Pokud hledáte skvělou slanou chuťovku, která potěší vaše hosty, jste tu správně. Domácí brynzové tyčinky jsou jednoduché na přípravu, chutnají fantasticky a navíc se stanou ozdobou každého stolu. Vyniknou během silvestrovských oslav, ale skvěle se hodí i na běžné večery, kdy máte chuť na něco dobrého. V článku najdete tipy, jak tuto tradiční pochoutku ještě vylepšit a jak si doma připravit ty nejlepší brynzové tyčinky.
Brynza, ikonická pochoutka slovenské kuchyně, si nachází cestu i na naše stoly. Její výrazná chuť a jemná konzistence z ní dělají perfektní přísadu nejen do halušek, ale třeba i do pečení. A právě brynzové tyčinky patří mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby, jak si tuto tradiční surovinu vychutnat.
Lehce slané a křupavé tyčinky jsou ideální na oslavy, posezení s přáteli nebo jen tak k televizi. Výhodou je i to, že na jejich přípravu nepotřebujete složité ingredience – stačí jen pár základních surovin a výsledkem je dokonalá chuťovka.
Brynzové tyčinky – recept
- Počet porcí: 6 až 8
- Délka přípravy: 35 minut
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g brynzy
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- sezamová semínka
Meteoritka / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Na pracovní desce smícháme hladkou mouku, brynzu, studené máslo nakrájené na kostičky, jedno vejce, sůl a prášek do pečiva.
- Postupně všechny ingredience zpracujeme do jemného těsta.
- To zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny chladit do lednice.
- Po vychlazení těsto vyválíme na pomoučené ploše na tenký plát, přibližně 3 mm vysoký. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem, lehce osolíme a posypeme sezamovými semínky.
- Pomocí rádýlka nebo nože nakrájíme těsto na proužky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut, dokud nejsou tyčinky zlatavé a křupavé.
- Po upečení necháme krátce vychladnout (pokud to ovšem zvládneme) a servírujeme.
Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Stylové silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. Nachystané je budete mít do pár minut i s efektní ozdobou ve tvaru vánočního stromečku.
Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Halušky s brynzou
Kdo by neznal slovenské halušky s brynzou a orestovanou slaninou. Nejenže chutnají skvěle, ale jsou i jednoduché na přípravu a zvládne je připravit prakticky každý. Tato klasika bude chutnat celé vaší rodině.
Halušky s brynzou
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete tyčinkám dodat trochu odvážnější chuť, můžete do těsta přidat nastrouhaný česnek nebo jemně nasekané bylinky jako tymián či rozmarýn.
- Sezamová semínka lze nahradit mákem, lněným semínkem nebo grilovacím kořením podle vaší preference.
- Aby tyčinky zůstaly co nejdéle čerstvé, skladujte je v uzavřené dóze na suchém místě.
Zdroj: Kupi.cz