Máslo je bohužel drahé, proto je výhodné ho využít opravdu do posledního gramu. Až ho spotřebujete, nevyhazujte obal, bude se vám ještě hodit. Přečtěte si udržitelné tipy, které potěší každou hospodyni.
Plýtvání dnes rozhodně není trendy, ale i tak se někteří lidé chovají lehkomyslně a nejen potravinami dál mrhají. Přibývá ale těch, kteří se snaží jít udržitelnou cestou a přispět tak k ekologickému směru. Příkladem může být spotřebování slupek, které by jinak skončily v koši, znovupoužití oleje z pánve nebo praktické využití obalu od másla, a o něm bude v tomto článku hlavní řeč.
Zamyslete se, jak nakládáte s prázdným obalem od másla? Možná ho vyhodíte nebo ho alespoň vyškrábete a následně hodíte do koše. To je ale velká škoda, protože ho můžete využít i dále. Obal si uschovejte i v případě, že máslo po vybalení přendáte do máslenky. Stačí ho složit a uchovávat v lednici, ve sklepě, na balkoně, zkrátka tam, kde je chladno a zbytky másla se nezkazí.
Můžete jím nahradit pečicí papír, nemyslíme na plech, ale pro oddělování potravin. Přehněte obal tak, aby mastné strany směřovaly ven, a pomocí něj oddělte potraviny, které budete dávat do mrazáku a nechcete, aby se slepily, nebo takto oddělte připravené karbanátky/burgery ze syrového masa. Zabráníte tak tomu, že se vám spojí.
Prázdný obal od másla se vám bude hodit při pečení, během kterého je třeba vymazat a následně vysypat formu, aby šel upečený produkt lehce vyklopit a oddělit od stěn. Stačí si vzít na pomoc uchovaný obal a pomocí něj formu vymazat. Nemusíte pak zbytečně krájet kousky drahého másla a budete mít jistotu, že ho využijete na maximum.
Obal od másla můžete využít jako tzv. pokličku a překrýt jím potraviny, které by mohly oschnout nebo okorat. V případě papírových obalů je můžete použít i do mikrovlnné trouby. Díky tomu pokrm nebude suchý.
Chystáte se nakrájet buchtu nebo upečené maso? V mnoha případech se stává, že to nejde a pokrm se na nůž lepí, místo úhledných plátků pak máte nehezkou hroudu. To vyřešíte tak, že si nůž před krájením lehce otřete do obalu a mastný film se postará o to, že se vám bude snáze krájet.
Máslová chuť je vždy dobrá, ale někdy nechcete pokrm vyloženě mazat máslem kvůli přílišné mastnotě. Proto, až budete mít například upečenou bábovku, ještě teplou ji přikryjte obalem od másla, ze kterého se uvolní zbytky a pokrm je nasaje. Výsledkem bude vláčný a šťavnatý dezert s ještě lepší chutí.
Zdroj: Autorský článek Kupi.cz