„Ráda zkouším nové chutě, ale vždy se držím základních pravidel,“ prozrazuje blogerka Romana Böhmová

Romana Böhmová Archiv Romany Böhmové / se svolením

S prvními experimenty v kuchyni začala Romana Böhmová již v dětství, kdy jako začínající nadšená kuchařka připravovala recepty pro své blízké a přátele. S každým pozitivním ohlasem její vášeň pro vaření rostla, a tak se rozhodla objevovat nové chutě na cestách po Asii. Veškeré nasbírané zkušenosti pak zhmotnila na blogu Na skok v kuchyni, kterým inspiruje další milovníky jídla i cestování. Na který svůj recept je nejvíc pyšná? Ve které zemi absolvovala kuchařský kurz? A jaká má předsevzetí na nový rok?

Přečtěte si také

Zeleninové polévky, se kterými poletí kila dolů: Nejlepší recept na tukožroutskou polévku

Kdo je Romana Böhmová?

Romana Böhmová je vášnivá kuchařka, foodblogerka a cestovatelka, která svou lásku k vaření objevila už ve 12 letech, kdy poprvé připravila pro svou rodinu domácí pizzu. Své kulinářské dovednosti později zdokonalila během svých cest po jihovýchodní Asii, kde načerpala inspiraci a obohatila své portfolio receptů o exotické chutě. Dnes inspiruje prostřednictvím blogu Na skok v kuchyni, kde propojuje vášeň pro jídlo s příběhy z cestmotivuje ostatní k poznávání nových pokrmů.

Co o sobě Romana prozradila?

Romano, v jednom z rozhovorů jste prozradila, že se inspirujete zážitky ze svého života, například novými produkty či místy. Je nějaké konkrétní místo nebo událost, které vás výrazně ovlivnily ve vaší tvorbě?

Určitě to jsou mé cesty po jihovýchodní Asii, kterou jsem si zamilovala. Ať už to jsou recepty z Thajska, kde jsem absolvovala i kurz vaření, nebo třeba z Vietnamu.

Které recepty na vašem blogu kromě mrkvové bábovky považujete za takové „evergreeny“, ke kterým se čtenáři stále vrací?

Rozhodně to je vánočka a spousta dalších vánočních receptů. Nejoblíbenější je asi recept na crinkles, které sledující pečou i během roku. Pak také recept na karamelová vosí hnízda.

Jak přistupujete k improvizaci v kuchyni? Máte nějaké pravidlo, které při experimentování nikdy neporušíte?

Improvizuji spíše u vaření, u pečení se mi to moc nevyplácí. U pečení se vždy snažím držet receptu. Naopak u vaření improvizaci miluji. Ráda zkouším nové chutě, ale vždy se držím základních pravidel, díky kterým vím, že výsledek dopadne dobře.

Máte nějaký oblíbený netradiční tip nebo trik, který v kuchyni používáte a o kterém by čtenáři možná nevěděli?

Nevím, zda je to netradiční, ale snažím se řídit tím, že do každého slaného jídla patří špetka sladkého, a naopak zase do sladkých jídel vždy patří špetka soli. No zkuste třeba upéct vánočku bez soli. S mamkou se nám to jednou stalo a musely jsme ji vyhodit.

Jakou surovinu byste do svých receptů nikdy nezařadila?

Asi vnitřnosti. Už odmala je nemám ráda, a navíc s nimi ani neumím moc pracovat.

Jaký pokrm nebo recept byl pro vás velkou výzvou a nyní jste na něho obzvlášť hrdá?

Je to právě náš rodinný recept na vánočku. Suroviny byly dané, ale s mamkou jsme hodně dlouho ladily postup, aby byla dokonalá. A proto jsem na tento náš recept fakt pyšná.

Domácí vánočka s plátky mandlí od Romany Böhmové Archiv Romany Böhmové / se svolením

Jaký byl váš nejsilnější gastronomický zážitek na cestách?

V posledních třech letech jsem byla s jednou značkou, pro kterou jsem připravovala dlouhou dobu recepty, v Chorvatsku, Neapoli a na Ibize. Především v Neapoli to byl neskutečný gastronomický zážitek, kdy jsme jezdili po nádherných farmách a kvalitních restauracích, kde jsme ochutnali ty nejlepší italské suroviny. Na druhou stranu vždy s manželem vzpomínám na jedno z nejlepších asijských jídel, které jsme si koupili na ulici v Kambodže za 1 dolar. A jedli ho uprostřed ulice na dětských plastových židlích.

Který kuchař nebo foodbloger vás nejvíce inspiruje?

Foodblogerská komunita je naprosto skvělá a myslím, že se všichni inspirujeme navzájem. Z kuchařů bych ale ráda vyzvedla Lukáše Čížka. Nejenže se stal před několika lety kuchařem roku, má ve Vrchlabí svou restauraci, kurzy v Praze v Gourmet Academy, ale byl i naším svatebním kuchařem a díky tomu jsme měli naprosto dokonalé svatební menu, na které nikdy nezapomeneme.

Čokoládový dezert od Romany Böhmové Archiv Romany Böhmové / se svolením

Popsala byste, jak přistupujete k nákupům potravin? Děláte si seznam potravin, nebo nakupujete spontánně?

Řeknu vám, že asi z 80 % již nakupuji online na Rohlíku a Košíku. Jídlo tedy nakupuji 2× až 3× týdně a rovnou si ho házím průběžně do košíku. I díky tomu dokážu mnohem lépe organizovat to, co máme u nás doma v lednici. Je ale pravda, že i já mám v tomto směru co zlepšovat, což je vlastně tak trochu i jedno z mých předsevzetí do nového roku. Možná to trošku vyřeší jídlo do krabičky, které bych chtěla v příštím roce připravovat pro sebe i pro manžela mnohem častěji.

Plánujete nákupy podle konkrétních receptů, které chcete vyzkoušet, nebo naopak přizpůsobujete recepty tomu, co máte doma?

Spíš plánuji nákupy podle konkrétních receptů, které si chci vyzkoušet. Pokud ale zrovna nemám v plánu objednávat jídlo domů, zkouším si vyndat před sebe suroviny, které máme doma, a zkouším z nich vymyslet nějaký nový recept.

Jak se stavíte k akčním nabídkám nebo výprodejům potravin? Nakupujete podle srovnávacích portálů, nebo se spíše zaměřujete na to, co vám doma zrovna chybí?

Přiznám se, že akčních nabídek tolik nevyužívám. Mám hodně oblíbených potravin, které kupuji neustále znovu a znovu a vím, jaká je jejich kvalita. Je ale pravda, že když sháním nějakou dražší položku, využiji portál Kupi.cz, abych se podívala, v jakém obchodě je za dobrou cenu.

Když už nakupujete v kamenném obchodě, kam vyrazíte?

Přiznám se, že to hodně často střídám. Chodím třeba do obchodů Lidl, Billa nebo Albert. Často ale také záleží na tom, kde se zrovna nacházím. Hodně s rodinou cestujeme, takže vždy zastavujeme na nákupy i cestou. Přiznám se ale, že když jezdíme na chatu, necháváme si potraviny dovézt až přímo na místo.

Stává se vám někdy, že při nákupech pořídíte něco jen kvůli obalu nebo designu produktu, i když to není na seznamu?

Stává se mi to u nových produktů, které třeba chci ochutnat. Je pravda, že obal dělá hodně. Ale je to o tom, že pokud produkt není kvalitní, tak si ho jen kvůli hezkému obalu stejně víckrát nekoupím.

Podělila byste se s našimi čtenáři o rychlý recept, na kterém si vždy zaručeně pochutnáte vy i vaši blízcí?

Moje oblíbená je tato snídaňová omeleta. Vždy, když máme pomalejší ráno, třeba o víkendu, tak si ji rádi připravujeme.

Zdroj: Kupi.cz