Máte za to, že se fazole musí namáčet přes noc, a proto je tak často neděláte? A věděli jste, že je namáčet vůbec nemusíte a ještě to bude mít další benefit navíc? Osvojte si tento skvělý trik.
Fazole patří do zdravého jídelníčku, stejně jako další luštěniny. Každá potravina má ale své plusy a mínusy a nevýhody u fazolí jsou následující – mohou nadýmat a jejich příprava je zdlouhavá. Pozor, dnes je namáčení fazolí minulostí, jde to i jinak a rychleji.
Možná čekáte jinak složitou přípravu, ale opak je pravdou. Jakmile si tedy vzpomenete pozdě a chcete fazole zpracovat ještě ten den, uložte si tento postup. A až přijde čas, můžete ho využít a budete za něj rádi, protože vám ušetří spoustu času.
Připravte si tlakový hrnec, mísu a čtyři ingredience – půl kila fazolí, cibuli, dva až tři tenké plátky citronu nebo limetky a vodu.
Jako první krok si vezměte mísu, vsypte do ní proprané fazole a zalijte vodou tak, aby fazole byly pod hladinou. Přidejte plátky citronu a nechte odpočívat hodinu až hodinu a půl. Fazole slijte a přemístěte je do tlakového hrnce. Zalijte je čistou vodou (nebojte se dát dostatek, jelikož fazole díky vodě nabobtnají) a přidejte cibuli. Zavřete a nechte vařit cca 10–15 minut. Vypněte, nechte chvilku odpočinout a nezapomeňte odstranit veškerou páru i případný zbytek vody. Nyní jsou fazole připravené.
Výhodou tohoto postupu není jen úspora času, ale i zmírnění nepříjemných stavů, mezi které patří těžká stravitelnost a nadýmání, za které jsou zodpovědné oligosacharidy přítomné ve fazolích.
Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky máte hotový během chvilky, skvěle se tedy hodí jako rychlá večeře. Jeho chuť si můžete vyladit různými druhy listových salátů nebo čekanky natrhanými na kousky. Tento lahodný salát je zdravý a ideální pro ty, kdo preferují lehčí jídla.
Na guláš existují desítky, možná až stovky receptů. A každý z nás má svůj oblíbený recept. Jde o syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Vyzkoušejte tento recept na fazolový guláš s hovězím masem, který by klidně mohl posloužit také jako kotlíkový guláš, budete příjemně překvapeni.
Pokud nemáte opravdu žádný čas a fazole potřebujete použít okamžitě, vyplatí se mít do zásoby fazole konzervované nebo se prodávají již připravené luštěniny, které stačí pouze ohřát.
Dalším způsobem je propláchnutí fazolí studenou vodou v sítu a následné vaření v hrnci s vodou, jejíž hladina by měla být asi dva centimetry nad fazolemi. Přidejte k fazolím dvě lžíce rostlinného oleje, bobkový list a oregano a vařte asi deset minut. Poté vypněte a nechte pod pokličkou odpočívat asi hodinu. Následně slijte vodu a fazole klasicky uvařte.
Zdroj: Kupi.cz