Stává se to nám všem – při nákupu potravin jsme měli velké oči a lednička teď doma praská ve švech. Jenže všechno jídlo se nedá tak rychle sníst! Některé potraviny ovšem nemusíme vyhazovat hned, jakmile překročí datum spotřeby.
Datum spotřeby, to známé „spotřebujte do“, je maximální doba, do které je potravinu možné konzumovat, aniž by vám hrozily zdravotní potíže. Toto označení najdeme hlavně na produktech, které se rychle kazí.
Oproti tomu minimální trvanlivost je doba, ve které si jídlo uchová nejvyšší kvalitu. I po jejím vypršení je nicméně možné jej sníst, pokud jste ho správně uchovávali a obal není poškozený.
Jsme si téměř jistí, že některé potraviny vyhazujete dříve, než musíte. Věděli jste například, že prošlý jogurt lze bez obav jíst i týden po uplynutí data spotřeby? Stejně tak otevřené trvanlivé mléko vydrží ve stejné kvalitě v lednici minimálně týden. A pokud chleba uchováváte v kvalitním chlebníku, nikoliv v mikrotenovém sáčku, můžete si i na něm pochutnávat celých 7 dní.
Mléčné výrobky spadají do kategorie potravin rychle podléhajících zkáze, takže u sýrů je situace trochu jiná. Mluvíme-li o čerstvém sýru typu cottage a měkkém camembertu, na ty si nechte po datu spotřeby zajít chuť.
Je-li vám ale líto vyhodit ten skvělý italský parmezán, klidně ho dál strouhejte na těstoviny. Po otevření vydrží tvrdé sýry v lednici i 4 až 6 týdnů po uplynutí data spotřeby. Pokud jste si z dovolené přivezli kolo tvrdého sýra a bojíte se, že ho nestihnete spotřebovat, můžete ho zamrazit. Jen se ujistěte, že je dobře zabalený např. v sáčku.
Potraviny obsahující hodně soli nebo naopak hodně cukru jsou většinou dalšími bezpečnými výjimkami. Sáček chipsů, sklenice nakládaných okurek, kterou jste zapomněli ve spíži, či marmeláda z loňského léta mohou bez problémů přijít na stůl. Sůl a cukr v těchto potravinách totiž fungují coby konzervanty.
Suché potraviny neobsahující vodu vydrží i roky po uplynutí data trvanlivosti. Uchovávejte je na suchém a tmavém místě a můžete z nich v klidu vařit ještě hodně dlouho. Pokud už jste však přílohy uvařili, skladované v chladu ledničky vydrží jen pár dní. Připravte si tedy smaženou rýži nebo těstoviny opečte jako frittatu.
Těstovinová frittata s cuketou je jídlo podobné vaječné omeletě se špagetami na italský způsob. Správně připravená italská frittata by měla být křupavá na okrajích a vláčná uvnitř. Připravenou ji budete mít během chvilky a podávat ji můžete ještě horkou, případně při pokojové teplotě.
Alkoholické nápoje vydrží roky, mikroby a bakterie v ethanolu prostě nepřežijí. Pití destilátů po uplynutí data trvanlivosti vám způsobí maximálně kocovinu – a to dost možná menší než čerstvá láhev. Hladina alkoholu se totiž u těchto destilátů postupně snižuje. Pozor si ale dejte na krémové likéry. Ty nepijte, pokud jsou otevřené déle než rok a půl.
Nikdy nekonzumujte maso po uplynutí data spotřeby. Více jak polovina syrového kuřecího masa je nakažena potenciálně smrtelnými bakteriemi kampylobakteriózy, které se v něm množí a jsou nebezpečné pro zdraví. Pokud má maso lepivý povrch, zelenou či tmavomodrou barvu, nebo dokonce páchne, držte se od něj dál.
Zdroje: Kupi, dTest, Bezpečnost potravin, U. S. Departement of Agriculture