Histaminová intolerance je v poslední době čím dál tím častější a dokáže pořádně znepříjemnit život. Přečtěte si, co to je a jak si s ní poradit i během vánočních svátků.
K adventním, vánočním i novoročním oslavám již tradičně patří spousta dobrého jídla a s tím spojené přejídání. Většina lidí se na toto období těší, ale pokud je trápí histaminová intolerance, mohou se z radostných chvil stát chvíle krušné. Pojďme si objasnit, co to ona histaminová intolerance je, jak se projevuje a jak si s ní poradit během oslav.
Histamin je látka, která se přirozeně vyskytuje v těle a je pro jeho správné fungování nezbytná. Nepřijímáme ho pouze skrze to, co zkonzumujeme, ale tělo si ho i samo vyrábí, respektive ho produkují samy tělní buňky. Ideálně tělo umí vytvořený a přijatý histamin odbourávat, ale pokud mu to dělá problém, vzniká tzv. histaminová intolerance. Za odbourávání zmíněné látky je zodpovědný enzym diaminooxidáza, ale jakmile je v těle nedostatečně aktivní nebo se ho v něm vyskytuje málo, projevuje se to jako intolerance. Enzym diaminooxidáza je vyráběn enterocyty a v těle ho najdeme zejména v tenkém střevě, ledvinách, játrech a leukocytech, což jsou bílé krvinky.
Nejedná se o alergii, ale nerovnováhu mezi příjmem histaminu a jeho odbouráváním enzymem DAO. Může být vrozená nebo získaná během života, například vlivem střevních onemocnění nebo léků.
„Histamin je obsažen v různých potravinách, především, které prošly fermentací, zráním nebo dlouhým skladováním. Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří fermentované potraviny a nápoje, alkohol, zrající sýry, uzeniny a konzervované maso, ryby a mořské plody, některé ovoce a zelenina. Typickými projevy jsou bolesti hlavy, zažívací potíže, vyrážka, rýma, únava nebo bušení srdce. Příznaky se často objeví po jídle obsahujícím histamin,“ uvádí pro Kupi výživová specialistka Lenka Tarasidu.
Pokud po jídle dlouhodobě pociťujete nepříjemné pocity, jako je bolest hlavy, břicha nebo třes, může být příčinou onen problém. Vyplatí se navštívit obvodního lékaře či příslušná odborná pracoviště (alergologie či imunologie), kde vám udělají potřebné testy.
Ačkoliv se stále jedná o ojedinělé onemocnění, pacientů bohužel neustále přibývá. „Termín histaminová intolerance se poprvé objevil v lékařské literatuře někdy v roce 1980, do povědomí veřejnosti se ve větší míře dostává v posledních několika letech. Principy nízkohistaminové diety byly doporučovány i ve starších materiálech pro pacienty s alergií. Zavedení většího množství vysoce zpracovaných potravin do našeho jídelníčku (a jeho následky) přirozeně vede k zájmu o to, co jíme, s nadějí, že úpravou jídelníčku můžeme ovlivnit své zdraví,” vysvětluje MUDr. Lenka Mišunová, PhD., alergoložka z kliniky AKI Brno.
Pokud trpíte alergií na histamin nebo na ni máte podezření, vyplatí se do svého jídelníčku implementovat následující zásady, tedy maximálně omezit potraviny s vysokým obsahem histaminu jako kvašené, konzervované a fermentované pokrmy, dále alkohol, ryby, uzeniny, zrající a tvrdé sýry, a dokonce i některé ovoce (ananas, jahody, citrusy) a zeleninu (rajčata). Zaměřit byste se naopak měli na čerstvé potraviny, v déle skladovaných se totiž tvoří více histaminu.
Pokud máte potíže, které jsou zmíněné výše, ale nejste si jisti, zda se jedná o histaminovou intoleranci, doporučujeme začít si psát, co jíte a jak se po daných ingrediencích cítíte. Pomůže vám to odhalit, co vaše tělu vadí.
Výživová doporučení platí i přes svátky a období oslav, můžete si ale navíc pomoci něčím navíc. Zkuste třeba potravinové doplňky s enzymem DAO, který pomůže předcházet nežádoucím stavům tím, že dokáže odbourávat histamin ve vašem těle.
Už jsme si řekli, že zbytkové jídlo lidem s histaminovou intolerancí neprospívá. To vakuované jim ale nedělá takový problém, jako když ho uložíte do krabičky. Zkuste to.
Histaminovou intoleranci nelze zcela vyléčit, ale její příznaky lze zvládnout vhodnou stravou. Díky tomu si můžete užít svátky bez zbytečných obtíží.
Zdroje: Kupi.cz, ProAlergiky.cz, alergoložka MUDr. Lenka Mišunová, PhD., NZIP, Bezpečnost potravin