Vegetu a podobná univerzální dochucovadla ze zeleniny najdeme snad v každé české kuchyni. Jsou zkrátka oblíbeným pomocníkem, když je potřeba dodat jídlu říz. Jenže kupovaná vegeta často obsahuje zbytečně moc soli a další přidané látky. Co s tím? Vyrobte si vlastní! Máme pro vás jednoduchý recept na domácí vegetu bez soli, se kterou bude jídlo chutnat skvěle a zároveň zdravěji.
Univerzální dochucovací směsi obsahují téměř ze dvou třetin pouze sůl, glutamáty a další umělé složky. Na tuto skutečnost již několik let upozorňují různé nezávislé testy i články. Ani dnes se situace příliš nezlepšila a my stále kupujeme předraženou sůl, kterou výrobci maskují na obalech jako směs sušené zeleniny – té ovšem najdeme ve výrobku sotva 20 %.
Sůl – ve většině případů její obsah překračuje 50 %, někdy dokonce i 65 %. Nejčastěji se jedná o klasickou kuchyňskou sůl.
Zelenina – ačkoliv na ilustračních obrázcích bývá znázorněna pestrá paleta nejrůznější zeleniny, složení často obsahuje pouze základní druhy, mezi které patří sušená mrkev, petržel, cibule, celer nebo pastinák.
Barviva – typickou barvou vegety je žlutá, a to díky přidané kurkumě. Většinou je ale na vině i umělé barvivo riboflavin.
Další příměsi zlepšující vlastnosti – přidávají se aromata, barviva, cukry (např. řepný cukr, laktóza), tuky, škroby, extrakt z kvasnic nebo krupice. Tyto látky dodávají směsi lepší chuť i strukturu a zvyšují její výživovou hodnotu.
Vyrobit si doma vlastní vegetu je jednoduché. Stačí vám k tomu pouze zelenina a bylinky.
Na výrobu můžete použít: mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, papriku, kedlubnu, bylinky (vhodný je libeček, petrželová a celerová nať, majoránka nebo tymián a česnek.
Tip: Pokud si chcete vyrobit domácí vegetu se solí, doporučujeme ji přidat do zeleniny ještě před sušením (tedy rovnoměrně smíchat najemno nasekanou zeleninu a sůl a společně usušit). Kdybyste ji přidali až do hotového prášku, mohla by zvlhnout.
Zdroje: Kupi.cz