Tequeños, známé také jako sýrové tyčinky, jsou tradiční venezuelský pokrm, který si získal srdce milovníků sýrů po celém světě. Tyto lahodné tyčinky, obalené v křupavém těstě a plněné sýrem, jsou perfektním občerstvením pro každou příležitost. Dopřejte si chuť Latinské Ameriky přímo u svého stolu!
Co je to Tequeños
Tequeños pocházejí z Venezuely, konkrétně z oblasti Los Teques, po které jsou i pojmenovány. Tato pochoutka byla původně připravována jako luxusní občerstvení pro slavnostní příležitosti, ale dnes se těší oblibě po celém světě. Kromě Venezuely se s tequeños setkáte také v dalších latinskoamerických zemích, jako je Kolumbie a Peru, kde si je lidé s chutí dávají jako rychlou svačinu.
Jejich obliba spočívá v kombinaci jednoduchosti a vynikající chuti. Tradičně se plní místním čerstvým sýrem queso blanco, ale moderní interpretace obsahují různé druhy sýrů, například halloumi, fetu nebo goudu. Tequeños jsou často spojovány s oslavami a rodinnými setkáními, kde nesmí chybět na stole. Pokud jste je ještě nezkusili, připravte se na to, že si je zamilujete.
Cyclopas / Shutterstock.com
Recept na syrové tyčinky – Tequeños
- Počet porcí: 10
- Délka přípravy: 30 minut
- Délka smažení: 5 minut
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 kávová lžička kypřicího prášku
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- 0,5 kávové lžičky soli
- 60 g studeného másla
- 1 vejce
- 90 ml studené vody
- 350 g sýru (halloumi, feta, eidam nebo gouda)
- olej na smažení
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobivou směs.
- Vmíchejte vejce a postupně přilévejte studenou vodu, dokud nezískáte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet v lednici 30 minut.
- Mezitím si nakrájejte sýr na malé obdélníky přibližně o rozměrech 10 × 2 cm.
- Odleželé těsto vyválejte na pomoučeném povrchu do tenkého obdélníku.
- Ořežte okraje, aby byl pravidelný, a nakrájejte těsto na proužky široké asi 1,5 cm.
- Každý kousek sýra pečlivě omotejte proužkem těsta. Můžete použít více proužků, aby byl sýr zcela uzavřen a při smažení nevytékal. Konce těsta dobře přitlačte.
- V pánvi rozpalte olej na střední teplotu.
- Sýrové tyčinky smažte po obou stranách dozlatova, celkem asi 5 minut. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.
Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Stylové silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. Nachystané je budete mít do pár minut i s efektní ozdobou ve tvaru vánočního stromečku.
Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Tipy z redakce
- Vyzkoušejte různé druhy sýrů, například kozí sýr pro originálnější chuť nebo kombinaci několika typů sýra.
- Pokud chcete méně smaženou verzi, tequeños můžete připravit v troubě při teplotě 200 °C asi 15 minut.
- Sýrové tyčinky skvěle chutnají s domácí guacamole, omáčkou chimichurri nebo dipem ze zakysané smetany.
- Pokud vám zbydou neosmažené tyčinky, zamrazte je. V mrazáku vydrží až měsíc a můžete je kdykoli připravit čerstvé.
Zdroj: Kupi.cz