Chcete si zajistit štěstí a hojnost v novém roce? Podle tradice je čočka symbolem prosperity a peněz. Připravte si proto na Nový rok vynikající čočkovou polévku podle našeho receptu. Tato vydatná a chutná polévka vás nejen zasytí, ale také vám může přinést štěstí a úspěch v nadcházejícím roce. Recept je jednoduchý, ingredience snadno dostupné a výsledek stojí za to. Přesvědčte se sami a udělejte první krok k úspěšnému roku s touto lahodnou čočkovou polévkou!
Tradice novoroční čočky pro štěstí a bohatství
Věřili jste, že konzumace čočky na Nový rok přináší štěstí a peníze? Tato tradice sahá až do starověku a dodnes je rozšířená v mnoha kulturách po celém světě. Čočka svým tvarem připomíná mince, a proto symbolizuje bohatství a hojnost. Navíc je čočka výživná, bohatá na bílkoviny, vlákninu a důležité minerály. Podle pověry byste měli na Nový rok sníst alespoň lžičku čočky, abyste si zajistili prosperitu v nadcházejícím roce.
Nejlepším způsobem, jak si dopřát novoroční čočku, je uvařit si chutnou a vydatnou čočkovou polévku. Teplá polévka vás příjemně zasytí a zahřeje v chladném počasí. Navíc je příprava polévky snadná a zvládne ji opravdu každý. Stačí si jen nachystat kvalitní suroviny a řídit se naším osvědčeným receptem.
Silvestrovská čočková polévka pro štěstí – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 60 minut
Ingredience
- 200 g zelené čočky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř petrželka na ozdobu
etorres / Shutterstock.com
Postup
- Čočku přebereme, propláchneme a namočíme alespoň na 1 hodinu do studené vody. Poté scedíme.
- Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Česnek prolisujeme. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Přidáme česnek, mrkev, petržel, papriku a tymián. Krátce osmahneme.
- Přilijeme vývar, přidáme čočku, bobkové listy a rajčatový protlak. Osolíme, opepříme a vaříme 30–40 minut, až je čočka měkká. Bobkové listy vyndáme.
- Část polévky rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme zpět. Tím polévku mírně zahustíme. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
- Horkou polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou. Můžeme přidat opečené toastové kostičky.
Čočková polévka
Čočková polévka je neskutečně výživná, zasytí a navíc skvěle chutná. Její příprava je navíc vcelku rychlá a s oblibou se vaří především na Nový rok, vychutnáte si ji však i kdykoli jindy.
Čočková polévka
Tipy šéfkuchaře
- Pro výraznější chuť můžete zeleninový vývar nahradit vepřovým nebo kuřecím.
- Polévku můžete ozvláštnit přidáním klobásy, slaniny nebo uzeného masa.
- Chcete-li polévku více zahustit, přidejte na začátku vaření k zelenině 1 nastrouhanou bramboru.
- Čočku můžete uvařit i den předem a pak ji přidat do vývaru se zeleninou. Ušetříte tím čas.
- Polévka chutná skvěle i druhý den, stačí ji jen prohřát. Můžete si ji připravit ve větším množství.
Nezapomeňte, že konzumace čočky na Nový rok je jen pověra. Štěstí a úspěch v životě závisí hlavně na vás!
Zdroj: Kupi.cz