Mohou i klobásy nebo šunky obsahovat lepek? A kde jinde bychom ho vůbec nečekali?

Zákazník v obchodě stojí u sekce masných balených výrobků a vybírá salám Nestor Rizhniak / Shutterstock.com

Kvalita uzenin se za poslední roky velmi zvýšila. Převážná většina výrobců škrtla ze složení svých výrobků i různá zahušťovadla nebo aromata obsahující alergen lepek, což mnohdy na obale rádi uvádí jako jeden z prodejních benefitů. Nabízí se proto otázka, zda stále můžeme v obchodech na klobásy a jiné uzeniny s lepkem narazit. A jak při nákupu bezpečně rozpoznávat bezlepkové potraviny?

Přečtěte si také

Co způsobuje pití kávy nalačno? Odborníci řekli, co to dělá s žaludkem i krevním cukrem

Lepek se v klobásách objevuje vzácně

Na klobásy, párky nebo špekáčky obsahující lepek – bílkovinu vyskytující se v obilovinách – dnes v obchodech a řeznictvích již téměř vůbec nenarazíme. Výjimku mohou představovat specifické druhy uzenin, u kterých to receptura vyžaduje. Například vinné klobásy, jejichž součástí jsou někdy žemle nebo strouhanka. Ta se může přidávat i do prejtů či sekané. U ostatních uzenin si ale výrobci složení hlídají.

V ostatních masných výrobcích najdete lepek velmi vzácně, ani kontaminace není tak častá. Dokonce i produkty ze sóji jako silného alergenu už nepotkáte tak často jako v minulosti. Pro výrobce by přítomnost lepku na výrobní lince nebyla žádná výhra, hrozila by křížová kontaminace výrobků,“ potvrdila pro Kupi Jana Rysová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha.

Různé druhy klobás a párků hlphoto / Shutterstock.com

Alergeny vždy zkontrolujte

I přesto je dobré složení překontrolovávat. Na trhu se stále nabízí produkty, které lepek jako alergen obsahují. Obvykle se jedná o klobásy nebo párky polského původu.

Na obiloviny obsahující lepek jsme pak narazili například:

  • ve složení tenkých klobás ze sudu od výrobce KABANOS (uvedeno aroma obsahující lepek),
  • v kuřecích loupacích párcích family pack Morliny (ve složení uvedena pšeničná krupice),
  • nebo v cikánské klobáse z Řeznictví Kačice (ve složení uvedena mouka). Ne vždy je obsah lepku známkou nízké kvality (někdy je například součástí ochucujících směsí), jeho přítomnost však musí být uvedena.

Mohou šunky obsahovat lepek?

Co se šunek týče, zde uvádí konkrétní požadavky legislativa. Do šunky nejvyšší jakosti a výběrové vyráběné z celosvalové kýty se lepek ze zákona přidávat nesmí (resp. škroby nebo bílkoviny rostlinného původu), tyto potraviny jsou proto považovány za přirozeně bezlepkové. Pro šunky standardní ze zrněného masa je pak explicitně zakázáno pouze použití barviv. Přítomnost lepku si případně můžete ověřit na obale výrobku.

Zelňačka s klobásou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Zelňačka s klobásou

Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.

Zelňačka s klobásou

Jak poznat bezlepkové výrobky?

Informace o obsahu lepku je v Evropské unii povinnou informací, musí se proto objevit ve složení nebo na obalu produktu. Pro lidi trpící celiakií může být zdraví ohrožující i nepatrné množství, proto je nutné označovat i možný styk s lepkem při výrobě. Pro všechny potraviny potom platí stejná pravidla, na jejich dodržování u nás dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

  • 100% jistotu budete mít u všech produktů, které nesou označení „bezlepkový“ nebo „bez lepku“, případně se symbolem přeškrtnutého obilí. Potravina takto smí být označena, pokud obsah lepku nepřesahuje 20 mg/kg.
  • Lepek jakožto alergen musí být ve složení zvýrazněn (tučně, kurzívou, barevně apod.).
  • Obsahuje-li potravina méně než 100 mg/kg, spadá do kategorie „velmi nízký obsah lepku“.
  • Alergen musí být uveden i v případě, kdy jej potravina jako taková neobsahuje, ale při výrobě s ním mohla přijít do styku a kontaminovat se. Typicky se uvádí „může obsahovat stopy lepku“.

Pokud nakupujete v supermarketu uzeniny u pultu lahůdek a informace o obsahu masa nebo lepku na cedulkách chybí, pak si ji vyžádejte u obsluhy.

Starší žena si u regálu čte složení na láhvi s omáčkou BearFotos / Shutterstock.com

Potraviny, ve kterých bychom lepek nečekali

V obchodech potom můžeme narazit i na celou řadu dalších potravin, u kterých bychom přítomnost lepku ve složení nehádali, přesto se může vyskytnout. Často se používá pro své zahušťující, pojivové nebo chuť vázající vlastnosti. Na které výrobky je dobré si dávat při nákupu pozor?

  • Ovesné výrobky – ačkoliv oves jako takový je bezlepkový, velmi často je v továrních linkách křížově kontaminován obilovinami s lepkem.
  • Chipsy, hranolky – narazit na něho můžete v podobě sladového octa v různých kořeněných a ochucených variantách (typický je například pro britské značky).
  • Zmrzliny a nanuky – problematické mohou být zejména ty s obsahem různých křupinek, posypek, kousků sušenek či brownies.
  • Sójová omáčka, miso pasta – některé levnější obsahují pšenici, případně ječmen.
  • Kečupy, dresinky, hořčice, majonézy, studené omáčky, bujóny – výrobci je mohou zahušťovat pšeničným škrobem, stejně tak jako některé čokolády, marmelády, želatinové bonbony nebo nugáty.
  • Hotová jídla a polévky, mražené zeleninové směsi (mohou obsahovat koření a zahuštění), zpracované mražené ryby nebo krabí tyčinky.
  • Ultrazpracované potraviny (například tavené sýry, proteinové tyčinky, snídaňové cereálie, některé ovocné jogurty a mléčné dezerty, rostlinné náhražky masa, instantní pokrmy apod.).

Zdroj: Kupi.cz