Spotřeba potravin v ČR klesla, konzumujeme méně vepřového, ovoce i piva! Čeho naopak o dost víc?

Nákupní taška plná ovoce a zeleniny, masa a pečiva KucherAV / Shutterstock.com

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil statistiky, podle kterých v České republice klesla spotřeba potravin. Data jsou z roku 2023, rok 2024 bude vyhodnocen opět s ročním zpožděním, ovšem trend posledních let je jasný. Češi jedí i pijí méně nejspíš kvůli inflaci a klesajícím reálným příjmům domácností.

Přečtěte si také

Balík, který nestihl Vánoce? Jak na reklamaci opožděného dárku a kdy máte právo na vrácení peněz

Denní spotřeba 2,6 kg na osobu

Za rok 2023 klesla spotřeba potravin v České republice na 788 kg na obyvatele, což je o 12 kilogramů méně než v roce 2022.

Výsledky pro rok 2024 vydá ČSÚ zřejmě opět s cca ročním zpožděním, až nashromáždí veškerá data. Nicméně očekává se potvrzení současného trendu – lidé konzumují méně potravin oproti minulým rokům. Loni průměrný Čech snědl a vypil denně asi 2,6 kg potravin, zatímco v roce 2022 to bylo „jen“ 2,2 kg.

„V roce 2023 klesla celková spotřeba potravin již druhým rokem v řadě, a to na 788 kg na obyvatele, což ale odpovídá průměrné spotřebě v posledních třiceti letech. Obrátil se tak trend růstu spotřeby potravin mezi lety 2012 až 2021. Během nich spotřeba vzrostla o 76 kg na rekordních 825 kg na obyvatele,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Za aktuálním poklesem celkové spotřeby stojí podle statistiků nárůst konzumace v covidových letech 2020 až 2021, takže nyní vypadá návrat do normálních hodnot jako výrazný pokles, a také vysoká inflace. „V roce 2021 byla meziroční míra inflace u potravin 0,8 procenta, takže ceny potravin rostly minimálně,“ uvedla Vodičková a doplnila, že v roce 2022 míra inflace u potravin dosáhla 16,7 % a v roce 2023 také výrazných 11,5 %. Za stejné množství peněz si tak lidé koupí méně jídla a pití.

Podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích domácností činil v roce 2023 asi 14 %, od roku 1993 podíl klesl o 7 procentních bodů.

Čerstvé vepřové maso na prkýnku Kateryna Artsybasheva / Shutterstock.com

Klesla spotřeba vepřového, ovoce a piva

Co se týče potravin živočišného původu, klesla například spotřeba mléka, a to o 1,6 litru na 56,2 litru ročně na osobu. Méně zkonzumovali Češi také sýrů, a to o 0,5 kg, celkem 13,3 kg.

Jediným masem, které konzumujeme méně, je podle statistiků vepřové. Průměrný Čech ho v roce 2023 snědl 41,8 kilogramu, tedy o 2,2 kg méně než v předchozím roce. Klesla také spotřeba přílohových potravin – rýže z 9 kg na 8,1 kg a brambor z 69,1 kg na 68,1 kg.

Zatímco zeleniny Češi spořádali jen o trošku méně (87,2 kg), výrazný pokles výzkumníci vypozorovali u ovoce, kde byla spotřeba meziročně nižší o 2,2 kg a dosáhla 85,2 kg. Zajímavé je, že lidé také méně solí, spotřeba klesla z 6 na 4,1 kg.

Ukázalo se, že Češi vypili nejen méně mléka, ale i piva. V roce 2022 to bylo 142,9 l, v roce 2023 jen 133,2 l, tedy o signifikantních 9,7 l méně.

Vzrostla spotřeba kuřecího, pečiva a těstovin

Občané ČR sice jedí méně vepřového, ale o to více si dopřávají kuřecí nebo hovězí maso. Drůbežího masa v roce 2023 snědli 29,2 kilogramu, což je o 1,1 kg více, a dražšího hovězího 9,2 kg, což je nárůst o 0,4 kg. Spotřeba hovězího masa byla v minulém desetiletí nejnižší v roce 2013 a od té doby stoupá.

Vzrostla také spotřeba těstovin nebo pečiva. Chleba lidé snědli 39,7 kg, což je o 0,6 kg více, a pšeničného pečiva 54,1 kg, což je o 0,2 kg více. Z vybraných základních potravin lidé zkonzumovali ročně ještě více vajíček – v roce 2022 to bylo 234 ks, v roce 2023 pak 237 ks.

ČSÚ vypočítal rovněž celkovou potravinovou soběstačnost, tedy do jaké míry by se Česká republika dokázala v základních potravinách uživit z domácí výroby. Zatímco v roce 1989 byla ČR údajně téměř soběstačná, v roce 2023 činila soběstačnost 78 %, v roce 1993 to bylo 94 %.

Různé druhy pečiva Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Přehled: Spotřeba vybraných potravin

Spotřebu vybraných potravin v jednotlivých letech najdete na webu Českého statistického úřadu. Níže uvádíme některé z nich za roky 2020 (covid), 2022 a 2023 (nejnovější data).

  • Chléb (kg) – 38,2 (2020), 39,1 (2022), 39,7 (2023)
  • Pšeničné pečivo (kg) – 51,3 (2020), 53,9 (2022), 54,1 (2023)
  • Vepřové maso (kg) – 43,4 (2020), 43,9 (2022), 41,8 (2023)
  • Hovězí maso (kg) – 8,8 (2020), 8,8 (2022), 9,2 (2023)
  • Drůbeží maso (kg) – 29,82 (2020), 28,1 (2022), 29,2 (2023)
  • Mléko (l) – 57,6 (2020), 57,8 (2022), 56,2 (2023)
  • Sýry (kg) – 14,3 (2020), 13,8 (2022), 13,3 (2023)
  • Vejce (ks) – 249 (2020), 234 (2022), 237 (2023)
  • Tuky a oleje (kg) – 27,4 (2020), 26,1 (2022), 26 (2023)
  • Ovoce (kg) – 87,8 (2020), 87,4 (2022), 85,2 (2023)
  • Zelenina (kg) – 93,2 (2020), 87,4 (2022), 87,2 (2023)
  • Brambory (kg) – 65,1 (2020), 69,2 (2022), 68,1 (2023)
  • Cukr (kg) – 35,7 (2020), 36,9 (2022), 33,8 (2023)
  • Pivo (l) – 139,9 (2020), 142,9 (2022), 133,2 (2023)

Zdroje: Kupi.cz, Český statistický úřad, ČTK