Kvalita uzenin se za poslední roky velmi zvýšila. Převážná většina výrobců škrtla ze složení svých výrobků i různá zahušťovadla nebo aromata obsahující alergen lepek, což mnohdy na obale rádi uvádí jako jeden z prodejních benefitů. Nabízí se proto otázka, zda stále můžeme v obchodech na klobásy a jiné uzeniny s lepkem narazit. A jak při nákupu bezpečně rozpoznávat bezlepkové potraviny?
Na klobásy, párky nebo špekáčky obsahující lepek – bílkovinu vyskytující se v obilovinách – dnes v obchodech a řeznictvích již téměř vůbec nenarazíme. Výjimku mohou představovat specifické druhy uzenin, u kterých to receptura vyžaduje. Například vinné klobásy, jejichž součástí jsou někdy žemle nebo strouhanka. Ta se může přidávat i do prejtů či sekané. U ostatních uzenin si ale výrobci složení hlídají.
„V ostatních masných výrobcích najdete lepek velmi vzácně, ani kontaminace není tak častá. Dokonce i produkty ze sóji jako silného alergenu už nepotkáte tak často jako v minulosti. Pro výrobce by přítomnost lepku na výrobní lince nebyla žádná výhra, hrozila by křížová kontaminace výrobků,“ potvrdila pro Kupi Jana Rysová z Výzkumného ústavu potravinářského Praha.
I přesto je dobré složení překontrolovávat. Na trhu se stále nabízí produkty, které lepek jako alergen obsahují. Obvykle se jedná o klobásy nebo párky polského původu.
Na obiloviny obsahující lepek jsme pak narazili například:
Co se šunek týče, zde uvádí konkrétní požadavky legislativa. Do šunky nejvyšší jakosti a výběrové vyráběné z celosvalové kýty se lepek ze zákona přidávat nesmí (resp. škroby nebo bílkoviny rostlinného původu), tyto potraviny jsou proto považovány za přirozeně bezlepkové. Pro šunky standardní ze zrněného masa je pak explicitně zakázáno pouze použití barviv. Přítomnost lepku si případně můžete ověřit na obale výrobku.
Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.
Informace o obsahu lepku je v Evropské unii povinnou informací, musí se proto objevit ve složení nebo na obalu produktu. Pro lidi trpící celiakií může být zdraví ohrožující i nepatrné množství, proto je nutné označovat i možný styk s lepkem při výrobě. Pro všechny potraviny potom platí stejná pravidla, na jejich dodržování u nás dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Pokud nakupujete v supermarketu uzeniny u pultu lahůdek a informace o obsahu masa nebo lepku na cedulkách chybí, pak si ji vyžádejte u obsluhy.
V obchodech potom můžeme narazit i na celou řadu dalších potravin, u kterých bychom přítomnost lepku ve složení nehádali, přesto se může vyskytnout. Často se používá pro své zahušťující, pojivové nebo chuť vázající vlastnosti. Na které výrobky je dobré si dávat při nákupu pozor?
Zdroj: Kupi.cz