Čerstvá zelenina by měla tvořit základ jídelníčku, ale jak je na tom ta mražená? Dříve se mluvilo o absenci vitamínů, dnes je ale vše jinak. Zeptali jsme se nutriční specialistky, které dát přednost.
Zelenina bezpochyby patří do vyváženého zdravého jídelníčku a ideálně by měla mít své zastoupení v každém hlavním jídle, tj. ve snídani, obědu i večeři. Denní doporučený příjem zeleniny je 400 gramů, přičemž průměrná spotřeba na člověka za den je reálně kolem 230 gramů. Doporučené množství se netýká pouze syrové zeleniny, ale i tepelně upravené.
„Čerstvé potraviny jsou sklízeny, transportovány a prodávány v co nejkratším čase, což zajišťuje jejich čerstvost. Jsou ideální pro okamžitou spotřebu, ale mají omezenou trvanlivost. Například ovoce a zelenina často začíná brzy vadnout. Mražené potraviny se sklízí v optimální zralosti a rychle zamrazí. Což zachovává jejich chuť, barvu a výživové hodnoty. Mražené produkty mohou vydržet měsíce až roky. Díky tomu jsou praktickou volbou mimo sezónu. Co se týká vitamínů, hraje v tom roli více faktorů. Čerstvá zelenina z lokální produkce může obsahovat více vitamínů, protože neprošla dlouhou cestou z pole až do obchodu. Při transportu a skladování dochází k degradaci některých živin. Zejména vitamínu C,“ uvádí pro Kupi výživová poradkyně Lenka Tarasidu.
Je běžné, že letní sezóna nabízí větší množství čerstvého ovoce i zeleniny, a tak netrpíme takovým nedostatkem. Zimní období je na tom hůř, jelikož toho není k dispozici tolik, a navíc je tělo náchylnější na nemoci, imunita klesá, a tak je potřeba navýšit příjem zeleniny. V tom může jednoduše pomoci právě ta mražená.
Zelenina vydrží v mrazáku po dobu 6–12 měsíců v ideálním stavu, proto byste se měli snažit ji do jistého data spotřebovat. Samozřejmě čím déle potravinu uchováváme, tím je její kvalita nižší, to platí i pro čerstvou zeleninu, která bude po pěti dnech skladování v lednici v horším stavu, než ta, která je čerstvě po dozrání.
Víte ale, že můžete zmrazit i čerstvou zeleninu (ideálně blanšírovanou) a uchovat si pak třeba plody z vlastní zahrádky na horší časy?
„Výhody mražených potravin jsou dlouhá trvanlivost, dostupnost mimo sezónu a minimální ztráta vitamínů a minerálů. Jako nevýhoda je, že po rozmrazení může dojít ke změně textury a ke změknutí. Dále je potřeba sledovat složení na obalu výrobku. Některé potraviny obsahují přidané soli, cukry nebo konzervanty,“ uvádí Lenka Tarasidu.
Penne s brokolicí a kuřecím masem jsou vhodné jako rychlý oběd či večeře. Do hodiny budete mít tohle chutné jídlo servírováno na stole a pochutnají si na něm dospělí i děti. A pokud se vám bude chtít, můžete z vody, ve které se vařila brokolice, připravit ještě zeleninovou polévku.
Pokud je zelenina zmražená šokově a ve svém nejlepším stavu, tedy zralá, je zpracována šetrně a v ideálním prostředí, může mít vyšší obsah vitamínů a minerálních látek než čerstvá zelenina, kterou máme několik dní v lednici nebo je delší čas před zpracováním nakrájená.
„Mražené potraviny se zamrazují brzy po sklizni, což minimalizuje ztrátu živin. Studie ukazují, že například mražená brokolice, hrášek nebo špenát si mohou zachovat stejný, nebo dokonce vyšší obsah vitamínů než jejich čerstvé potraviny skladované delší dobu,“ dodává výživářka.
„Vždy, když to jde, dávám přednost čerstvé zelenině, protože ta má nejvíc vitamínů. Ohledně mražené zeleniny mám zažitý takový ten model, že se moc nedoporučuje jíst ji ve větším množství, protože mražením přichází o hodně vitamínů. Vím, že se dnes mluví o opaku, ale zatím zůstávám spíše na čerstvých kouscích,“ říká Alice.
„O výživu se zajímám, a tak vím, že mražená zelenina je skvělá, hlavně v zimě, když nemáme takový přísun té čerstvé. Když ji člověk umí upravit a do smrti ji neuvaří, zachová si všechny prospěšné látky, a proto ji ráda využívám při vaření pro celou rodinu, včetně dětí,“ komentuje Ingrid.
„Nedám na mraženou zeleninu dopustit, protože je to způsob, jak mít stále doma něco zdravého a kdykoliv to využít. Člověk pak nemusí stále lítat do obchodu, proto mám mrazák plný zeleniny, ale i ovoce,“ přidává svůj postoj Leona.
Pokud můžeme, upřednostňujeme čerstvou zeleninu, kterou ale můžeme v jídelníčku doplnit o mraženou, jelikož je ztráta vitamínů úplně minimální.
„Doporučuji volit čerstvé a sezónní potraviny, které mají nejlepší chuť i nutriční hodnoty. V zimním období pak zařadit mražené produkty, které jsou skvělou alternativou. Kombinujte obě varianty tak, aby jídelníček byl pestrý a vyvážený,“ zakončuje výživová poradkyně.
Zdroj: Kupi.cz