Přemrštěné ceny základních surovin vyvolaly v lidech obavy. Mnozí přiznávají, že péct letos nebudou nebo pečení omezí na nutné minimum. Neskrývají, že je to mrzí.
Jsme národ pekařů a cukrářů a je mezi námi velké množství jak profesionálů, tak amatérů, kteří si bez nedělní bábovky, ale i slavnostního cukroví na speciální události neumí představit život. Češi jsou milovníci Vánoc i dobrého jídla a vánoční pečivo k tomu zcela určitě patří. Letos se ale mnozí budou muset obejít bez cukroví anebo vánočky.
Vysoké ceny másla, vajec, ale i dalších ingrediencí jsou velké téma – zejména teď, před vrcholnou sezónou pečení a vaření. O tom, co ceny ovlivňuje a které faktory ji mění, jsme již psali, ale zjistili jsme, že nevídaně větší množství lidí přiznává, že budou tento rok buď úplně bez cukroví, nebo upečou jen nutné minimum a nechají si ho pro sebe. Vyměňování cukroví na návštěvách a mezi blízkými je totiž českou raritou a vždy to byla součást vyjádření toho, že láska je v tomto období všude kolem nás.
Ceny ale neovlivňují pouze domácí pekaře a pekařky, ale i celé pekárny, přičemž některé byly donuceny zdražit, jiným se cenu povedlo udržet, ale dle svých slov ne na moc dlouho.
„V letošním roce se nechystáme zdražovat žádný sortiment z naší vánoční nabídky. Všechny ceny ponecháváme na loňských číslech,” říká za Antonínovo pekařství Veronika Davidová.
„Vzhledem k vysokému nárůstu cen másla, kakaa a čokolády jsme nuceni oproti loňskému roku navýšit průměrně o cca 8 %,” uvedl pro Kupi Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus.
„Ceny se nám pro tento rok podařilo udržet, ale do budoucna se nám zdražení také nevyhne,” komentuje ředitel pekařství PAUL v ČR, Filip Kubernat.
Zájem o vánoční pekařské výrobky se sice očekává obrovský, jak je tomu každým rokem, ale i tak si někteří budou muset utáhnout opasky a odpustit si některé kupované dobroty.
„Budou to první Vánoce bez cukroví, což jsem nezažila jako dítě ani jako máma a babička. Jsme opravdu velká rodina, a pokud bych upekla pouze pár kousků, musela bych rozhodnout, kdo dostane a kdo ne, takže se toho raději vzdávám úplně. V posledních letech je toho stejně takové množství, že si i ráda odpočinu. Ale chybět mi to bude.”
„Cukroví i vánočku kupuji stále u stejného dodavatele, protože je to vždy výborné, ale letos jsou ceny tak vysoko, že to oželím. Ale plácnu se přes kapsu a koupím si alespoň vánočku, protože tu miluji, jen tak s máslem. I to máslo je aktuálně luxusní komoditou.”
Recept na perníčky bez cukru a mouky jistě potěší všechny příznivce nízkosacharidového stravování a také celiaky. Jejich základem jsou mandle a připravíte je velmi snadno, vyzkoušejte tedy odlehčenou verzi tohoto oblíbeného vánočního cukroví a pochutnejte si zdravě.
„Velmi pečení omezím a budu péct jen opravdu v malém množství, a to proto, abych neochudila děti. Bude to jen pro zábavu, ale žádná kila to nebudou. Jen tak na ochutnání pro každého. Ani na návštěvu neponesu.”
„Samozřejmě, že bych na to peníze našla, ale nějak se mi nechce je za to dávat. Nechci to ani podporovat, takže jediné co, tak si možná koupím tři kousky na trhu, když jdeme s holkama na svařák, ale jinak na vánoční talíř dám místo klasického cukroví čerstvé ovoce, stejně je to zdravější, a jak říkali naši předci, ovoce vyjadřuje hojnost. Ale vánočku, tu si upeču, mám speciální recept na tvarohovou bez rozinek.”
Zdroje: Kupi, respondenti redakce, pekárny