V posledních letech byla ze všech příchutí nejpopulárnější pravděpodobně ta karamelová, později ji nahradil ještě slaný karamel. V roce 2025 bude překvapivě příchutí roku obyčejná surovina, kterou má téměř každý v kuchyni.
Ať už jde o dortíky, bonbony, anebo třeba kávu, v poslední době téměř všude dominovala příchuť slaný karamel, kterou lidé buď jen milují, nebo nenávidí, ačkoliv těch z první skupiny je s největší pravděpodobností podstatně více. Nyní už je konečně známo, jaká příchuť bude populární v příštím roce. Je to ale poměrně obyčejná surovina, kterou každý zná.
Nejspíš každého překvapí příchuť roku 2025, kterou bude podle zprávy Trends Report portálu Food and Beverage obyčejný hnědý cukr. Tým společnosti T. Hasegawa, zabývající se vývojem chutí, uvedl, že je tento všestranný kuchyňský pomocník dnes považován za nostalgický.
Hnědý cukr je přírodní sladidlo, o kterém se říká, že je o kapku lepší než klasický cukr. Obsahuje totiž o trochu více minerálů a má komplexnější chuť. Díky tomu mohou pokrmy oslazené hnědým cukrem chutnat lépe. Bílý cukr o mnohé cenné látky přichází při bělení, kdy dochází například k odstranění zbytků vlákniny a melasového sirupu.
Díky své sladkosti se v současné době využívá nejen v pečení a pro přípravu dezertů, ale i jako doplněk do koktejlů, sladkých i slaných omáček a čím dál častěji se objevuje v kavárnách, kde si ho zákazníci mohou vybrat místo bílého cukru, objevuje se i v populárních sladkostech, jako jsou například cukrovinky Pop-Tarts, ale i jako příchuť zmrzlin v kombinaci se skořicí, někdy se přidává do kuřecích křidélek a jindy se v něm obalují donuty. Hnědý cukr je tedy skutečně všestranný.
„Spotřebitelské preference se v kategoriích potravin a nápojů neustále vyvíjejí a průmysl příchutí je v první linii těchto trendů,“ uvedl v prohlášení Mark Webster, viceprezident prodeje a marketingu společnosti T. Hasegawa U.S.A. „Díky spolupráci s mnoha předními světovými značkami potravin a nápojů má náš výzkumný a vývojový tým přímý přehled o ingrediencích, kulinářských trendech a spotřebitelské poptávce, které ovlivní menu restaurací a produkty CPG i v budoucnu.“
Lze tedy očekávat, že se v příštím roce objeví nové produkty s obsahem hnědého cukru, které nás třeba i překvapí. Přece jen i křidélka anebo sladkosti s hnědým cukrem zatím nejsou ničím, na co bychom u nás byli zvyklí. Co neobvyklého už jste s touto surovinou někdy ochutnali vy?
Zdroj: Kupi.cz