Pečené grepy jsou výjimečnou kombinací typicky podzimního ovoce a aromatického koření, která se hodí nejen jako zdravý dezert, ale také jako nevšední součást slavnostního menu. V tomto článku najdete recept na grepy upravené čtyřmi různými způsoby – s vůní vanilky, zázvoru, skořice a bylinek. Ať už hledáte sladší chuť nebo něco osvěžujícího, každý z těchto jednoduchých receptů vám nabídne jiný zážitek. Stačí několik surovin a můžete vytvořit jídlo, které si oblíbí celá rodina.
Nový rozměr grapefruitu
Pečené grepy mohou být pro mnoho lidí nezvyklou úpravou tohoto exotického ovoce, které je běžně známé pro svou osvěžující, lehce nahořklou chuť. Ale právě pečení v kombinaci s rozličným kořením a sladkými přísadami dokáže chuť grapefruitu povýšit na něco zcela jiného.
Grapefruit, původem ze Západní Indie, byl dlouho považován za ovoce pro osvěžení a dodání vitamínů. Jeho šťavnatá dužina je bohatá na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Historicky jej námořníci používali jako prevenci proti kurdějím a později si našel cestu do různých druhů ovocných salátů, džusů či koktejlů.
Pečené grepy ovšem přinášejí nový rozměr – jejich jemná sladkost se pečením zvýrazní, zatímco koření a bylinky vytvoří harmonii chutí, která je příjemná a překvapivá. V následujících variantách najdete čtyři různé možnosti ochucení – od jemně sladké kombinace s vanilkou a medem až po pikantní variantu se zázvorem a rozmarýnem. Výhodou je, že příprava je rychlá, a díky možnosti přizpůsobení koření si můžete recept upravit přesně podle své chuti.
Pečené grepy na čtyři způsoby – recept
Počet porcí a doba přípravy
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 20 minut
Ingredience
- 4 ks grapefruitů
- 9 lžic medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mletého kardamomu
- 3 lžičky citronové šťávy
- 15 g mandlových plátků
- 2 cm čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný (můžete nahradit sušeným)
- čerstvá snítka rozmarýnu
- 1 lžička mleté skořice
- lžička krémového balzamika
- snítka čerstvého tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- 30 g pistácií, vyloupané a nasekané
Khabieva / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Omyté grepy podélně rozkrojte napůl a odkrojte malé kousky z obou konců, aby každá půlka pevně stála na plechu nebo v zapékací misce.
- Varianta s vanilkou: Dvě půlky grepu pokapejte po lžíci medu, zakápněte citronovou šťávou a přidejte několik kapek vanilkového extraktu. Posypte je půlkou lžičky mletého kardamomu, špetkou soli a na závěr přidejte mandlové plátky.
- Varianta se zázvorem a rozmarýnem: Další dvě půlky ovoce posypte jemně nastrouhaným čerstvým zázvorem, zakapejte lžící medu a ozdobte snítkou čerstvého rozmarýnu.
- Varianta se skořicí a pistáciemi: Na třetí dvojici grepových půlek použijte směs medu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky muškátového oříšku, kardamomu a půl lžičky skořice. Nakonec posypte nasekanými pistáciemi.
- Varianta s tymiánem a balzamikem: Na poslední dvě půlky grapefruitů naneste směs připravenou z medu a krémového balsamica. Posypte lístky čerstvého tymiánu.
- Připravené grepy dejte na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 10 minut, dokud nejsou mírně zkaramelizované.
Jak servírovat pečené grepy
Pečené grepy můžete podávat samostatně jako lehký dezert nebo je doplnit kopečkem řeckého jogurtu, který jejich chuť příjemně zjemní a skvěle se doplní s čerstvým, křupavým pečivem. Pečený grapefruit je nejlepší jako příloha ke grilovaným rybám, masu i sýrům.
Vánoční pomerančová marmeláda
Vánoční pomerančová marmeláda je plná ovoce, úžasně chutná a skvěle voní. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu, výborná bude ale také na palačinkách nebo lívancích.
Vánoční pomerančová marmeláda
Tipy pro vylepšení receptu
- Při výběru grepů sáhněte po těch, které jsou na omak pevné a mají hladkou slupku. Příliš měkké nebo naopak tvrdé kusy by mohly být přezrálé nebo nedozrálé.
- Pokud nemáte všechny ingredience, lze recept snadno upravit. Například místo mandlí můžete použít ořechy, které máte k dispozici, nebo vynechat rozmarýn a nahradit ho jinými bylinkami, třeba mátou.
- Pokud připravíte více porcí, můžete zbytek uchovat v lednici a podávat druhý den. Ovšem nejlepší chuť má grep čerstvě po upečení.
Zdroje: Kupi, Healthline, Verywell Health