Štědrý den se kvapem blíží a s ním i příprava bramborového salátu. Málokdo ví, že brambory jsou velmi důležitou surovinou. Stačí koupit špatný druh a vánoční salát nebude tak chutný, jak by měl. Podívejte se, jaké brambory jsou nejlepší.
Na bramborový salát vybírejte brambory typu A (tzv. salátové). Dužina brambor je tvrdá, kompaktní, vlhká a má nízký obsah škrobu. Brambory z této skupiny nemají tendenci se rozvařit a lze je snadno nakrájet. Proto se nejčastěji používají do polévek, ale i do salátů. „Mezi nejznámější odrůdy typu A patří Belana, Marabel, Impala, Antonie, Concordia PR,“ sdělil pro Kupi pěstitel brambor Pavel Kopka.
Mezi nejchutnější vánoční brambory patří odrůda Keřkovské rohlíčky, vyšlechtěná v Keřkově na Vysočině. Jedná se o brambory s ideální lojovitou konzistencí, a jak název napomíná, jejich tvar je polodlouhlý se zakřiveným tvarem připomínající rohlíček. Keřkovským rohlíčkům hrozilo, že budou zapomenuty, jelikož v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století bramboráři nesplnili velké výnosy této odrůdy, navíc brambory měly tendenci k častým plísním a jejich zakřivený tvar byl náchylnější k mechanickému poškození při sklizni. Byly upřednostňovány nové odrůdy brambor, a staré, jako byly Keřkovské rohlíčky, byly upozaďovány. Nicméně ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodu uchovali odrůdu Keřkovských rohlíčků v genové bance a díky tomu se těší opětovné oblibě zejména o vánočních svátcích.
Ideální doba varu brambor na bramborový salát je do 20 minut. Záleží na velikosti brambor. Stačí do brambor píchnout vidličkou nebo nožem, měly by být měkké, ale nesmí se rozpadat.
TIP! Dokonce některé odrůdy červených brambor, jako je například Red Anna nebo Ramona, mají tendenci si při vaření zachovat svůj tvar a strukturu, tudíž jsou dobrou volbou pro bramborový salát.
Nejlepší je kupovat brambory od místních dodavatelů a zemědělců. Pokud takové možnosti nemáte, stojí za to porozhlédnout se po místních trzích a supermarketech. Místní a zemědělské společnosti dodávaji brambory například do Kauflandu i Lidlu. „Pozornost věnujte především hladké slupce, ta naznačuje dobrou kvalitu produktu. Brambory by měly být na dotek stejnoměrně pevné a jejich slupka by měla být bez zbarvení, tmavých skvrn nebo hniloby,“ dodává Pavel Kupka. Vyhněte se kouskům s viditelnými klíčky a těm, které jsou zelené, protože mohou být pro naše zdraví škodlivé. Zvláště škodlivé jsou dusičnany. Koupené brambory skladujte v chladu, suchu a temnu, díky tomu udrží svou chuť po několik týdnů.
Zdroj: Kupi.cz