Hledáte inspiraci na rychlou, zdravou a chutnou večeři? Pak vyzkoušejte naše čočkové kari z trouby! Tento jednoduchý recept si získá vaše srdce svou lahodnou chutí a snadnou přípravou. Červená čočka, zelenina a koření se v troubě promění v dokonalou harmonii chutí, která uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. Navíc je tento pokrm plný živin a vlákniny, takže prospěje i vašemu zdraví.
Indická kuchyně je proslulá svými aromatickými a chutnými pokrmy, mezi které patří i oblíbené kari. Věděli jste ale, že si ho můžete snadno připravit i doma v troubě? Čočkové kari z trouby je skvělou volbou pro všechny milovníky zdravého a chutného jídla. Červená čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny a zelenina dodává pokrmu vitamíny a minerály. Díky koření, jako je kari a římský kmín, získá pokrm nezaměnitelnou chuť a vůni, která vás přenese do dalekých krajů.
Čočkové kari z trouby
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
- 2 velké červené cibule
- 2 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 5 g čerstvého zázvoru
- 250 g červené čočky
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky kari koření
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 200 ml kokosového mléka
- 70 g listového špenátu
- šťáva z 1 limety
- sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti
- koriandr
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si větší žáruvzdorný hrnec nebo zapékací mísu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Česnek oloupejte a nahrubo podrťte.
- Zázvor nasekejte najemno.
- Do hrnce nasypte červenou čočku a zalijte ji zeleninovým vývarem.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, zázvor, kari koření a mletý římský kmín. Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
- Hrnec přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Pečte 25–30 minut, dokud čočka nezměkne.
- Po uplynutí doby pečení přilijte do hrnce kokosové mléko, promíchejte a pečte dalších 5–10 minut.
- Nakonec vmíchejte do kari listový špenát a pokapejte limetovou šťávou.
Kari můžete podávat s rýží i s opečeným chlebem nebo plackami naan, které jsou skvělé na namáčení omáčky. Na ozdobu můžete použít sezamová semínka a nasekaný koriandr.
Indické kuře na kari
Indické kuře na kari má výraznou kořeněnou chuť a je u nás velice populární. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka.
Indické kuře na kari
Tipy pro vylepšení receptu
- Pro ještě výraznější chuť můžete přidat další koření, jako je kurkuma, koriandr nebo chilli.
- Pokud máte rádi křupavou zeleninu, přidejte do kari na poslední chvíli i nakrájené papriky nebo cukety.
- Místo kokosového mléka můžete použít i smetanu nebo jogurt, které dodají pokrmu jemnost a krémovost.
Zdroj: Kupi.cz