Udržet sklokeramickou varnou desku čistou bez „napečenin“ je skoro nadlidský úkol. I ten nejopatrnější kuchař může při vaření a smažení zanechat na desce kousky jídla, zároveň z hrnců a pánví nekontrolovatelně vystřelují kapičky oleje a další částečky pokrmů. Víte, jak napečeniny snadno a levně odstranit? Stačí tyto běžné suroviny.
Čím méně desku zašpiníte, tím jednodušší bude její čištění. Při vaření proto používejte poklice, díky nimž nebudou mikroskopické kapičky vystřelovat z pánve nebo hrnce na desku. Ale pozor, aby vám třeba taková voda z brambor nebo omáčky na bázi mléka či smetany kvůli přikrytí pokličkou „neutekly“!
Zkušení kuchaři a kuchařky také vědí, že polévky nebo husté omáčky, které mají tendenci „vystřeloval“ ven, se vyplatí vařit ve vysokých hrncích. Kromě toho není potřeba vždy vše vařit přímo klokotem, někdy postačí mírnější výkon, čímž se i zredukuje prskání na varnou desku.
Jak radí návody k varným deskám i odborníci na kuchyňskou techniku, sklokeramickou klasickou nebo indukční desku udržujte co nejčistší průběžně. Jakmile se jednou zašpiní od jídla a vy na ní budete dál vařit, situaci jen zhoršíte a vytvoříte opravdu těžce napeklé skvrny. Když už se stane nějaká ta nehoda, desku rychle utřete například dostatečně velkou vrstvou papírových utěrek, abyste se nespálili.
K odstranění připečených skvrn se používá speciální škrabka na sklokeramické desky. Nicméně škrábání povrchu je docela pracná záležitost, a navíc deska trpí, protože na ní vznikají drobné škrábance. Lepší je nechat všechny skvrny odmočit a pak je setřít hadrem. Pokud to nepůjde běžným saponátem na nádobí, vyzkoušejte směs vody, octa a jedlé sody.
V případě potřeby postup s nanesením octové vody a sody opakujte, lokálně si můžete pomoct už zmíněnou škrabkou na sklokeramické desky.
Pokud nechcete experimentovat s vlastnoručně vyrobeným čisticím přípravkem a nevadí vám do skvělého výsledku investovat trošku peněz, můžete sáhnout po speciálních přípravcích na čištění sklokeramických desek.
Tyto přípravky stojí od desítek po stovky korun a koupíte je v kuchyňských potřebách nebo v drogerii, ale často také na oficiálních stránkách výrobců varných desek nebo na specializovaných e-shopech. Speciální čističe obvykle obsahují „leptavé“ složky, vodu, saponát a leštidlo. Po nanesení se opět nechávají několik minut působit a následně stačí desku setřít houbičkou nebo utěrkou.
Čištěním škrabkou, drhnutím drsnou stranou kuchyňské houbičky a také v neposlední řadě manipulací s pánvemi, hrnci a kastrůlky vznikají na desce malé škrábance. Víte, jak je úplně nebo aspoň částečně rozleštit?
Oblíbeným trikem je použití zubní pasty. Ta má přesně takovou konzistenci (podobnou brusným pastám), aby desku jemně vyhladila a zároveň nepoškrábala. Pastu naneste na jemnou stranu houbičky nebo utěrky a krouživými pohyby škrábance vyhlaďte. Prodávají se také sady na leštění varných desek nebo obecně skel, které můžou obsahovat jak speciální pasty, tak houbičky o různé drsnosti k uchycení do vrtačky.
Podle různých tipů a triků ze sociálních sítí si lze „vyhlazovač škrábanců“ vyrobit také z husté směsi jedlé sody, saponátu a vody. Klíčová je výdrž a pomalé leštění poškozených míst krouživými pohyby. Na čištění ani leštění nikdy nepoužívejte čističe s obsahem písku a jiných tvrdých částic, desku byste ještě více poškrábali.
Zdroj: Kupi.cz