Pečený čaj se v poslední době stal hitem podzimního a předvánočního období. Pokud jste ho ještě nezkusili nebo si ho neudělali doma, teď máte skvělou šanci. Zpracujte sezónní ovoce a přidejte voňavé koření. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, podle kterého to zvládne i začátečník a pár tipů, které se vám při přípravě rozhodně můžou hodit.
Důvodů, proč si pečený čaj vyrobit doma (ačkoliv se dá dnes koupit téměř v každém supermarketu, ve zdravé výživě nebo na internetu), je hned několik. Jednak je to ideální způsob, jak zužitkovat přebytek letní nebo podzimní úrody ovoce.
Navíc si můžete čaj vyrobit přesně podle svých představ – ať už z hlediska jeho složení, nebo chuti. A na závěr, při jeho přípravě si krásně provoníte byt ovocem a kořením.
Jistě jste postřehli, že pečený čaj se často dává jako dárek. Tentokrát můžete obdarovat blízké vlastnoručně vyrobeným, který vás vyjde na pár korun a je připravený z dobrých surovin. Hodí se jako malá pozornost pro kamarády, kolegy i známé.
Základ většiny pečených čajů vždy tvoří osvěžující jablka a citrusy (mandarinky, pomeranče), které potom doplňují sladší druhy. Nejčastěji se využívá:
Ovoce: Mandarinky, kiwi, citrony, pomeranče, jablka, červený i černý rybíz, hrušky, třešně a višně, švestky, jahody a lesní ovoce, dále můžete použít i nektarinky, broskve, ananas, brusinky, nebo angrešt. Na podzim pak využijte i rakytník, kaki, hrušky, zázvor, šípky a další.
Koření: Hřebíček, skořice, badyán, čerstvý zázvor.
Pokud jste se rozhodli přidat do pečené směsi i citrony, dávejte pouze jeden kus na jeden plech, jinak by mohl být čaj více hořký. Můžete použít citron i s kůrou – ta však nesmí být chemicky ošetřena (tuto informaci musí prodejce vždy uvádět) a musí být důkladně omytá. Z důvodu možné hořkosti také co nejvíce očistěte jednotlivé měsíčky mandarinek a pomerančů od bílých blan, jablka a hrušky zbavte jádřinců.
A jaké ovoce naopak nedoporučujeme? Nevhodné jsou například banány. Nejen kvůli své konzistenci, ale v teple také rychle černají a propůjčily by čaji nevábnou barvu.
Množství použitého cukru by se mělo rovnat zhruba ½ hmotnosti ovoce, tedy na 1 kg ovoce dejte asi 500 g cukru. Případně slaďte podle sladkosti ovoce – pokud ve směsi převažují citrusy, můžete dát cukru i více (např. 600 g), u sladkého ovoce naopak méně.
Pokud použijete třtinový cukr, počítejte s výslednou hnědší barvou pečeného čaje. Přidáváte-li tedy například maliny, červený rybíz nebo jahody pro krásně červenou barvu, volte raději bílý cukr krupice. Nezapomeňte, že vždy je lepší udělat pečený čaj spíše méně sladký, protože jej můžete v šálku kdykoliv dosladit cukrem nebo medem.
Pokud si nejste jistí poměrem ovoce a koření, můžete pro inspiraci použít například tento:
Obecně však platí, že kombinacím ovoce a koření se meze nekladou a vyzkoušet můžete nejrůznější varianty.
Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!
Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.
K pečenému čaji je ideální chovat se jako k zavařenině. Tedy skladovat jej na chladném a tmavším místě, nejlépe v lednici nebo ve sklepě. Takto vám vydrží až do jara. Pokud sklenice po naplnění horkou směsí necháte ještě chvíli sterilovat (v hrnci s horkou vodou nebo v mikrovlnce), vydrží vám o něco déle.
K přípravě jednoho 250ml šálku čaje pak stačí zalít asi 3–4 lžičky pečené směsi horkou vodou a nechat pár minut vylouhovat. Zda potom čaj přecedíte, nebo voňavé ovoce sníte, necháme už jen na vás.
Zdroj: Kupi