Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil statistiky, podle kterých v České republice klesla spotřeba potravin. Data jsou z roku 2023, rok 2024 bude vyhodnocen opět s ročním zpožděním, ovšem trend posledních let je jasný. Češi jedí i pijí méně nejspíš kvůli inflaci a klesajícím reálným příjmům domácností.
Za rok 2023 klesla spotřeba potravin v České republice na 788 kg na obyvatele, což je o 12 kilogramů méně než v roce 2022.
Výsledky pro rok 2024 vydá ČSÚ zřejmě opět s cca ročním zpožděním, až nashromáždí veškerá data. Nicméně očekává se potvrzení současného trendu – lidé konzumují méně potravin oproti minulým rokům. Loni průměrný Čech snědl a vypil denně asi 2,6 kg potravin, zatímco v roce 2022 to bylo „jen“ 2,2 kg.
„V roce 2023 klesla celková spotřeba potravin již druhým rokem v řadě, a to na 788 kg na obyvatele, což ale odpovídá průměrné spotřebě v posledních třiceti letech. Obrátil se tak trend růstu spotřeby potravin mezi lety 2012 až 2021. Během nich spotřeba vzrostla o 76 kg na rekordních 825 kg na obyvatele,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Za aktuálním poklesem celkové spotřeby stojí podle statistiků nárůst konzumace v covidových letech 2020 až 2021, takže nyní vypadá návrat do normálních hodnot jako výrazný pokles, a také vysoká inflace. „V roce 2021 byla meziroční míra inflace u potravin 0,8 procenta, takže ceny potravin rostly minimálně,“ uvedla Vodičková a doplnila, že v roce 2022 míra inflace u potravin dosáhla 16,7 % a v roce 2023 také výrazných 11,5 %. Za stejné množství peněz si tak lidé koupí méně jídla a pití.
Podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích domácností činil v roce 2023 asi 14 %, od roku 1993 podíl klesl o 7 procentních bodů.
Co se týče potravin živočišného původu, klesla například spotřeba mléka, a to o 1,6 litru na 56,2 litru ročně na osobu. Méně zkonzumovali Češi také sýrů, a to o 0,5 kg, celkem 13,3 kg.
Jediným masem, které konzumujeme méně, je podle statistiků vepřové. Průměrný Čech ho v roce 2023 snědl 41,8 kilogramu, tedy o 2,2 kg méně než v předchozím roce. Klesla také spotřeba přílohových potravin – rýže z 9 kg na 8,1 kg a brambor z 69,1 kg na 68,1 kg.
Zatímco zeleniny Češi spořádali jen o trošku méně (87,2 kg), výrazný pokles výzkumníci vypozorovali u ovoce, kde byla spotřeba meziročně nižší o 2,2 kg a dosáhla 85,2 kg. Zajímavé je, že lidé také méně solí, spotřeba klesla z 6 na 4,1 kg.
Ukázalo se, že Češi vypili nejen méně mléka, ale i piva. V roce 2022 to bylo 142,9 l, v roce 2023 jen 133,2 l, tedy o signifikantních 9,7 l méně.
Občané ČR sice jedí méně vepřového, ale o to více si dopřávají kuřecí nebo hovězí maso. Drůbežího masa v roce 2023 snědli 29,2 kilogramu, což je o 1,1 kg více, a dražšího hovězího 9,2 kg, což je nárůst o 0,4 kg. Spotřeba hovězího masa byla v minulém desetiletí nejnižší v roce 2013 a od té doby stoupá.
Vzrostla také spotřeba těstovin nebo pečiva. Chleba lidé snědli 39,7 kg, což je o 0,6 kg více, a pšeničného pečiva 54,1 kg, což je o 0,2 kg více. Z vybraných základních potravin lidé zkonzumovali ročně ještě více vajíček – v roce 2022 to bylo 234 ks, v roce 2023 pak 237 ks.
ČSÚ vypočítal rovněž celkovou potravinovou soběstačnost, tedy do jaké míry by se Česká republika dokázala v základních potravinách uživit z domácí výroby. Zatímco v roce 1989 byla ČR údajně téměř soběstačná, v roce 2023 činila soběstačnost 78 %, v roce 1993 to bylo 94 %.
Spotřebu vybraných potravin v jednotlivých letech najdete na webu Českého statistického úřadu. Níže uvádíme některé z nich za roky 2020 (covid), 2022 a 2023 (nejnovější data).
Zdroje: Kupi.cz, Český statistický úřad, ČTK