Vyrobte si domácí cottage. Chutná lépe jak z obchodu a má lepší složení

Skleněná láhev mléka, miska sýru cottage, malá miska zakysané smetany 9dream studio / Shutterstock.com

Pokud máte rádi sýr cottage a je častou položkou vašeho nákupního košíku, zkuste si ho připravit doma. Chuťově je lepší a ještě ušetříte. Navíc budete vědět, co jste si do něj dali, a my vám garantujeme, že už jiný chtít nebudete.

Přečtěte si také

Jednoduchý, a přesto efektní účes na ples, se kterým budete hvězdou večera

Lahodný cottage

Cottage bývá oblíbenou položkou na našem nákupním seznamu. Je nutričně hodnotný a dá se jíst jen tak k svačině i k obědu a můžete ho zvolit jako základ do pomazánky. Skvěle nahradí sladkou či kysanou smetanu nebo termizovaný sýr. Do jídelníčku ho zařazují ti, kteří žijí zdravým životním stylem, nebo ti, kteří chtějí zhubnout či sportují. Cottage je totiž bohatý na bílkovinyneobsahuje vysoké množství tuku.

Domácí vegan salko
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí vegan salko

Připravte si domácí kondenzované mléko neboli salko. Využijete jej do řady skvělých dezertů nebo během vánočního pečení. A recept je navíc vhodný i pro vegany nebo osoby s alergií na laktózu.

Domácí vegan salko

Co je cottage

Jedná se o měkký nezrající sýr, který se označuje jako „chalupářský“ (z anglického cottage). Vyznačuje se hrudkovitou konzistencí, jemností, lehce nakyslou chutí a nízkým obsahem kalorií, zároveň i vysokým obsahem bílkovin. Vyrábí se kyselým a sladkým srážením z odtučněného mléka, přičemž celému procesu pomáhají zdraví prospěšné bakterie Lactococcus a Leucunostoc.

Cottage není sýr výrazné chuti, proto si ho lidé dochucují, ať už kořením, nebo třeba zeleninou. Také se používá jako alternativa k majonéze, smetaně či jogurtu, můžete ho přidat do salátu nebo jako omáčku k těstovinám.

Dnes obchody nabízejí cottage s příchutěmi, ale ne každému vyhovuje složení. Jistě se najde horší i lepší složení, ale je třeba detailně číst etikety. Pokud se chcete vyhnout tomu, že si koupíte produkt s nevhodným složením, pusťte se do toho domácího.

Proč ho jíst

Výhodou sýru cottage je nízký obsah kalorií, na 100 gramů produktu připadá 100 kalorií, z toho je 12,5 gramu bílkovin, 2,7 gramu sacharidů a 4,5 gramu tuků. Jsou dostupné i light verze, ve kterých najdete okolo 2 gramů tuku. Stejně tak se prodává i bezlaktózová varianta.

Skvělé je, že cottage můžete jíst na slano, ale i na sladko, stačí do něj přidat skořici a kakao a klidně i trochu sladidla a máte vynikající svačinku, dezert nebo snídani.

Cottage v dřevěné misce vedle sklenice mléka M.Volkova / Shutterstock.com

Vyrobte si domácí cottage

Ukážeme vám, jak si doma cottage vyrobit – levněji, chutněji a snadno. Můžete si ho navíc dochutit dle svého gusta, takže si budete jisti, že bude chutnat vám i celé vaší rodině. K výrobě jednoho kelímku sýru cottage budete potřebovat pouze 3 suroviny: 700 ml polotučného či plnotučného mléka, 2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy, sůl. Libovolnou ingrediencí jsou dochucovadla jako česnek, bylinky, pepř, chilli nebo šunka.

  1. Nalijte mléko do hrnce a zahřejte ho na 90 stupňů. Občas promíchejte, abyste se vyhnuli připálení mléka ke dnu. Po ohřátí sundejte hrnec z plotny.
  2. Do mléka nalijte ocet či citronovou šťávu a míchejte. Po chvíli se začne mléko srážet. V tuto chvíli přiklopte hrnec poklicí a nechte asi půl hodiny odpočívat.
  3. Vezměte si síto/cedník a dejte ho do mísy spolu s plátýnkem. Přesouvejte do něj vzniklou směs a nechte tekutinu zcela odkapat.
  4. Sýr zabalte do plátýnka a vymačkejte zbytek tekutiny. Opláchněte ještě studenou vodou.
  5. Sýr přendejte z plátýnka do misky a rozdělte ho na jednotlivé hrudky. Přidejte sůl, případně další suroviny. Uchovávejte v lednici až týden.

Tip! Syrovátku, která vám zbyla, nevyhazujte, ale klidně ji vypijte nebo přidejte do smoothie či jiných nápojů. Je totiž velmi zdravá!

Zdroj: Kupi.cz