Jak se co nejrychleji zbavit kocoviny? Záleží, co sníte před konzumací alkoholu a co potom

Muž v pyžamu a vánoční čepici sedí na posteli a drží se za hlavu Lysenko Andrii/Shutterstock.com

Jak si užít vánoční a silvestrovské oslavy a netrpět přitom větší kocovinou, než by bylo nutné? Nejlepší je samozřejmě se alkoholu vyhnout úplně nebo zavčas přestat. To se nicméně snadno říká, v praxi ale většinou obtížně dodržuje. Proto je nejlepší se dobře připravit předem, pamatovat na pár pravidel během večera a sáhnout po těch správných potravinách následující ráno. Jak minimalizovat nepříjemné následky kocoviny?

Přečtěte si také

Nízké ceny na čerpacích stanicích ONO? Je to o maržích, která má ONO v porovnání s ostatními minimální

Co jíst a pít před konzumací alkoholu?

Nejhorší příznaky kocoviny způsobuje zejména dehydratace, snížená hladina cukru a ztráta některých vitamínů a minerálů (zejména sodíku a draslíku). Všeobecně je proto důležité myslet před i během pití alkoholu na dostatečný příjem tekutin, doplňování elektrolytů a potřebných látek.

  • Již od rána před oslavou začněte pít čistou vodu, abyste si zavodnili organismus.
  • A dobře se najezte. Na druhou stranu to nepřehánějte s těžkými a příliš tučnými jídly. Pomohou kvalitní zdroje bílkovin, tuků a sacharidů. Například pokrmy obsahující těstoviny, rýži, celozrnné pečivo, avokádo, lososa, vejce, hovězí, kuřecí maso apod.
  • Před popíjením i po něm je rovněž důležité tělo zásobit některými klíčovými vitamíny a minerály, zejména B-komplexem a zinkem.

Podle studie publikované v The Journal of Clinical Medicine, která sledovala vliv konzumovaných potravin 24 hodin před a po požití alkoholu, se prokázalo, že účastníci se stravou bohatou na vitamín B a zinek dosáhli vystřízlivění mnohem rychleji.

Tři skleničky s vodkou Proxima Studio / Shutterstock.com

Co dodržovat během popíjení?

  • Ideálně nemíchejte více druhů alkoholu. Z tvrdého dávejte přednost čirým (vodce, ginu, bílému rumu apod.), které neobsahují tolik konergenů neboli vedlejších produktů fermentačního procesu způsobujících intenzivnější příznaky kocoviny. Tmavší druhy (červené víno, bourbon, whisky) jich obsahují více, proto je po nich také větší bolehlav.
  • Pamatujte na pravidlo 1 : 1 – každou sklenici alkoholu zapijte sklenicí vody nebo neochucené minerálky.
  • Nezapomínejte na průběžné pojídání pro zpomalení vstřebávání alkoholu.

Co udělat před spaním?

I když se vám opravdu nebude chtít, ještě před spaním vypijte alespoň 2 sklenice vody. Můžete jimi rovnou zapít tablety B-komplexu, vitamínu C nebo zinku a hořčíku.

Někdo také doporučuje sníst kousek čerstvé okurky, která je bohatá na vodu, vitamíny C, A a B i sodík, draslík, zinek nebo fosfor.

Jaké další potraviny pomohou vystřízlivět?

Mléko – je účinné na překyselený žaludek a zmírňuje pálení žáhy.

Banány – jsou snadno stravitelné, dodají potřebné sacharidy, které vyrovnají hladinu cukru v krvi a pomohou zklidnit žaludek.

Dále pomohou také vitamíny a minerály jako draslík, hořčík, vápník a fosfor.

  • Tip: využijte kombinace výše zmíněných surovin a na kocovinu si rozmixujte banánovo-mléčný koktejl, který můžete dosladit trochou medu, případně dochutit čerstvými či mraženými borůvkami a ostružinami plnými antioxidantů.
Toast s avokádem a vejcem, banán, miska jogurtu s granolou, banánem a jahodami,  sklenice džusu a mléka Feelkoy / Shutterstock.com

Vsaďte na vajíčka, vývary i lák

Pokud máte žaludek jako na vodě a moc toho sníst nezvládnete, sáhněte po sucharech, piškotech nebo sušenkách. Zapíjejte je po douškách Coca-Colou.

Zvládnete-li posnídat vydatněji, pak zvolte vajíčka bohatá na cystein – aminokyselinu, která pomáhá pročistit játra od toxinu zvaného acetaldehyd. Tuto látku pak najdete i v mléčných výrobcích, česneku nebo kuřecím mase.

Pro doplnění elektrolytů, minerálů a dalších tekutin je ideální vývar (klidně čistý), případně kokosová voda, funkční a vitamínové vody nebo také lák z nakládaných okurek.

Vše mějte připravené

A jedna rada na závěr. S bolehlavem i nevolností počítejte (i když máte v plánu pít „jen trochu“) a nakupte si zásoby dopředu. Polévku mějte uvařenou v lednici, stejně tak připravené džusy, limonády nebo minerálky. Nezapomeňte ani na něco sladkého, ovoce plné fruktózy, případně na různé doplňky stravy pro doplnění potřebných vitamínů. Ať nemusíte den po oslavách řešit shánění chybějících životabudičů a kocovinu co nejdříve a v klidu vyležíte.

Zdroje: Kupi.cz, WebMD, Harvard Health Publishing