Na první pohled vypadají v chladicích boxech podobně, mohou mezi nimi být ale velké rozdíly. Víte, v čem se liší mleté a mělněné maso, případně výrobky a polotovary z mletého masa? Nebo se při nákupu rozhodujete pouze podle ceny či vzhledu potraviny? Možná děláte zbytečnou chybu.
V České republice se rozdíly mezi oběma produkty řídí zejména zákonem o potravinách č. 110/1997 Sb. a vyhláškou č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky a masné polotovary.
Za mleté maso (až už čerstvě namleté v řeznictví, nebo balené v obchodě) může být označeno pouze to, které obsahuje méně než 1 % soli a je bez jakýchkoliv dalších přísad. Jinak řečeno, jedná se o čisté, převážně libové maso zbavené kostí, které je pouze nasekané nebo namleté. Prodávat se může jako jednodruhové i míchané.
Hovězí musí mít vždy maximálně 20 % tuku, vepřové maximálně 30 %. Přesné hodnoty jsou pak definovány také pro obsah pojivové tkáně, u hovězího masa například nesmí poměr kolagenu k bílkovinám překročit limit 15 %.
Jedná se o výrobek, který obsahuje nejen maso, ale také další přísady, jako je sůl, koření, škroby, rostlinné bílkoviny, nebo dokonce přidanou vodu. Někdy také stabilizátory, konzervanty a další aditiva, která prodlužují jeho trvanlivost. Neplatí zde ani tak přísné limity pro obsah tuku nebo poměr kolagenu k bílkovinám.
Protože pod tento pojem mohou spadat jak bio farmářská mletá masa se špetkou přidané soli, tak směsi plné stabilizátorů a konzervantů, je kvalita výrobků opravdu různorodá. Než proto polotovar zavrhnete, nebo naopak vložíte bez váhání do košíku, zkontrolujte jeho složení. Někdy vás na méně kvalitní výrobek upozorní také sama výrazně nižší cena.
„Při výběru polotovaru postupujte stejně jako při nákupu šunky či uzenin. Čtěte etikety a rozhodněte se podle toho, jaký obsah masa uvádějí. Čím menší je obsah masa, tím více vody a jiných přísad (například antioxidantů, regulátorů kyselosti či barvicích přísad). Ve finále se tak může nejlevnější výrobek prodražit, přepočtete-li jeho cenu na obsah masa,“ radí spotřebitelská organizace dTest.
Všeobecně potom platí, že pokud si chcete na pokrmech z mletého masa nejvíce pochutnat, vždy sáhněte po čistém mletém mase nebo klidně i po polotovaru, jeho jedinou přísadou by ovšem měla být pouze kuchyňská sůl v rozumném podílu.
Je pak nadmíru jasné, že se nás výrobci již v regálech snaží na první pohled přesvědčit, abychom raději sáhli po polotovaru plném příměsí, který je pro ně levnější na výrobu. A abychom si možná ani neuvědomili, že mezi ním a (čistým) masem vedle je jiný než cenový rozdíl. Někdy ani to ne.
Používají k tomu hned několik triků. V první řadě mohou polotovary kvůli konzervantům vypadat vizuálně lákavěji než čistá masa. Někdy se do nich dokonce přidávají barviva, například červená řepa. A zatímco mleté maso je jasně definované, polotovary mohou nést různé názvy. Často se lze setkat například s velmi podobným označením mělněné maso, které si spotřebitelé snadno zamění.
Chilli con carne je mexický pokrm, jehož základ tvoří mleté maso. Většinou se používá hovězí maso, ale můžete sáhnout i po vepřovém, krůtím nebo jehněčím. Chilli con carne bývá často označováno jako ohnivý pokrm, jelikož se do něj dává spousta koření a bylinek. Příprava je vcelku jednoduchá, vhodná i pro kuchaře začátečníky.
V neposlední řadě se mějte na pozoru při online nákupu potravin. Zkrácený název výrobku ve výpisu produktů může nést zjednodušený název „mleté maso“, v detailním popisu a na fotce obalu je ale již správně uveden celý název jako například „mletý (masný) polotovar, výrobek z mletého masa či mělněné hovězí nebo vepřové maso“.
Zdroje: Bezpečnost potravin, Potravinářská komora (Vyhláška č. 326/2001 Sb.), dTest