Hovězí tatarák je evergreenem mezi studenými předkrmy, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Jakmile jej ale obohatíte o jemně slané kapary, vznikne z něj svěží chuťová lahůdka, kterou ocení nejen milovníci tradice, ale i ti, kteří hledají něco neotřelého. Tento recept vám ukáže, jak připravit dokonale vyvážený tatarák, který zpestří vaše slavnostní tabule i večery s přáteli. Připravte si nože a topinky, jdeme na to!
Jak se dříve tatarák připravoval?
Tatarák, známý také jako steak tartare, je pokrm s dlouhou historií. Původně šlo o jídlo nomádských kmenů, kteří maso ukládali pod sedla koní, aby jej změkčili. Dnes už hovězí maso naštěstí neprochází podobným procesem a na talíři se objevuje v mnohem sofistikovanější podobě.
Tento recept přidává do klasiky moderní akcent v podobě kaparů, které přidávají příjemně slanou a jemně pikantní chuť. Ať už připravujete hostinu pro přátele nebo jen hledáte něco výjimečného na večeři, tento tatarák nezklame.
Tatarák s kapary
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: 20 minut
Ingredience
- 500 g hovězího masa (doporučujeme svíčkovou nebo roštěnou)
- 2 malé cibule (ideálně červené)
- 2 lžíce nahrubo nasekaných kaparů
- 6 lžiček dijonské hořčice
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo jemného kečupu
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 menší kyselé okurky, jemně nastrouhané
- 2 čerstvé žloutky
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- pár kapek tabasca (podle vašich preferencí)
- špetka soli
Nivová pomazánka na jednohubky
Nivová pomazánka se skvěle hodí především na jednohubky. Recept je velmi jednoduchý, rychlý a zaručeně s ním zazáříte. Pojďte se pustit s námi do přípravy.
Nivová pomazánka na jednohubky
Postup přípravy
- Hovězí maso nejprve pečlivě očistěte a odstraňte veškeré blány. Poté jej buď najemno namelte v masovém strojku, anebo naškrábejte ostrým nožem tak, aby vznikla hladká masa.
- Do smíchaného masa přidejte nasekané kapary, nastrouhané kyselé okurky a žloutky. Ty se postarají o jemnou a krémovou konzistenci.
- Postupně vmíchejte dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku, rajčatový protlak a tabasco. Dochucení přizpůsobte vlastní chuti.
- Nezapomeňte čerstvě namletý pepř a špetku soli. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily do harmonického celku.
- Připravený tatarák podávejte na křupavých topinkách, které předem potřete stroužkem česneku.
- Alternativně můžete maso servírovat s ingrediencemi odděleně, aby si každý mohl dochutit tatarák podle svých preferencí.
Tatarský biftek po francouzsku
Tatarský biftek po francouzsku si zajisté zamilujete. Patří k oblíbeným lahůdkám, jež si snadno připravíte i doma. Základem je kvalitní čerstvé maso, které si dochutíte celou řadou surovin od hořčice, kečupu a cibulky až po ty méně tradiční, jako jsou chilli, kapary nebo brandy.
Tatarský biftek po francouzsku
Tipy pro vylepšení receptu
- Vyberte opravdu kvalitní hovězí svíčkovou nebo roštěnou – čerstvost je klíčová, protože tatarák se podává syrový.
- Pokud chcete něco lehčího, místo smažených topinek zkuste grilované bagetky.
- Zkuste přidat trochu ančovičkového pyré nebo lžičku nastrouhaného parmazánu pro dodání hlubší chuti.
- Tatarák krásně vypadá, pokud jej ozdobíte čerstvými bylinkami – například petrželkou nebo pažitkou.
- Při práci s čerstvými žloutky dbejte na to, aby byly opravdu čerstvé a z ověřeného zdroje.
Zdroj: Kupi.cz