Jak si užít vánoční a silvestrovské oslavy a netrpět přitom větší kocovinou, než by bylo nutné? Nejlepší je samozřejmě se alkoholu vyhnout úplně nebo zavčas přestat. To se nicméně snadno říká, v praxi ale většinou obtížně dodržuje. Proto je nejlepší se dobře připravit předem, pamatovat na pár pravidel během večera a sáhnout po těch správných potravinách následující ráno. Jak minimalizovat nepříjemné následky kocoviny?
Nejhorší příznaky kocoviny způsobuje zejména dehydratace, snížená hladina cukru a ztráta některých vitamínů a minerálů (zejména sodíku a draslíku). Všeobecně je proto důležité myslet před i během pití alkoholu na dostatečný příjem tekutin, doplňování elektrolytů a potřebných látek.
Podle studie publikované v The Journal of Clinical Medicine, která sledovala vliv konzumovaných potravin 24 hodin před a po požití alkoholu, se prokázalo, že účastníci se stravou bohatou na vitamín B a zinek dosáhli vystřízlivění mnohem rychleji.
I když se vám opravdu nebude chtít, ještě před spaním vypijte alespoň 2 sklenice vody. Můžete jimi rovnou zapít tablety B-komplexu, vitamínu C nebo zinku a hořčíku.
Někdo také doporučuje sníst kousek čerstvé okurky, která je bohatá na vodu, vitamíny C, A a B i sodík, draslík, zinek nebo fosfor.
Mléko – je účinné na překyselený žaludek a zmírňuje pálení žáhy.
Banány – jsou snadno stravitelné, dodají potřebné sacharidy, které vyrovnají hladinu cukru v krvi a pomohou zklidnit žaludek.
Dále pomohou také vitamíny a minerály jako draslík, hořčík, vápník a fosfor.
Pokud máte žaludek jako na vodě a moc toho sníst nezvládnete, sáhněte po sucharech, piškotech nebo sušenkách. Zapíjejte je po douškách Coca-Colou.
Zvládnete-li posnídat vydatněji, pak zvolte vajíčka bohatá na cystein – aminokyselinu, která pomáhá pročistit játra od toxinu zvaného acetaldehyd. Tuto látku pak najdete i v mléčných výrobcích, česneku nebo kuřecím mase.
Pro doplnění elektrolytů, minerálů a dalších tekutin je ideální vývar (klidně čistý), případně kokosová voda, funkční a vitamínové vody nebo také lák z nakládaných okurek.
A jedna rada na závěr. S bolehlavem i nevolností počítejte (i když máte v plánu pít „jen trochu“) a nakupte si zásoby dopředu. Polévku mějte uvařenou v lednici, stejně tak připravené džusy, limonády nebo minerálky. Nezapomeňte ani na něco sladkého, ovoce plné fruktózy, případně na různé doplňky stravy pro doplnění potřebných vitamínů. Ať nemusíte den po oslavách řešit shánění chybějících životabudičů a kocovinu co nejdříve a v klidu vyležíte.
Zdroje: Kupi.cz, WebMD, Harvard Health Publishing