V kuchyni profesionálové používají slova, o kterých byste ani neřekli, že pocházejí z gastronomického prostředí. Podívali jsme se jim na zoubek, tak se přiučte něco nového.
Kuchyňské nástroje a jejich názvy: Některé pocházejí z cizích jazyků, původ dalších můžeme hledat v nářečí či zastaralých výrazech. Co je ale jasné, že dnešní generace je běžně nepoužívá.
Pokud jste následující pojmenování kuchyňského náčiní někdy slyšeli, hádáme, že jste starší ročníky, máte za sebou odbornou školu nebo jste povoláním kuchaři či číšníci. Schválně si spočítejte, kolik pojmů jste znali, můžete to pojmout jako takový kvíz. Dejte nám pak do komentářů vědět, jak jste dopadli.
Pojem určitě znáte, ale možná vám na první dobrou nedojde, o co jde. Agrafa je kovový drátěný obal, který najdete na lahvi se špuntem. Jeho cílem je zabránit vystřelení špuntu, což by se mohlo stát vlivem kvašení šumivého vína.
Gloš je nerezový poklop, kterým se přikrývají pokrmy proto, aby nebyly vidět nebo aby byla zachována jejich teplota. Můžete si ho vybavit z filmů, často se totiž objevují v hotelových donáškách nebo v restauracích při podávání pokrmů.
Jedná se o ohřívač pokrmů, v němž je udržována stabilní teplota. Můžete si je vybavit z cateringů, akcí nebo hotelových bufetů.
Tento ježek se používá k aranžování ovoce, ale mimo jiné i dekorování květin. Je tvořen ostrými bodáky, na kterých ovoce, ale i květiny perfektně drží.
Píše se jinak, zní skoro stejně. Kloše nejsou nic jiného než poklopy na jídlo, které jsme zmiňovali výše pod pojmem gloš.
Tlaková nádoba, která se používá u nápojových systémů, např. postmix, premix nebo pro ležení piva pro domácí sládky.
Název pochází z francouzského jazyka a znamená skleněný, keramický nebo nerezový hluboký hrnec, mísa nebo pekáč, zkrátka nádoba, ve které se pokrm peče a následně také podává.
Molton je podložka pod ubrus, jež má zabránit klouzání ubrusu po stole. Možná tento pojem znáte jako jevištní nebo dekorační materiál.
Co je sosír, se dá jednoduše odvodit. Základem je totiž slovo sos, což značí omáčku. Jde tedy jinak řečeno o omáčník, tedy nádobu, ze které se omáčkou pokrmy polévají.
Tymbál, někde uváděný jako timbál, je kastrůlek na zapékané pokrmy. Zpravidla se jedná o kovovou či stříbrnou nádobu.
Litinová těžká nádoba s vyklenutou poklicí a dvěma uchy. Dnes se tak označuje kulatá mísa s vysokým okrajem, která slouží k zapékání pokrmů (materiál je nejčastěji keramika nebo porcelán).
Zdroj: Kupi