Přemíra cukru není zdravá a v klasických receptech na cukroví ho je plno. Pokud hledáte alternativu, máte štěstí, dnes si můžete vybrat hned mezi několika možnostmi. Každá z nich má svá pro a proti.
Cukroví bez cukru je jako bramborový salát bez brambor nebo povidlové buchty bez povidel. Asi každý uzná, že to nedává smysl. Jenže v dnešní době, kdy má velká část lidí příjem cukru až nezdravě vysoký, je i cukr v cukroví problém. Tedy sám o sobě není, když ho přijmete v rozumném množství. Přiznejme si ale, kdo si vydrží dát jen tři kousky za Vánoce? Asi jen málokdo.
Ti, kteří si chtějí držet zdravou linii, zhubnout nebo nemohou cukr kvůli zdravotním problémům (např. pacienti s diabetem), ocení varianty, kterými mohou cukr nahradit. Dnes jich je již spoustu, ale ne každé sladidlo má jen pozitiva. Pojďme si je přiblížit, abyste se mohli rozhodnout pro nejlepší variantu pro vás. Nutriční specialistka Lenka Tarasidu nám přiblížila výhody i nevýhody jednotlivých sladidel.
Ať už se rozhodnete pro pečené, či nepečené cukroví, můžete klasický cukr ponechat a zkusit ho ubrat nebo část nahradit. Nebo můžete zvolit úplně jiné sladidlo, než je cukr.
Med bývá často součástí receptů, například na perníčky. Přidává se zejména díky karamelové chuti, zároveň obsahuje i úctyhodné množství vitamínů a prospěšných látek – pozor ale na pečení při vysokých teplotách, při kterých se mohou tyto blahodárné látky zničit.
Kokosové kuličky bez cukru jistě přijdou vhod všem, kdo nechtějí nebo nemohou jíst cukr, zároveň si ale nedovedou představit sváteční atmosféru bez tohoto druhu cukroví. Příprava kuliček je velmi jednoduchá a rychlá, můžete tedy s klidem zapojit i děti.
Erythritol je přírodní sladidlo, které si v poslední době oblíbili příznivci fitness a zdravého životního stylu a také osoby s diabetem, protože nemá téměř žádné kalorie. Oproti běžnému cukru má sladivost okolo 70 %. Vyskytuje se přirozeně v hruškách, hroznech i vínu a je také šetrný k zubům, jak uvedl PharmDr. Pavel Horký, Ph.D., pro web Pilulka.
Xylitol neboli březový cukr je další z kategorie alkoholových cukrů, který má na rozdíl od erythritolu tu nevýhodu, že má projímavé účinky a zvýšené množství může nadýmat.
Kokosový cukr je 100% přírodní, nebarvený a chemicky nezpracovaný a také se řadí mezi dražší varianty. Barvou připomíná třtinový cukr a chutí karamel. Někdy dochází k chybné záměně za palmový cukr, který má podstatně horší nutriční vlastnosti. Kokosový cukr má poměrně nízký glykemický index, čímž zaručuje dobrou vstřebatelnost.
Čekankový sirup se aktuálně těší velké oblibě i díky tomu, že se jedná o sladidlo bez umělé chuti a dá se použít do pečení, vaření, ale i do nápojů. Jeho výhodou je vysoký obsah vlákniny, což ale pro některé osoby může znamenat riziko nadýmání. Má glykemický index pod hodnotu 5 a na 100 g sirupu připadá cca 161 kcal.
Vanilkové proteinové rohlíčky bez cukru zaujmou hlavně ty, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou jíst cukr nebo mu neholdují, pochutnají si na nich ale i všichni ostatní. Příprava vanilkových rohlíčků s proteinem je rychlá a jednoduchá.
Stévie je oblíbeným sladidlem cukrovkářů, jelikož neobsahuje opět téměř žádné kalorie. Může být až 300× sladší než běžný cukr. Vyhnout by se jí měly těhotné a kojící ženy a také děti.
„Po zkoušení různých alternativ jsem se vrátila ke klasickému cukru právě pro jeho chuťovou nenahraditelnost. S cukrem je možné dosáhnout požadovaného výsledku bez různých pachutí nebo kompromisů. I když je aktuálně démonizovaný, není jedovatý. Vhodné řešení je úprava receptů, kdy použijete cukru méně. Pokud jej používáte s rozumem a uvědomujete si jeho energii, může být i součástí vyváženého jídelníčku,“ uvádí pro Kupi Lenka Tarasidu.
Zdroj: Kupi.cz