Supermarkety se plní mandarinkami, pomeranči a dalšími citrusy, které k podzimnímu a předvánočnímu období neodmyslitelně patří. Abyste si v obchodech do košíku dali jen takové ovoce, jež bude skutečně plné vitamínů a chuti, máme pro vás pár zásad, kterými je dobré se při výběru a skladování citrusů doma řídit. Dodržujete je také?
Vždy je dobré podívat se na jakost ovoce i zemi jeho původu. Na podzim a o Vánocích se k nám většina citrusů dováží ze Španělska, Itálie nebo Řecka.
U 1. jakosti by měla kůra na plodu pevně ulpívat, u 2. jakosti je přípustné lehké uvolnění (s tím se setkáváme zejména u pomerančů a mandarinek). Někteří dokonce plody s volnější kůrou záměrně vyhledávají, protože se snáze loupou a chuťově bývají většinou stejně dobré a sladké jako plody jakosti první.
Všeobecně by měly být citrusy na omak pevné, ale zároveň mírně pružné. Například příliš tvrdé citrony nemusí ze své dužiny uvolňovat tolik šťávy. A nahnilé ovoce, to lze většinou poznat velice snadno – je příliš měkké (až rozbředlé) a na jeho povrchu je hnědé zbarvení.
Kupte se slevou Mandarinky.
Zralost citrusů lze poznat i vizuálně – zejména podle celistvosti zbarvení kůry. Věděli jste, že barevná odchylka (tzn. většinou zelená barva) by u mandarinek neměla přesahovat zhruba třetinu povrchu plodu a u pomerančů jen jednu pětinu? Pokud je to více, nemusí být ovoce zcela zralé a chutné. V chladnějším období také není úplně vhodné kupovat citrusy na trzích nebo ve venkovních stáncích. Přemrzlé plody totiž získávají nahořklou a kyselou chuť.
Pokud byly citrusy při pěstování chemicky ošetřeny, musí být taková informace při jejich prodeji povinně uvedena. U těchto plodů není vhodné zpracovávat jejich kůru – například do pokrmů, na sušení nebo na výrobu kandovaného ovoce. I v případě, že z nich budete například jen vymačkávat šťávu nebo používat dužinu, doporučujeme kůru pečlivě umýt.
Doma mandarinky, pomeranče a citrony skladujte na suchém místě při pokojové teplotě – rozhodně nepatří do ledničky. Chlad jim nijak neprospívá a může se negativně projevit na jejich chuti. Nejlepší je umístit je do papírového sáčku nebo dřevěné bedýnky – v igelitovém sáčku hrozí, že začnou rychleji dozrávat a následně plesnivět.
A pomelo? Toto ovoce poměrně rychle vysychá (skladované bez obalu vyschne i do jednoho týdne) – v obchodech tedy raději sáhněte po takovém, které je zabaleno v igelitu.
Pokud si z pomerančů, citronů či mandarinek vyrábíte ovocné šťávy, doporučujeme pořídit si kvalitní automatický lis na citrusové plody. Na trhu nicméně můžete vybírat z mnoha typů těchto přístrojů. Podívejte se na ty nejčastější:
Výhodou je, že citrusy jen položíte do přístroje a automatická ramena si ho přidržují sama.
Kupte se slevou Citrony.
Vybírat lze také z poloautomatických variant, kdy je nutné plody držet manuálně – takové lisy bývají levnější, ale musíte počítat s méně praktickou obsluhou.
Pro ty, kteří čerstvé šťávy nepijí pravidelně, ale čas od času si chtějí do čaje nebo vody přidat šťávu z citronu, bude zcela dostačující, když si pořídí manuální lis. Cena těchto výrobků na odšťavnění se pohybuje od 50 Kč a koupíte je například v prodejnách Tescoma.
Tip: Existují skleněné karafy, které kromě víčka obsahují i lis na citrusové plody jako součást vybavení.