Pařížský, vlašák nebo pochoutkový salát: Socialistická svačinka dřív musela splňovat ČSN normy, dnes už chutná jinak

Šunkový salát HandmadePictures / Shutterstock.com

Buď je milujete, nebo nesnášíte – tradiční saláty, které se nejčastěji jedí s rohlíkem a mnozí je vnímají jako symbol dělnického jídla. I dnes na nich spousta lidí nedá dopustit! Mají ale stále tu stejnou chuť?

Přečtěte si také

Světoznámý oděvní gigant ze Slovenska končí: Dlouhá historie Makyty Púchov se uzavírá

Oblíbené lahůdkové saláty

Lahůdkové saláty se za socialismu těšily velké oblibě. Jsou lidé, kteří je obědvají klasicky s bílým rohlíkem, a pak ti, kteří by se jich ani nedotkli, a to kvůli jejich diskutovanému složení. Pak jsou tací, kteří vědí, že by tyto saláty neměly převažovat v jejich jídelníčku, ale je to hřích, který si čas od času rádi dopřejí a třeba i zavzpomínají. Nejoblíbenějšími druhy jsou pařížský, vlašský a pochoutkový salát. Co o nich víme a jsou opravdu tak škodlivé?

Je důležité říct, že lahůdkové saláty sice mají pověst kalorické bomby, použité ingredience ale nemusí být nutně nekvalitní. Tučné a kalorické se totiž automaticky nemusí rovnat nezdravé. Vždy je to o množství a celkové skladbě jídelníčku.

Šunkový salát na chlebu Tobik / Shutterstock.com

Vlašský salát

Tradiční „vlašák“ obsahuje v základě vařenou kořenovou zeleninu a brambory, proto připomíná náš bramborový salát. Někdy se proto používá jako základ na chlebíčky. Jí se ale i jako příloha, proto si ho můžete dát jako malý oběd třeba s pečivem.

Vlašský salát známe od roku 1831, kdy jej do své kuchařky zařadila legenda Magdalena Dobromila Rettigová, avšak s trochu jiným složením, byl plný ryb a také jablek. Následně ho zpopularizoval lahůdkář Alois Linka a od roku 1948 Linkovi začali prodávat vlašský salát v podobě, kterou známe dnes.

Pařížský salát

Pařížský salát je oblíbený pokrm české kuchyně, který se skládá především z majonézy, zeleniny a pařížského salámu, od kterého je odvozen i název. Není to tedy od hlavního města Francie, jak se mnozí domnívají. Pařížský salát je hutný, proto vydá klidně za oběd, a tradičně se jí s kouskem pečiva.

Dnes lidé občas pařížský salám vyměňují za jiný typ, například Gothaj, nebo dokonce klobásu.

Lahůdkové saláty ve vitríně PhotoMavenStock / Shutterstock.com

Pochoutkový salát

Pochoutkový salát je podobný pařížskému, avšak s tím rozdílem, že ve složení najdeme šunkový salám, který je jeho základem. Proto, pokud má být dobrý, musíme na výrobu použít hlavně kvalitní a poctivý šunkový salám. Pochoutkový salát se vyznačuje jemností a má řidší konzistenci.

Zaručená chuť podle československé normy

Všechny tři saláty mají společné jedno – jsou plné majonézy. Dnes už saláty chutnají jinak, než tomu bylo dříve, za dob socialistického Československa. Je to proto, že chuť samotných přísad se dnes už mírně liší. Navíc v dnešní době existují různé verze, takže si můžete koupit třeba veganskou alternativu.

Jak to, že dříve všechny tři druhy salátů chutnaly stejně na jakémkoliv místě v zemi? Je to proto, že jejich výroba byla vázána československou státní normou, která pozbyla platnost roku 1994.

Kupujete si lahůdkové saláty?

„Vlašský a pařížský salát jsou mé hříchy, které si sem tam dopřeju. Vím, že to není nic zdravého, ale vždy tak zavzpomínám na svého tátu, který si dal vždy k obědu poctivou porci salátu s bílým rohlíkem. Nedělám to často, ale když už si ho koupím, taky si ho pořádně užiju,“ přiznává Lea.

„To, co se prodává v obchodech, už vůbec nemá takovou chuť, na kterou jsme byli zvyklí za dob minulých. Proto je nekupuji, ale vyrábím si doma své – hezky poctivé a vždy si smlsne celá rodina,“ říká Vendula.

„Dřív jsem to jedla, protože jsem musela, ale když to dnes vidím v obchodě, vůbec na to nemám chuť. Vždy pozoruji dělníky, kteří se salátem ládují s tukovým rohlíkem a nechápu to. Na druhou stranu, kdybych si ho udělala doma, možná bych k tomu neměla takový odpor. Zatím se na to ale nechystám,“ uvádí Monika.

Pařížský salát
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pařížský salát

Pařížský salát je klasika, na kterou mnozí Češi nedají dopustit a z lahůdkářských pultů mizí závratnou rychlostí. Pojďte si tento salát zkusit připravit doma, je to opravdu velmi jednoduché.

Pařížský salát
Vlašský salát
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Vlašský salát

Vlašský salát je lahůdkový salát, pocházející z Itálie, který se u nás těší velké oblibě. Nejčastěji se podává jako studená příloha nebo namazaný na obležených chlebíčcích. Vyzkoušejte tento tradiční recept a vychutnejte si jej ke svačině nebo večeři.

Vlašský salát

Co na to odborník?

„Lahůdkové saláty patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně, ale z hlediska zdravé výživy nejsou vhodné. Obsahují velké množství majonézy, která má vysoký obsah tuku a kalorií. Naopak podíl nutričně hodnotných surovin bývá nízký. Častá konzumace těchto salátů může přispívat k nadměrnému příjmu kalorií a nasycených tuků a mít dlouhodobě negativní dopad na zdraví. Zejména na kardiovaskulární systém,“ uvádí pro Kupi.cz ze svého odborného pohledu výživová specialistka Lenka Tarasidu.

„Pokud si je dáte jen příležitostně a v malém množství, není to velký problém. Dle mého názoru by tyto saláty měly být spíše občasnou pochoutkou než pravidelnou součástí stravy. Důležité je udržet rovnováhu a naučit se vychutnat si je s mírou,“ dodává Tarasidu.

Zdroj: Kupi.cz