„Množství salátu nikdy neodhadneme.“ Co budou Češi letos jíst (a dojídat) o svátcích?

Bílý talíř s vánočními dekoracemi, okolo příbory a ubrousek Tetiana A / Shutterstock.com

Co bude letos většina Čechů večeřet na Štědrý den? Neměnné tradice i zajímavé trendy ukázal vánoční průzkum společnosti PENNY. Tipnete si například, zda na Štědrý den vede spíše tradiční kapr, nebo řízky? Kolik lidí dojídá během svátků salát? Nebo kolik plánují zákazníci letos za vánoční hodování utratit?

Přečtěte si také

Velká vánoční soutěž s Kupi.cz o ceny za více než 100 tisíc korun má své vítěze!

Bez salátu by to nešlo

Tak to alespoň vidí 9 z 10 Čechů, kteří pro štědrovečerní hostinu zvolí klasiku v podobě bramborového salátu. Každý osmý ho nicméně zkusí trochu odlehčit (například použitím jogurtu namísto majonézy) a najde se i čím dál více těch, kteří si chtějí ušetřit práci a raději si skočí pro hotový do obchodu.

Rostoucí poptávku po tradičních českých pokrmech v pohodlné, předpřipravené verzi pozorujeme dlouhodobě. Krásně to ilustrují například prodeje bramborového salátu Karlova Koruna, které jsou i mimo sezónu rok od roku vyšší. S blížícím se adventem pak jeho obliba raketově stoupá. Nemalý podíl Čechů je totiž toho názoru, že čas jinak strávený v kuchyni raději prožije se svými blízkými nebo přípravami na Štědrý večer,“ vysvětlil mluvčí PENNY Tomáš Kubík.

Většina (80 %) nicméně stále dává přednost přípravě pokrmů svépomocí, což nám potvrdili i někteří oslovení zákazníci. „Doma musíme mít salát podle našeho rodinného receptu, takže za nás nepřichází kupovaný v úvahu,“ svěřila se nám například zákaznice paní Marta. A souhlasí s ní i mladý pár David a Kristýna: Salát musí být určitě domácí. Milujeme variantu s jablky, navíc už máme vychytaný poměr majonézy. A když jsme si to počítali, tak nás domácí vyjde i levněji.“

Štědrovečerní večeře Ctibor Pilnaj / Shutterstock.com

Řízek vs. kapr

Bramborový salát je jako příloha jasný. Co ale k němu? Podle výsledků průzkumu řízky jednoznačně vytlačily kapry z talířů. Na Štědrý den si je usmaží skoro skoro tři čtvrtiny respondentů, přednost dají zejména kuřecím nebo krůtím. Ve spoustě domácností se nicméně připravuje hlavních chodů více a na výběr bývají jak řízky, tak ryby, nebo dokonce vinné klobásy, které zavoní na každém pátém stole.

Na kaprovi v trojobalu si potom pochutná téměř polovina Čechů, jen pár zvolí úpravu na modro nebo na černo. Ani dalších 23 % rybu nezavrhuje, raději si ale připraví lososa nebo jiný druh.

Někde naopak nebude ani jeden z výše zmíněných tradičních pokrmů. Hrstka lidí (6 %) totiž Vánoce bere jako příležitost k vyzkoušení netradičních jídel, například inspirovaných zahraniční kuchyní.

Dojídání zbytků je oblíbeným „sportem“

Jak také z výsledků průzkumu vyplynulo, k nejoblíbenější rodinné tradici u nás patří společné sledování pohádek a filmů v televizi, dále také tajemství o Ježíškovi, společné zdobení stromečku nebo zapalování svíček na adventním věnci.

Češi ale prozradili také jeden neoficiální, přesto typický zvyk. Tím je dojídání zbytků ze Štědrého dne i o svátcích. Řízky, případně ryby se salátem budou na menu minimálně až do 26. prosince v každé druhé domácnosti.

„Každý rok si říkáme, že toho nebudeme dělat tolik, a stejně se pak salát dojídá další dny. Na snídani s rohlíkem, na oběd se zbytkem ryby... prostě dokud je, popsala typickou situaci mnoha Čechů pro Kupi.cz i paní Andrea. „Rozhodně ale nejedeme extrém, kdy se ten stejný salát maže na chlebíčky ještě na silvestra. Vím, že to tak někde dělají, to už mi ale přijde jako hazard se zdravím,“ dodala vzápětí.

„Obvykle zbude salát, tam to množství nikdy neodhadneme. Ale těšíme se na něho celý rok, takže si vůbec nestěžujeme,“ potvrzuje s úsměvem také pan Zdeněk a dodává, že někdy na Štěpána doma k salátu dokonce dodatečně smaží další řízky, aby byl s čím dojídat.

Graf Penny PENNY

Jak štědrá bude vánoční hostina?

Naprostá většina dotázaných (91 %) v průzkumu uvedla, že za jídlo na svátky letos utratí do 5 000 korun, polovina z nich se zvládne vejít do částky 1 až 3 tisíce. A jen asi každý padesátý Čech si o Vánocích dopřeje nákupy potravin a nápojů za více než 10 000 Kč. Vždy potom samozřejmě také záleží na tom, pro kolik členů domácnosti lidé jídlo nakupují a připravují.

Kapří vánoční polévka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Kapří vánoční polévka

Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.

Kapří vánoční polévka
Smažený kapr
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smažený kapr

Smažený kapr je tradiční vánoční recept, který se připravuje jako součást štědrovečerního menu společně s bramborovým salátem. Pojďte si jej námi připravit, není to vůbec nic složitého.

Smažený kapr

Z cukroví milujeme linecké a rohlíčky

A jaké cukroví je o Vánocích (nejen) po Štědrovečerní večeři nejoblíbenější? Na to se zase více než pětistovky respondentů ptala v prosincovém průzkumu společnost Billa. Na prvním místě jednoznačně zabodovalo linecké (26 %), na druhém vanilkové rohlíčky (22 %) a v těsném závěsu za nimi vosí hnízda (20 %). Tradiční perníčky si vedly podobně jako kokosové kuličky nebo ořechové pracny, jako oblíbené je označilo jen kolem 6 % dotázaných.

Tři čtvrtiny lidí potom pečou cukroví doma. Čtvrtina si jej pak buď koupí, nebo nechá připravit.

Zdroje: PENNY, České novinky (Billa), Kupi.cz