřívat na 180 °C a poté při stejné teplotě pečte 20–25 minut. Hotové poznáte tak, že když do nich zapíchnete špejli, nebude se na ni přichytávat těsto.
Samozřejmě se při zdobení fantazii meze nekladou. Máte-li v sobě trochu modelovacího umu, z marcipánové či jiné cukrářské hmoty hravě vykouzlíte jakékoli sladké dekorace všech možných tvarů a podob. Pokud však hledáte nové nápady na originální a zároveň strašidelné zdobení, můžete se inspirovat našimi 4 tipy.
Na vršek muffinů naneste dostatečné množství krému a zasypte kakaem nebo hoblinkami čokolády (výsledný efekt by měl vypadat podobně jako hlína na tzv. krtkově dortu). Gumové červíky rozpulte a oba konce naproti sobě jemně zatlačte do sladké hlíny tak, aby to vypadalo, že z ní vylézají.
Halloweenské parmazánové krekry jsou jednoduchá chuťovka ideální na pořádnou strašidelnou párty. S různými vykrajovátky vykouzlíte třeba zubící se duchy, hororové scény nebo děsivé kočky. Slané krekry můžete namáčet do různých dipů.
Muffiny ozdobte krémem podle chuti a nahoru vymodelujte pavoučky, například z černé marcipánové hmoty. Skvěle poslouží také lékořice. Jak na to? Na tělíčka použijte nakrájené tlustší kulaté lékořicové pendreky, na nožky využijte tenké lékořicové pásky (můžete například rozmotat koupené lékořicové spirály). Ještě před usazením nezapomeňte pod pavoučky dokreslit kontrastní polevou pavučiny. Skvěle poslouží tmavé kyselé želatinové nitě, které seženete v každém supermarketu.
Na tyto muffiny budete potřebovat bílý krém podle chuti, dále červený topping, marmeládu či jinou červenou sladkou omáčku a tzv. jedlé cukrové sklo. To si můžete jednoduše připravit podle návodu, případně je možné v obchodech s cukrářskými potřebami zakoupit dekorační cukr v perličkách, který je určený k roztavení a modelování všeho, co má vypadat jako opravdové lesklé sklo.
A jak jednotlivé komponenty naaranžovat? Vršek dortíků potřete bílým krémem, nahoru přidejte trochu červené polevy a do středu zapíchejte úlomky hotového cukrového skla, které můžete finálně ještě pokapat trochou červené polevy.
Sladké mozečky vyrobíte jednoduše z celých půlek vlašských ořechů, které obalíte v růžové polevě (případně v libovolné bílé cukrové nebo krémové polevě s kapkou červeného potravinářského barviva). Muffin ozdobte krémem podle chuti, a jakmile poleva na vlašských ořeších zaschne, položte vždy do středu po jednom kousku. Pro ještě hrůzostrašnější efekt můžete sladké mozky pokapat červeným toppingem nebo džemem.
Zdroj: kupi.cz, kuchynalidlu.sk