Vyrazili jsme na průzkum do několika velkých supermarketů, abychom zjistili, jestli už mají linecká těsta na vánoční cukroví, co obsahují a kolik stojí. Máslo jsme v nich většinou hledali marně. Podělte se s ostatními o svůj názor na kupovaná linecká těsta. Vadí vám, že neobsahují máslo, ale většinou jen margarín?
V supermarketech už najdeme vánoční výzdobu, adventní kalendáře a vánoční ozdoby, ale taky typické vánoční suroviny. Mezi nimi nesmí chybět linecké těsto, používané na výrobu tradičního lineckého cukroví, ale i dalších vánočních dobrot.
Jedná se o těsto žluté barvy, které by mělo správně obsahovat mouku, máslo, žloutek, cukr, vanilku a citronovou kůru či šťávu. Myslíte, že kupovaná těsta pod lupou obstála? Kupi pro vás obešlo několik velkých řetězců, aby zjistilo, jaké druhy lineckého se v nich dají sehnat, v jakém množství, co obsahují a taky za jakou cenu.
Ověřili jsme si, že i letos řada kupovaných lineckých těst obsahuje různé stabilizátory a náhražky, zatímco poctivé máslo nebo vanilku používá jen málo výrobců. Nejčastěji se těsta prodávají ve 400g chlazeném balení a stojí cca 35 až 60 Kč.
Pokud se podíváme na etikety supermarketových těst, zjistíme, že základní linecká varianta obsahuje vždy prakticky ty stejné suroviny a složky. Dále se prodávají ještě ochucená těsta kakaová, kokosová nebo oříšková, ale základ je vždy stejný.
Základními stavebními kameny jsou mouka a margarín. Ano, margarín, ne máslo. Margarín se podle etiket skládá z palmového tuku, rostlinného oleje, emulgátoru, vody, soli, regulátoru kyselosti, konzervantu (nejčastěji sorban draselný) a máslového aroma. Dále kupovaná těsta obsahují většinou škrob, barvivo (annatto bixin), cukr a podle konkrétního výrobce také vanilkovou složku a citronové aroma nebo citron. Ne všechna těsta obsahují žloutek.
Kupované linecké těsto stačí podle instrukcí výrobců z etikety rozválet a vytvarovat dle potřeby – v případě výroby tradičních lineckých koleček vykrojit a promazat marmeládou. Následně se cukroví peče v troubě, nesmí se dle instrukcí konzumovat tepelně neupravené. Energetická hodnota na 100 g se pohybuje okolo 2 000 kJ/500 kcal.
V Bille jsme našli základní linecké těsto s vanilkovou příchutí a hmotností 400 g za 34,90 Kč. Obsahuje sice skutečný vaječný žloutek, ale máslo nebo vanilkovou složku byste v něm hledali marně. Kromě základního je v nabídce prodejen i e-shopu ještě kakaové těsto rovněž za 34,90 Kč a oříškové za 39,90 Kč.
Albert nabízí skutečně velký výběr lineckých těst a zaujala nás varianta se skutečným máslem. Jinak těsta obsahují žloutek a všechny obvyklé stabilizátory a aromata viz výše. Základní vanilková varianta o hmotnosti 400 g s margarínem stojí 34,90 Kč a za verzi, kde je navíc 10 % skutečného másla si připlatíte – stojí 59,90 Kč. Za oříškovou příchuť v Albertu nyní dáte 39,90 Kč a za kakaovou 34,90 Kč.
Linecké nízkosacharidové cukroví je pro vás to pravé, pokud se vyhýbáte cukru nebo lepku. Prostě a jednoduše nahradíte bílou mouku mandlovou a cukr sladidlem dle vašeho výběru. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.
V chlazených regálech v Tesco je rovněž velký výběr a zdejší linecká těsta mají větší gramáž – 500 g. Skutečné máslo sice neobsahují, ale podle štítku je v nich alespoň vanilková složka a citronová kůra. Základní vanilková varianta stojí s Clubcard 49,90 Kč, kakaová 49,90 Kč a oříšková 64,90 Kč.
Zaběhli jsme ještě do Penny a Kauflandu, ale linecké těsto jsme tam nenašli. Ve druhém zmíněném řetězci nám personál sdělil, že linecké těsto ještě nemají.
Co kdybyste si letos linecké těsto vyrobili sami? Nebo to děláte každý rok? Každopádně recept je snadný, zvládne ho úplně každý a máte jistotu, že v něm jsou jenom základní suroviny včetně skutečného másla, žloutku, vanilky nebo citronu, a naopak s výsledným cukrovím nebudete jíst i náhražky, stabilizátory a konzervanty.
Linecké patří mezi nejoblíbenější druh cukroví, bez kterého se Vánoce prostě neobejdou. Podle našeho receptu vám bude na přípravu stačit pouze jedno odpoledne, těsto totiž není potřeba dávat odležet a linecké cukroví z něj můžete rovnou upéct. Navíc bude výborně vláčné již druhý den po upečení.
Ať se rozhodnete pro rychlou variantu s kupovaným těstem ze supermarketu, nebo se pustíte do výroby vlastního, redakce Kupi vám přeje hodně zdaru!
Nezapomeňte nám napsat do diskuze, jestli používáte kupované těsto, nebo si ho vždycky děláte sami.
Zdroj: Kupi