Pokud chceme potraviny udržet nezkažené a čerstvé co nejdéle, automaticky je po přinesení z obchodu strkáme do ledničky. U některých je to však úplně zbytečné a jiným chladné prostředí dokonce vyloženě škodí. Přečtěte si, které potraviny do lednice radši nedávat, protože tam nepatří. Budete to příště už dělat správně?
Bez lednice či mrazáku bychom se dnes již neobešli. Prodlužují dobu trvanlivosti potravin, protože chlad zpomalí (či zcela zastaví) růst většiny mikroorganismů. Účinky nízkých teplot mohou mít však u některých potravin nežádoucí vliv na jejich chuť i strukturu.
Jelikož jsou banány tropické ovoce, svědčí jim teplo – pokud je naopak umístíte do lednice, brzy vám zčernají. Dalším důvodem, proč by se měly lednici vyhýbat, je, že banány většinou koupíte nedozrálé, a proto potřebují teplo, aby mohly tzv. dojít.
Většina salátových dresinků obsahuje olivový olej, a právě ten by měl být raději mimo lednici. Olejům celkově neprospívá chladné prostředí – v chladu mění konzistenci, houstnou až tuhnou a často bývají zakalené. A stejně tak i dresink na oleji založený.
Cibuli ani česneku vlhkost, která v lednici normálně bývá, neprospívá. Rychleji v ní měknou a ztrácí své aroma. Nejlepším místem pro jejich uchování je tmavé a suché prostředí. Po oloupání či nakrojení to už však neplatí, pak už je uložení do lednice nutností.
S avokádem je to velice podobné jako s banány. Nejčastěji ho totiž koupíte nezralé, a tak potřebuje být uskladněno při pokojové teplotě, aby mohlo v klidu dozrát. Pokud si koupíte již zralé avokádo, měli byste ho co nejdříve spotřebovat.
Marmeláda obsahuje cukry, které fungují jako konzervant. Udržují její kyselost a zabraňují tvorbě bakterií. Měli byste ji uchovávat ve spíži, kde je chlad a tma. Bez ledničky se do otevření zcela obejde, můžete si tedy ušetřit volné místo.
Čokoláda má tendenci nasát okolní pachy z lednice, což její chuti úplně neprospívá. Navíc obsahuje tuky, které se při nízké teplotě mohou vysrážet na povrchu a vytvořit tak nehezký bílý povlak.
Rajčata v ledničce brzy ztrácí svou chuť a mění konzistenci. Chlad totiž narušuje proces zrání a rajčata jsou ve výsledku moučnatá a bez chuti.
Pokud máte to štěstí a dostanou se k vám čerstvá vejce, nedávejte je do ledničky. Mimo ni vydrží i 14 dní. Jestliže si ale vejce přinesete z obchodu, kde už byla uchovávána v chladu, musíte je do ledničky opět dát.
Nepatří do ní ani další ovoce a zelenina, které jsou citlivé na chlad. Mezi ně se řadí ananas, citrusy jako jsou pomeranče, citróny a mandarinky. Dále mango, granátové jablko, ale i okurky, cukety a lilek. Také brambory by se neměly skladovat v teplotě nižší než +5 °C.
Dáváte některou z těchto potravin do lednice? Napište nám do komentářů.
Zdroj: Kupi, NZIP