Září a říjen jsou klíčovými měsíci pro sběr vlašských ořechů, které jsou nejen oblíbenou vánoční pochoutkou, ale také jednou z nejstarších superpotravin známých lidstvu. Správné načasování a pečlivé skladování mohou zásadně ovlivnit jejich chuť a trvanlivost. Naučte se, jak sbírat ořechy v pravý čas, jak je efektivně sušit a jak je uchovávat, aby si zachovaly svou kvalitu až do příští sezóny.
Sběr vlašských ořechů se vyplatí neuspěchat. Správný čas nastává tehdy, když jsou plody zralé – jejich zelená slupka místy tmavne a puká, takže ořechy začínají samy ze stromu padat. To závisí především na dané odrůdě, ale také na počasí či stanovišti, kde ořešák královský (Juglans regia) roste.
Na sběr není potřeba nijak chvátat, ořechy ze stromu setřásat nebo hůř – kácet celé větve. Osvědčí se sbírat je postupně, alespoň každý druhý den, protože jinak by mohly začít ve vlhké trávě hnít. Celý proces si můžete usnadnit například jejich vyhrabáváním hráběmi nebo umístěním plachty pod korunu stromu (lépe se vám pak budou hledat).
Předčasný sběr ořechů má často za výsledek jejich horší chuť a trvanlivost. Také se z nich velmi špatně odstraňuje slupka a snadněji zplesniví. Proto se opravdu vyplatí počkat a sklízet je pravidelně. Pokud však zrovna neoplýváte volným časem nebo nemáte ořešák přímo na zahradě, plody ze stromu setřeste – ale až ve správnou dobu.
Tu poznáte tak, že bude více než jedna čtvrtina ořechů samovolně spadaná na zemi. Stejný postup můžete aplikovat i při předpovědi déletrvajícího deštivého počasí, během něhož by mohlo dojít k jejich zahnívání.
Nejdříve sesbírané plody očistěte, zbavte je slupek a vyřaďte plesnivé nebo jinak narušené kusy. Kvalitní ořech poznáte podle barvy skořápky, která by měla být světle hnědá a bez tmavých skvrn.
Sušte je rozprostřené v jedné vrstvě na sítu, plechu nebo v dřevěné přepravce umístěné přibližně po dobu jednoho měsíce na suchém, prosluněném místě či v blízkosti radiátoru. Rozhodně je nepřesouvejte ven a zase dovnitř, akorát byste jim ublížili a dobu sušení zbytečně prodloužili. Využít lze rovněž troubu vyhřátou na 45–50 °C. Správně usušené ořechy poznáte podle zvuku, měly by totiž v dlaních příjemně šustit.
Hruškový chlebíček s ořechy je krásně voňavý, vláčný a neskutečně dobrý. Na přípravu je vcelku jednoduchý, mohou se do něj tedy s klidem pustit i začátečníci.
Ořechová buchta je ideální tip na víkendové pečení. Skvěle se k ní hodí čokoládová poleva, která jí dá správný šmrnc. Příprava ořechové buchty je jednoduchá a zvládne ji každý. A když ji dozdobíte nasekanými ořechy, bude vypadat (a chutnat) neodolatelně.
Jejich vyloupaná jádra obsahují kolem 70 % olejů, tudíž na vzduchu rychleji oxidují, žluknou a kazí se. Déle tedy vydrží ořechy se skořápkou, která je chrání a reguluje teplotu i vlhkost. Celé je můžeme skladovat v papírových nebo jutových pytlích, bednách vyložených papírem i síťových taškách, a to na tmavém a hlavně suchém místě.
Naše babičky je často nakládaly do soli s dřevěnými pilinami. Dnes poslouží místo pilin třeba kokosové vlákno. Celý trik je v hliněné nebo skleněné nádobě a ve střídání nevyloupaných ořechů se směsí soli a pilin.
Vyloupané ořechy můžete skladovat v lednici, mrazáku i ve spíži. Vždy záleží na době plánované spotřeby. Jestliže je hodláte v blízké době zkonzumovat, stačí je uložit v uzavíratelné nádobě nebo papírovém pytlíku do spíže, kde vydrží bez úhony přibližně měsíc, měsíc a půl. V lednici se vám ve vhodné nádobě nezkazí až čtvrt roku.
V igelitovém nebo vakuovacím sáčku uložené v mrazáku pak vydrží až jeden rok, než začnou ztrácet svoji typickou ořechovou chuť. A také je lze klasicky, ovšem bez nálevu, zavařit, případně naložit do sklenice s medem.
Zdroje: Kupi, Healthline, Cleveland Clinic